Ma Mihály napja van.

Idén is látni és látszani kell...!

2019. október 22-én kezdetét vette az idei „Látni és Látszani” közlekedésbiztonsági akció, mely december 15-ig tart. A kampány két szakaszból áll: felkészülési és ellenőrzési ütemből. A felkészülés keretében (a személyautósok mellett) a busz- és tehergépjárművek üzembentartói, vezetői is kérhetik a jelző- és világítóberendezések ingyenes műszaki ellenőrzését az erre kijelölt országos szervizhálózat valamelyikében! A gépkocsivezetőket ugyanakkor díjmentes látásvizsgálatra várják az akcióhoz csatlakozott optikusok. A kampány egyúttal felkészülés a rendőrség őszi ellenőrzéssorozatára.


A nappalok rövidülésével, a hosszú, párás őszi esték beköszöntével megváltoznak a látási és útviszonyok. A balesetek jobban megelőzhetők, ha mind a jármű, mind pedig annak vezetője felkészül az őszi-téli közlekedésre.


A majdnem két hónapon át tartó akciót az Országos Rendőr-főkapitányság Baleset-megelőzési Bizottsága (ORFK-OBB) minden ősszel a téli közlekedési viszonyokra való felkészülés elősegítésére szervezi meg. A csatlakozó járműipari szakszervizek és optikusok köre a kampány indulási napjától folyamatosan bővül. (Volt olyan év, amikor 18 ezer jármű-üzemeltető élt a műszaki és/vagy látásvizsgálat díjmentes lehetőségével.)


Mint egyesületünk kérdésére a főszervező közölte: a „Látni és Látszani” kampány nem tesz különbséget a járműkategóriák között! Így akár tehergépjárművel, autóbusszal is igénybe vehető ez a 8 héten keresztül fennálló szolgáltatás, melynek csupán a szerviz mérete, adottsága, technikai felszereltsége, kapacitása szabhat határt. Minden esetben célszerű ezért előzetesen érdeklődni a kiszemelt szerviztől, hogy felkészültek-e nagy járművek fogadására. Ami a gépkocsivezetők szemvizsgálatát illeti, a szervezők itt sem tesznek különbséget abban a tekintetben, hogy a páciens milyen méretű vagy típusú gépjárművet vezet, és egyszerű B-kategóriás autóvezető vagy hivatásos gépjárművezető-e.


A 2012-ben indított akcióhoz várhatóan idén is több száz szerviz és optikus csatlakozik folyamatosan országszerte. Javasoljuk: értesítse üzemviteli munkatársait és gépkocsivezetőit a kedvező lehetőségről, mely tehát 2019. október 22-től december 15-ig áll fent!


A díjmentes vizsgálat után kemény rendőri szigor következik!


A „Látni és Látszani” közlekedésbiztonsági kampány végéhez közeledve a rendőrség több hetes, intenzív közúti ellenőrzéssorozatot tart, mely (az előző évek gyakorlatához hasonlóan) várhatóan novemberben veszi kezdetét. Az ingyenes jármű- és látásvizsgálat voltaképpen a razziára való helyes felkészülést hivatott előmozdítani, hogy útjainkon a lehető legkevesebben legyenek balesetek részesei.


Azok a fuvarozók, akik telephelyükön tevékenységi körhöz bejegyzett javítóműhelyt üzemeltetnek, akár szervizként is regisztráltathatják magukat a közlekedésbiztonsági kampány internetes portálján!



www.latnieslatszani.hu »

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.