Ma Hajnalka napja van.

7,5 tonnás össztömegkorlátozások Sopronnál, az osztrák oldalon

Ausztria Burgenland tartományában két határmenti járás vezetése 2019 őszén úgy döntött, hogy 7,5 tonnás össztömeg-korlátozást vezetnek be az osztrák-magyar határ ausztriai oldalán, a Sopronhoz közeli Klingenbach és Deutschkreutz településeknél. Az ehhez szükséges jogszabályokat szeptember végén elfogadták, a korlátozás (a közúti jelzőtáblák kihelyezésével) 2019. november 15-én hatályba lépett.


2019. október első napjaiban nyugat-dunántúli tagjainktól és osztrák hírforrásokból arról értesültünk, hogy — a korábban végzett forgalomszámlálási és elemzési adatokra támaszkodva — az ausztriai közútkezelő össztömeg-korlátozások bevezetését tervezi az osztrák-magyar határ túloldalán, illetve közvetlen közelében, mely ezáltal a magyarországi oldal felé/felől közlekedőket is érinti.


Az osztrák fél a két település (Deutschkreutz és Klingenbach) élhetőbbé tételét szem előtt tartva döntött így. A határ túloldalán kihelyezett táblák az alábbi osztrák-magyar útvonalakon blokkolják a nehéztehergépjármű-forgalmat:

Klingenbach (B 16-os út) - Sopron (84-es főút)
Deutschkreutz (B 62-es út) - Kópháza (861-es jelű út)


A 7,5 tonnás össztömeg-korlátozott útszakaszok pontos helye:

Deutschkreutz: B62-es úton a 0+150 km »19+290 km között
Klingenbach: B16-os úton a 48+300 km (B 16/L 212 körforgalom) » 52+120 km között


(Mint az alábbi, színes térkép is mutatja, ugyancsak 7,5 tonnás korlátozás lép életbe Szlovénia és Ausztria között, a B58-as út mentén fekvő Bonisdorf településnél, 5 kilométerre az osztrák-szlovén-magyar hármashatártól.)


A lenti jogszabályok kivételként részletezik a környező, megjelölt települések kiindulási (eredő-) és célforgalmát. Híradás (bvz.at) »


Fontos kiemelni, hogy a tilalom alól kivételt élveznek a határátkelőhelyek közigazgatási területeiről induló és ide érkező szállítmányokkal közlekedő tehergépjárművek, a személyautóval közlekedők pedig továbbra is korlátozás nélkül használhatják a burgenlandi tartományba vezető határátkelőket. Mivel a korlátozás kizárólag tehergépjárművekre vonatkozik, így az autóbuszok továbbra is szabadon igénybe vehetik ezeket a határátkelőket.


KIVÉTELEK:

A tilalom nem vonatkozik a határátkelőhelyek közigazgatási területeiről induló és/vagy oda érkező szállítmányokat szállító tehergépjárművekre az alábbiak szerint:

••• Klingenbach-Sopron esetében: Eisenstadt / Kismarton, Rust / Ruszt, Bezirke Eisenstadt-Umgebung und Mattersburg / Kismarton és Környéke Járás és Nagymarton, valamint a Soproni Járás

••• Deutschkreuz-Kópháza esetében: Bezirk Oberpullendorf / Felsőpulya Járás és a Soproni Járás


Információink szerint a magyar fél kérésére december elejétől Kapuvárt is felveszik a kivételes kiinduló- és célforgalmi területek körébe.


NAGYÍTHATÓ TÉRKÉP (PDF) »


Deutschkreutz (B62) - osztrák rendelet »   Klingenbach (B16) - osztrák rendelet »
Deutschkreutz (B62) - magyar fordítás »   Klingenbach (B16) - magyar fordítás »
Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.