Ma Ervin napja van.

Tudnivalók és mentességek humanitárius szállítmányokhoz

A 2022. február 24. óta Ukrajnában dúló háború szükségessé tette a humanitárius segélyszállítmányok közúti célbajuttatását. Rövid összeállításunk országról országra ismerteti, hogy a térségben milyen mentességek alkalmazhatók ezekre a fuvarfeladatokra. Oldalunk időről időre frissül.


Magyarország

MENTESSÉG KAMIONSTOP ALÓL — A hétvégi és ünnepnapi kamionstop alól mentességet élvez a humanitárius szervezet kezdeményezése alapján humanitárius jellegűként kezelt küldemények szállítását végző legalább EURO 3-as besorolású tehergépjármű. A vezetőnek menetokmányként a fedélzeten kell tartania a megbízó vagy a szállító által kitöltött iratot, azaz a 190/2008-as kormányrendelet 4. melléklete szerinti tartalommal kiállított nyilatkozatot.

Magyarországról a NAV gyorsított eljárásban lépteti ki az Ukrajnába tartó segélyszállítmányokat. Segélyszállítmányokat magánszemélyek, állami vagy önkormányzati szervezetek, karitatív, szociális vagy humanitárius feladatokat ellátó civil szervezetek vihetnek vagy küldhetnek ki, a kiviteli szándékot érték- és tömeghatártól függetlenül be kell jelenteni. A bejelentés történhet szóban a határátkelőhelyen, a kilépés előtt a NAV pénzügyőrének, de a gyorsabb kiléptetésért előzetes bejelentést is lehet tenni a 06 (30) 287 9203-as telefonszámon hétköznapokon 08:00 és 17:00 óra között, valamint egész nap a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen. A bejelentésnek tartalmaznia kell a szállítmányok érkezésének várható időpontját, az árukör típusát, mennyiségét és a kilépésre tervezett határátkelőhelyet.

Az ukrán hatóságok tájékoztatása szerint a segélyszállítmányok ukrajnai beléptetéséhez személy- és teherforgalomban egyaránt két dokumentumot kell mellékelni: ajándékozó- vagy adományozólevelet és a küldött áruk tételes jegyzékét vagy listáját olvashatóan, áttekinthetően. (Forrás: NAV)


ÚTDÍJFIZETÉS ALÓLI MENTESSÉG — A humanitárius segélyszállítmánnyal közlekedő tehergépjármű — előzetes kérésre — útdíjmentességet kaphat a magyar közúthálózaton attól függetlenül, hogy milyen honosságú. Erre egy 2022. március 5-én hatályba lépett jogszabálymódosítás ad lehetőséget. A mentesítés katasztrófavédelem hatáskörébe tartozik.

Az útdíjfizetés alól mentesíteni kívánt humanitárius szállító- ill. fuvareszköz adatait a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóságának kell megküldeni a művelet megkezdése előtt. A kérelmeket munkaidőben (H-Cs 07:30 - 16:00, P: 07:30 -13:30) a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail-címre, munkaidőn kívül pedig a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címre várják. A gépes járműveket és a pótkocsikat külön-külön kell regisztrálni. Jelezni kell azt is, ha a jármű túlsúlyos vagy túlméretes. A rögzítés elvégzéséről minden esetben visszaigazolást küldenek az ügyfélnek, aki ezután megkezdheti a szállítást. Egy adatrögzítés egy útra szól, minden egyes fuvart ismét regisztrálni kell. A regisztráció elvégezhető angol és német nyelven is. A kérelmet az itt megnyitható táblázat kitöltésével kell benyújtani a fenti e-mail-címek valamelyikére. A táblázat öt fülecskét tartalmaz: 1. kitöltési útmutató; 2. járművek; 3. honosság; 4. forgalmi engedély státusza; 5. a mentesség jogcíme (itt az utolsó sort kell választani).


