Ma Gedeon, Johanna napja van.

Fokozott növény-egészségügyi ellenőrzések az uniós külső határokon

Az unió elfogadta növény-egészségügyi rendeletének módosítását, amely változtatásokat 2019. december 14-jétől kell a tagállamoknak életbe léptetniük. Az új rendelkezések szerint fokozott növény-egészségügyi ellenőrzéseket kell lefolytatni az uniós külső határon való beléptetéskor.


Az Európai Unió tagállamaiban 2019. december 14-től kell alkalmazni a még 2016 októberében elfogadott, új növény-egészségügyi alaprendeletet. Az új előírások a növények, növényi termékek kis mennyiségű, saját célú behozatalát is korlátozni fogják.


Az új szabályozás előírja az útipoggyász kötelező ellenőrzését, illetve az eddigiekhez képest szigorúbban jár el a kis mennyiségben (fogyasztási mennyiség) behozott növények, növényi termékek kapcsán is. Ez azt jelenti, hogy bizonyos növények esetében akár már egyetlen termés is csak növény-egészségügyi bizonyítvány birtokában szállítható be valamely harmadik országból az Európai Unió tagállamaiba. Az új előírások EU-n belüli határátlépésekre nem vonatkoznak!


A vonatkozó hazai jogszabály kihirdetése még nem történt meg, ezért az érintett növények végleges listája még nem áll rendelkezésre, előreláthatóan novemberben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) oldalán lesz majd elérhető. A behozatal feltételeiről az Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. e-mail címen tájékozódhatnak.


A Kormányhivatal is kiadott egy tájékoztatót a rövidesen hatályba lépő változásokról, amit az itt megnyitható linkről lehet elérni »


Néhány NÉBIH-közlemény kiegészítésként:

Minden külföldről hazautazót érintenek a szigorodó növényegészségügyi előírások »

Idén is óvakodjunk a növényi károsítók behozatalától! »

Új növény-egészségügyi szabályozás lép életbe év végén az Európai Unióban »

MKFE Kommunikáció

(forrás: NÉBIH)

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.