Ma Hajnalka napja van.

Az uniós fuvarozók kitiltása Oroszországból és további korlátozó intézkedések

 FRISSÍTETT HÍRADÁS! — Oroszország újabb hat hónappal meghosszabbította az uniós, brit, norvég és ukrán közúti fuvarozók kitiltását orosz területről. A tiltás eredetileg 2022. október 10-től december 31-ig tartott volna, azonban az oroszok ezt rendeletmódosítások révén időről időre meghosszabbították. A tiltás legutóbbi határideje 2023. december 30-a volt, de ezt most határozatlan ideig hosszabbították meg. Igaz ugyan, a végrehajtási rendelet számos kivételes esetet tartalmaz, melyekre a tilalom nem vonatkozik. A fuvarozók dolgát nemcsak ez nehezíti, hanem a korábbi években egyes árucsoportokra foganatosított beviteli korlátozás is, melyekkel az orosz vezetés a környező országok gazdasági erejét igyekszik gyengíteni.



FRISSÍTÉS (2023. december 27.):

Az Orosz Föderáció Kormánya 2023. december 22-én kiadott 2260. számú rendeletével újra meghosszabbította uniós fuvarozók kitiltását Oroszországból. A többszöri meghosszabbítást követően ezúttal viszont már nem újabb dátum került be a jogszabályba, hanem a korlátozó intézkedés addig marad érvényben, amíg a tilalom bevezetésének alapjául szolgáló körülmények meg nem szűnnek. A módosítás nem érinti a korlátozás alól mentes, a rendelet 1. mellékletében felsorolt árukört.

Az Orosz Föderáció kormányának 2023. december 22-én kiadott 2260. számú rendelete»

PDF formátumban innen letölthető»

A TASZSZ orosz hírügynökség jelentése (2023. december 25.)»

Az Orosz Föderáció kormányának 2022. szeptember 30-i 1728. számú rendelete (ezt módosították több alkalommal is). A rendelet hatályos állapota IDE kattintva olvasható»


FRISSÍTÉS (2023. július 3.):

Moszkva 2023. december 30-ig meghosszabbította a tiltó rendeletet. A mentességi listában történt némi változás, illetve az is bekerült, hogy a lengyel honosságú tehergépjárművekkel még a mentességi listában felsorolt árukkal sem lehet oroszországi fuvarfeladatot végezni; csak a kijelölt átrakodási helyekre mehetnek. Ez kapcsolódik ahhoz a korlátozáshoz, melyet Belorusszia foganatosított Lengyelországgal szemben 2023. június végén.

        Módosító rendeletek és sajtóközlemény:

1078/2023-as rendelet »          PDF »           a TASZSZ orosz hírügynökség jelentése »


FRISSÍTÉS (2023. január 2.):

Az Orosz Föderáció Kormánya 2022. december 28-án kiadott 2466. számú rendelete alapján 2023. június 30-ig meghosszabbította az uniós fuvarozók kitiltását Oroszországból. Ennek ellenére a korlátozás alól mentességet élveznek a következő szállítások:

• postai küldemények;
• diplomáciai küldemények és konzuli csomagok;
• humanitárius segítségnyújtás;
• az Orosz Föderáció és a Fehérorosz Köztársaság közötti államhatáron keresztül behozott rakomány;
• külföldön bejegyzett pótkocsikban vagy félpótkocsikban szállított rakomány, amelyet az Orosz Föderációban vagy a Fehérorosz Köztársaságban nyilvántartásba vett tehergépjárművel vontatnak.


A rendelettel továbbá az 2022/1728-as rendelet 1. számú mellékletben felsorolt árulista is változott, a módosítás révén ugyanis egyes áruféleségek kikerültek a mentes listából. 2023. január 10-től a következő listában feltüntetett áruk oroszországi szállítását teszi lehetővé az uniós fuvarozók számára a jogszabály »

Jogszabályi hivatkozások:

Az Orosz Föderáció kormányának 2022. december 28-i 2466. számú rendelete „Az Orosz Föderáció kormányának 2022. szeptember 30-i 1728. számú rendeletének módosításáról”

http://www.consultant.ru/document/cons_doc_LAW_436162 »


FRISSÍTÉS (2022. október 20.):

Felhívjuk Tagjaink figyelmét arra, hogy a 2014-ben elnöki rendelettel bevezetett orosz embargós szabályok (meghatározott árukör oroszországi importja) hatályban vannak, és azokat a jelenlegi jogszabályi rendelkezések szerint 2022. december 31-ig kell alkalmazni. Az orosz elnök azonban október 11-én kiadta rendeletét, hogy a kormánynak 2023. december 31-ig kell meghosszabbítani az embargós szankciókat.

http://en.kremlin.ru/catalog/keywords/128/events/69573              http://www.kremlin.ru/acts/bank/48401


Az Orosz Föderáció elnökének 2014. augusztus 6-i N 560 „Egyes különleges gazdasági intézkedések alkalmazásáról az Orosz Föderáció biztonságának biztosítása érdekében” hozott határozatának mai állapota:
http://www.consultant.ru/document/cons_doc_LAW_167001/92d969e26a4326c5d02fa79b8f9cf4994ee5633b


orosz embargóval érintett áruk jogszabályi listája (orosz nyelven) »


A hatályban lévő orosz embargós szabályokra azért hívjuk fel a figyelmet, hogy a 2022. október 10-i orosz járműkitiltási szabályok alól mentesített áruk nem írják felül az embargós áru szállítási tilalmát: az adott uniós jármű hiába léphetne Oroszország területére, hiszen olyan árut szállít, ami szerepel a mentesített listában, ha azonban a szállított áru szerepel az embargóval sújtott árukörben is, azt továbbra nem lehet Oroszországba szállítani.


