Ma Béla napja van.

Gépkocsivezetők vezénylése oltásköteles olasz vagy más területre

Mint korábban jeleztük, Olaszország arra készül, hogy 2021. október 15-től az országban történő munkavégzéshez oltási igazolványt kér a munkavállalóktól. Mivel egyértelmű és hivatalos állásfoglalás ebben a kérdésben még nem látott napvilágot, egyelőre úgy is értelmezhető a rendelkezés, hogy az oltási igazolványt azoktól is elkérhetik a munkahelyeken, akik nem az adott vállalkozás munkavállalói, de valamilyen ügyben be kell lépniük a cég telephelyére, ide értve pl. a nemzetközi gépkocsivezetőket is, akik le- vagy felrakóhelyre érkeznek.


Ha Olaszországban az október 15-től előrevetített szabályokat valóban alkalmazni fogják, és ezen – pl. kivételek beemelésével nem változtatnak – akkor a fuvarfeladatokat ennek megfelelően kell szervezni.


Mivel a jelenleg rendelkezésre álló információk alapján Olaszország is az EU által jóváhagyott vakcinákat fogadja el, javasoljuk, hogy azok a gépkocsivezetők, akik Sinopharm oltással rendelkeznek fontolják meg a harmadik, emlékeztető oltás felvételét, Janssen vakcinából, amelynek már egy dózisa is megfelel az EU előírásoknak.

Az MKFE álláspontja szerint a magyar Kormánynak gyors fellépéssel meg kell akadályoznia, hogy a nemzetközi, azon belül olasz viszonylatban tevékenykedő vállalkozások működése ellehetetlenüljön azért, mert munkavállalóik a hazánkban elérhető, engedélyezett és erősen szorgalmazott Sinopharm vagy Szputnyik vakcinát vették fel. A probléma megoldása érdekében az érdekképviselet levélben fordul Szijjártó Péterhez, felkérve a külügyminisztert arra, hogy határozottan lépjen fel az EU-ban és az olasz kormányzatnál is a szolgáltatások szabad áramlását akadályozó gyakorlat bevezetése ellen.


Egyesületünk 2021. október 11-én levélben fordult Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterhez annak érdekében, hogy az orosz (Szputnyik) ill. kínai (Sinopharm) készítménnyel oltott hivatásos gépjárművezetők is ugyanolyan járványügyi elfogadottságban részesülhessenek, mint azok, akik nyugati oltásokat kaptak, hiszen az áruk szabad áramlását mindenképpen biztosítani kell.


MKFE Kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.