Ma Flórián, Mónika napja van.

Új rekord: 24 ezer gyorshajtó egy hét alatt itthon

KÖZLEKEDÉSBIZTONSÁG — Látványos számadatokkal zárult az Országos Rendőr-főkapitányság egyhetes sebességellenőrző akciója, melyet a hazai rendőrök a ROADPOL európai kampányához csatlakozva a magyarországi közúthálózaton végeztek 2024. április 15–21. között.


Ennek kiemelt időszaka az április 19-én 06:00 órától április 20-án hajnal 06:00 óráig tartó „Speedmarathon” volt, amikor 24 órán keresztül a rendőrök a létező összes mérőműszert bevetették az útmenti akciókban.


A „Speedmarathon” 24 órája alatt a magyar rendőrök 1.365 helyszínen 546.443 elhaladó járművet ellenőriztek, melynek során 7.913 sebességtúllépést mértek. Az egyhetes ellenőrzéssorozat többi hat napján ezen kívül 15.988 esetben intézkedtek gyorshajtás miatt. Egy hét alatt tehát a magyarországi utakon összesen 23.901 gyorshajtási bírság „talált gazdára”. Ez éppen két és félszer annyi, mint egy öt évvel ezelőtt lefolytatott, hasonló ellenőrzési kampány ideje alatt.


A relatív és abszolút sebességtúllépés évtizedek óta vezető baleseti ok. A sebesség növelésével a jármű helyzeti energiája nem egyenesen, hanem négyzetesen növekszik, azaz kétszeres sebességnél négyszeres roncsolódás, míg háromszoros sebességnél már kilencszeres roncsódás következik be.


az ORFK Balesetmegelőzési Bizottságának eredményközlője »

előzetes jelzésünk a sebességmérő akcióról »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.