Ma Béla napja van.

Növényegészségügyi szigorítás az EU külső határain… buszos csoportoknak is!

Mint korábban jeleztük, 2019. december 14-től — néhány kivételtől eltekintve — már csakis növényegészségügyi bizonyítvánnyal lehet behozni az Európai Unióba bármilyen növényi szállítmányt, termést, fűszert, vetőmagot, szaporítóanyagot stb. Fontos tudni, hogy a szigorítás nemcsak az árufuvarozókat érinti! Ezentúl a buszos személyszállítóknak is tanácsos tájékoztatniuk utasaikat, hogy poggyászaikban nem szabad behozni bizonyítvány nélküli terméseket vagy magvakat az unió területére.


Az árukísérő okmányként fedélzeten tartandó növényegészségügyi bizonyítványt a jövőben tehát a szállítmány mennyiségétől függetlenül ki kell állíttatni. A határátkelőkön szigorítják az ellenőrzést, bizonyos árukat pedig csak az erre kijelölt határátkelőkön lehet majd behozni az EU-ba.


A nemzetközi szintű szigorítás azért vált szükségessé, mert az utóbbi években szembetűnően megnőtt a kontinensre behurcolt, korábban itt nem honos növénykárosító fajok (zuzmók, paraziták, gombák, lárvák, hernyók stb.) száma, melyek egyértelműen a kereskedelem révén juthattak be Európába.


Továbbra sem kell növényegészségügyi bizonyítvány az alábbi szállítmányokhoz és áruféleségekhez:

    • ananász, banán, datolya, durián és kókusz (mint termések)
    • feldolgozott növényi termékek (pl. aszalványok, szárítmányok, tartósított zöldségek és gyümölcsök)
    • Svájcból behozott növények, növényi termékek


Az Európai Unió tagállamai között továbbra is a régi rendelkezések irányadók, az új szabályok csak az unió külső határaira vonatkoznak.


a Nébih közleménye »

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.