A teljesség kedvéért megemlítjük, hogy az orosz beviteli piacon továbbra is meghatározó az az embargós csomag, melyet Moszkva az ukrán területen át Oroszországba szállított árukra nézve foganatosított még 2018 őszén. Részletek erről (alta.ru) »


FRISSÍTÉS (2022. október 14.):

Orosz társegyesületi (ASMAP RU) információk szerint azok az uniós járművek, amelyek október 10-e előtt beléptek Oroszországba, de nem érnek ki október 17-ig, kizárólag rakomány nélkül tudják majd elhagyni az országot. A vonatkozó jogszabály pedig azt is kimondja, hogy ilyen esetekben a fuvarozási engedélyek érvénytelenné válnak, és emiatt 150 ezer rubeles bírságot kell fizetnie a fuvarozónak. Amennyiben a hosszú határvárakozás miatt nem tud az uniós jármű kilépni október 17-e előtt, a bírság kiszabásánál ezt a körülményt figyelembe veheti a hatóság.

A szankcióval nem érintett áruk szállításakor a közúti fuvarozók továbbra is használhatják a fuvarfeladatnak megfelelő bilaterális vagy az Oroszország területére érvényes CEMT engedélyeiket. Azoknál a szállítási feladatoknál, amelyeknél az uniós járműveknek a kijelölt átrakodási pontra kell menniük, az engedélykötelezettségük változatlanul fennáll.

Amennyiben az uniós jármű szankcióval érintett árut szállít Oroszország területén, abban az esetben a hatóság elrendeli az áru vámfelügyelet alatti kirakodását. Az áru kötelező lerakodása mellett ilyenkor a hatóság 150 ezer rubel bírságot is megállapíthat.


Az orosz fél tiltó intézkedéseinek lényege:

Moszkva 2022. szeptember 30-án (pénteken) hirdette ki, és az orosz kormányzati portálon szombaton tette közzé az 1728/2022-as rendeletet, mely voltaképpen az előző napon kiadott 681/2022-es elnöki rendelet végrehajtása. Ennek értelmében Oroszország 2022. október 10-től december 31-ig nem engedi területére belépni vagy áthaladni azokat a közúti fuvareszközöket, melyek az Európai Unióban, Nagy-Britanniában, Norvégiában vagy Ukrajnában vannak forgalomba helyezve.

 

Az áruk bejuttatását átrakással, illetve a pót- vagy félpótkocsi átakasztásával lehet lebonyolítani. Híradásunk alján megtalálható az orosz fél által közölt és elfogadott átrakóterminálok lisája.

 

Az 1728-as számú rendelet határozza meg a nemzetközi közúti árufuvarozás végrehajtásának feltételeit és kivételeit. A tilalom nem vonatkozik a kalinyingrádi régióba vagy az onnan történő árufuvarozásra, a postai küldemények szállítására, és olyan áruféleségekre, amelyek különleges szállítási és tárolási feltételeket kívánnak.

 

Szintén a végrehajtási rendeletben áll, hogy az Orosz Föderációt elhagyó külföldi honosságú tehergépjárművek nem vihetnek magukkal a motor energetikai összeköttetésében álló tartályban 200 liternél több üzemanyagot.

 

Kivételes áruféleségek:

A korlátozó rendelet mintegy 56 féle árucsoportot határoz meg vámtarifaszám szerint, melyek mentességet élveznek a fuvarozási korlátozások alól (a mentességet élvező áruféleségek vámtarifaszám szerinti listája a 2022/1728-as rendelet 5. oldalától olvasható orosz, angol vagy magyar nyelven, a lenti linkekre kattintva). Ezek főként olyan rakományok, melyek különleges szállítási vagy tárolási körülményeket kívánnak. A tilalom emellett nem vonatkozik a kalinyingrádi régióba vagy az onnan történő áruszállításra, valamint a postai küldemények szállítására. Kérjük, mielőtt elvállalják a fuvarfeladatot, ellenőrizzék, hogy az áru szerepel-e a kivételek kategóriában! A vámtarifaszám-kereső az EKÁER oldalára kattintva érhető el.

 

Hozzáférés a jogszabályhoz:

  a 2022/1728-as rendelet orosz nyelven (eredeti) »

  a 2022/1728-as rendelet magyar nyelven (gépi fordítás) »                               minisztériumi fordítás (nem hivatalos) »

kivételek, mentességek angolul »

 

Figyelem! Előfordulhat, hogy a határon szolgálatot teljesítő hatósági személy máshogy értelmezi a jogszabályt, és visszafordítja a külföldi honosságú autót. Javasoljuk, hogy legyen a gépjárművezetőnél a jogszabály kinyomtatott változata, vagy okos készülékén legyen elérhető orosz nyelven, hogy kérdés esetén be tudja azt mutatni.

 

Előzmények:

Az EU — és így hazánk — külkereskedőit, fuvarozóit és logisztikai szolgáltatóit már hetek óta foglalkoztatta, hogy Oroszország szándékozik-e területén áruforgalmi korlátozásokat bevezetni az Európai Unió tagállamaiban bejegyzett tehergépjárművekre, és ha igen, pontosan mikor kerülhet erre sor. Egyesületünk is folyamatosan figyelemmel kísérte a helyzet alakulását.

 

Vonatkozó dokumentumok:

681/2022-as számú rendelet »

az 1728/2022-as számú végrehajtási rendelet »

orosz társegyesületünk híradása »

határmenti átrakóterminálok listája »

 

A fenti, idegen nyelvű oldalak megnyitása után az egér jobb gombjával a lenyíló menüsorból ki lehet választani az „oldal fordítása” opciót, amely lefordítja a jogszabály szövegét is magyar nyelvre.

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.