Ma Péter napja van.

Tájékoztató Szlovénia magyar Nagykövetségétől a szlovéniai árufuvarozásról

Az elmúlt napokban számos jelzés és hivatalosan nem megerősített információ érkezett Egyesületünkhöz a szlovéniai árufuvarozás korlátozásairól. A bizonytalanságok feloldása érdekében több kérdéssel fordultunk a szlovéniai Magyar Nagykövetséghez, az alábbiakban a ma megérkezett válaszokat osztjuk meg.


Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a Követség is jelezte, hogy az aktuálisan a rendelkezésükre bocsájtott információkat tudják továbbítani! Szilágyiné Bátorfi Edit nagykövet kiemelte, hogy a még hiányzó, vagy megerősítésre váró adatokat bekérték a szlovén hatóságoktól, és a válaszuk függvényében adnak róla további tájékoztatást.

Az MKFE korábban megküldött kérdései:

  • Mely határokon léphet be Szlovéniába az olaszországi tranzitból vagy olasz felrakóhelyről érkező, magyarországi lerakóhelyre közlekedő (azaz Szlovéniában csak tranzitáló) kamion?
  • A nem olaszországi felrakóról, vagy olasz tranzitból érkező kamionokra (azaz a gépkocsivezető nem járt Olaszországban!) vonatkoznak-e korlátozások, vagy ezek a járművek és gépkocsivezetők szabadon beléphetnek Szlovéniába (pl. Spielfeld felől)?
  • Magyarország felől érkező kamionok (rakottan vagy üresen) beléphetnek-e Szlovéniába, ha bármely irányba közlekedve csak tranzitálni kívánnak Szlovénián át?
  • A szlovén le- és felrakóhelyre közlekedő kamionokra milyen szabályok vannak érvényben?
  • Vannak-e kijelölt (kötelező) tranzitútvonalak Szlovéniában?
  • Milyen könnyítések vannak érvényben a közúti áruszállításra vonatkozóan? (pl. hétvégi közlekedési korlátozás feloldása, vezetési- és pihenőidő szabályok könnyítése, stb.)
A Nagykövetség megküldött válaszai:

1. Az olasz-szlovén határt kizárólag az ellenőrzésekre kijelölt 5 helyen lehet átlépni
:

Autópályák: Fernetiči/Fernetti, és  Vrtojba/Sant ’Andrea.
Közút: Skofije/Rabuiese átkelő helyek egész nap, Krvavi potok/Pese és Robič/Stupizza (kizárólag március-30-ig) 05.00-23.00 óra között.

A korábbi torlódásokkal szemben úgy tudjuk, három napja nincsenek sorok az autópálya határátkelőkön.

A tranzit teherforgalom, amennyiben a jármű el tudja hagyni Szlovénia területét engedélyezett. Kezdetben kísért konvojokban közlekedtek a járművek a magyar határig, ma azonban már erre nincs szükség. A tranzit kamionoknál nyilatkozatot kell aláírniuk a gépkocsivezetőknek, ami lassíthatja az áthaladást.

A múlt hét végén még nem szünetelt a kamionstop, azonban előkészület alatt van egy olyan módosítás, hogy e hétvégétől ezt felfüggesztik, tehát hétvégén is lehet közlekedni. A hivatalos közlemény erről azonban még nem jelent meg, kérjük kövessék figyelemmel az erre vonatkozó kommunikációt.

2. A szlovén-osztrák határon tegnapi (03.25.)hivatalos értesítés szerint Szlovénia 2020.03.24. 24:00 órától ellenőrzést vezetett be a személyforgalomban, amely azonos az olasz/szlovén határon érvényes feltételekkel (max. 3 napos igazolás, vagy tünetmentesség és 37,5 C alatti hőmérséklet). Az ellenőrzésekre Gornja Radgona/Bad Radkersburg, Kuzma/Bonisdorf, Holmec/Grablach, Vič/Lavamund, Jurij/Langegg, Karavanke/Karawankentunnel, Ljubelj/Loibltunnel, Trate/Mureck, Radlje/Radlpass, Gederovci/Sicheldorf, Sentilj/Spielfeld autópálya és közút, valamint Korensko Sedlo/Wurzenpass-nál kerül sor. A teherforgalom, segélyszállítás továbbra is szabad.

3. Nincs Magyarországról Szlovéniába, szlovéniai célállomáson történő le/és felrakodás miatti belépést érintő korlátozás.

4. Egyelőre nincsenek kijelölt tranzitútvonalak.

5. Március 16 és ápr. 14. között a maximális napi vezetési idő 11 óra (eddig 9 volt). A heti legmagasabb megengedett vezetési óraszám 60 (eddig 56 volt). Maximális megengedett vezetési idő bármelyik egymást követő két hétben 96 óra (eddigi 90-ről). Minimum megszakítás nélküli 45 perces szünet kötelező 5,5 óra után (eddig 4,5 óra volt). A rendes napi pihenőidő 9 órára csökken az eddigi 11-ről. 

Javaslom, hogy kövessék figyelemmel a Külgazdasági és Külügyminisztérium Szlovéniával kapcsolatos utazási tanácsait, melyet folyamatosan frissítünk, és mely ezen a linken érhető el: https://konzuliszolgalat.kormany.hu/europa-utazasi-tanacsok?szlovenia.


MKFE Kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.