Szlovénia

A humanitárius segélyszállítmányok célbajuttatásában részt vevő járművekre Szlovéniában is útdíjmentességet lehet kérni mind a 3,5 t alatti matricás rendszerben, mind pedig a 3,5 t feletti használatarányos útdíjrendszerben. A kishaszongépjárművek mentességét kérő regisztrációt az evinjeta.dars.si oldalon, míg a 3,5 tonnát meghaladó megengedett össztömegű járműveknél a www.darsgo.si/portal oldalon kell megtenni legalább 24 órával a Szlovéniába történő belépés előtt. A regisztrációkat az Útdíjellenőrző Osztály hagyja jóvá. Ha az Útdíj-ellenőrzési Operatív Központ elutasítja a kérelmet, vagy ha a kérelmet túl későn nyújtják be, akkor a járművek csakis érvényes e-matricával ill. Darsgo fedélzeti egységgel vethetnek részt a díjköteles utak forgalmában. A segélyszállítmányok kamionstop-mentességet élveznek a szlovén utakon.


Csehország

Cseh minisztériumi tájékoztatás szerint a humanitárius szállítások útdíjmentesen közlekedhetnek, illetve (nem hivatalos források szerint) nekik felfüggesztették a hétvégi közlekedési tilalom ellenőrzését. Tájékoztató »


Franciaország

Humanitárius szállítmányok szabadon haladhatnak a következő ünnepnapokon: 2022. március 5. (szombat), március 6. (vasárnap), március 12. (szombat) és március 13. (vasárnap). A mentesség Ukrajnába és a szomszédos országokba tartó járművekre vonatkozik üresen és rakottan is, de nem vonatkozik az Oroszországba és Belorussziába tartó humanitárius szállítmányokra.


Németország

Humanitárius segélyeket szállító járművek után Németországban nem kell útdíjat fizetni, ez a mentesség az üresen közlekedő járművekre is vonatkozik. Részletes tájékoztató: www.bag.bund.de

A következő tartományok függesztették fel a hétvégi és ünnepnapi közlekedési korlátozásokat, a humanitárius segélyeket szállító járműveknek (lista) »

A vonatkozó EU 561/2006/EK rendelet 3. cikkének d) pontja értelmében a sürgősségi vagy mentési műveletekben használt járművek – ideértve a humanitárius segítségnyújtást és a humanitárius segélyeket szállító (kizárólag nem kereskedelmi célú használatra szánt termékek szállítása) – mentesülnek a vezetési és pihenőidőkre vonatkozó szabályok alkalmazása alól.


Lengyelország

2022. március 4-től április 2-ig a belföldi és nemzetközi közúti személy- és árufuvarozást végző járművezetők vezetési és pihenőidejére vonatkozó rendelkezésektől való ideiglenes eltérés megengedett:

1. a napi vezetési idő nem haladhatja meg a 11 órát;
2. a heti vezetési idő nem haladhatja meg a 60 órát;
3. a teljes vezetési idő két egymást követő héten nem haladhatja meg a 96 órát;
4. az öt és fél órás vezetési idő után a járművezetőnek legalább 45 perces folyamatos szünetet kell tartania;
5. a járművezető, ha úgy dönt, a rendes heti pihenőidőt is igénybe veheti a járműben, feltéve, hogy a vezetőfülke erre megfelelően fel van szerelve, illetve a jármű álló helyzetben van.

Figyelem: a mentesség nemcsak a humanitárius szállítmányokra vonatkozik.


Szlovákia

Szlovákiát érintő humanitárius segélyszállítmányokhoz rendelkezni kell az illetékes közigazgatási szerv igazolásával:

         • szlovákiai kirakodásnál a Belügyminisztérium »
         • szlovákiai tranzitálás esetén a Külügyminisztérium »

Az útdíj alóli mentességet a MYTO ügyfélszolgálati pontokon lehet kérelmezni. A kérelmezésnél be kell mutatni az illetékes szlovák minisztérium igazolását, a jármű rendszámát, e-mail-es elérhetőséget. A díjmentesség utólagosan is érvényesíthető (a humanitárius szállítás utáni 6 hónapon belül). Az utólagos visszatérítést személyesen az ügyfélszolgálati pontokon vagy online az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre küldött kérelemmel lehet megtenni.


Románia

A humanitárius szállítást végző járművek Romániában is mentesülhetnek az útdíjfizetés alól. A mentesség érvényesítéséhez a humanitárius szállítást szervező ország hatóságának vagy a szállítást szervező nemzetközi szervezetnek kell kérelmet eljuttatniuk a román Belügyminisztérium Sürgősségi Helyzetek Osztályához (DSU). A kérelmet egy munkanappal a jármű romániai belépése előtt kell elküldeni a Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címre. A kérelemben meg kell adni a járművek rendszámát, valamint csatolni kell a forgalmi engedélyeket.

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.