Ma Hajnalka napja van.

Koronavírus: hírek információk Oroszországról, Ukrajnáról, Fehéroroszországról

A koronavírus-járvány terjedése miatt a magyar kormány veszélyhelyzetet hirdetett 2020. március 11-én 15:00 órától. A környező országokban is korlátozások léptek életbe. Az érvényben lévő egészségügyi korlátozásokról, magatartási szabályokról Oroszország, Ukrajna és Fehéroroszország vonatkozásában itt olvashat. A jogszabályokban nem előírt, de a munkavégzés során megkövetelt védőfelszerelések használata kötelező.

AZ ALÁBBI LINKEN ÉRHETŐ EL A HIVATALOS, MAGYARORSZÁG KORMÁNYA ÁLTAL ÜZEMELTETETT KORONAVÍRUS TÁJÉKOZTATÓ OLDAL: koronavirus.gov.hu Cikkünk folyamatosan frissül!

Felhívjuk a figyelmüket, hogy az MKFE weboldalán és egyéb információs felületein közölt hírek és adatok tájékoztató jellegűek, az információ pontatlanságából eredő esetleges károkért felelősséget nem vállalunk!

OROSZORSZÁG, UKRAJNA, FEHÉROROSZORSZÁG


április 12., hétfő, 11:30
Fehéroroszország – Litvánia: 2021. április 12-től a fehérorosz-litván határon három újabb átkelőt nyitnak meg. A nyitott határok a következők:

Kamenny Log (BY) – Myadininkai (LT)
Kotlovka (BY) – Lavorishkes (LT)
Benyakoni (BY) – Shalchininkai (LT)
Privalka (BY) – Raigardas (LT)
Vidzy (BY) – Tverečius (LT)
        - személyforgalomban közlekedők
        - üresen közlekedő tehergépjárművek
        - 3,5 tonna alatti, maximálisan 9 férőhelyes, személyszállításra alkalmas járművek

Losha (BY) – Shumkas (LT)
        - személyforgalomban közlekedők
        - üresen közlekedő tehergépjárművek
        - 3,5 tonna alatti, maximálisan 9 férőhelyes, személyszállításra alkalmas járművek

Lyntupy (BY) – Papialiakis (LT)
        - csak túlsúlyos és túlméretes szállítmányokkal külön engedéllyel közlekedő tehergépjárműveknek nyitott

Forrás: Belorusz Köztársaság Állami Határbizottsága

november 26., csütörtök, 12:00
 Oroszország - Mongólia: 2020. november 16-án Mongólia és Oroszország között lezárták az összes közúti határátkelőhelyet 2021. január 18-ig. Egyetlen átkelőt nyitottak meg november 24-én Tasanta (RUS) és Cagaannuur (MGL) között, mely minden hónap második és negyedik hetében kizárólag olajtermékek és finomított áruk előtt lesz nyitva, és csak Mongólia felé. (Forrás: ASMAP, Oroszország)

július 02., csütörtök, 10:47
Belorusszia Megszűnnek a kijelölt tranzitútvonalak Fehéroroszországban! A Közlekedési és Hírközlési Minisztérium bejelentette, hogy július 1-jétől nem kell a kijelölt tranzitútvonalakat használni Fehéroroszországban a nemzetközi teherforgalomban közlekedő járműveknek. (A korábbi rendelet tranzitútvonalakat jelölt ki a teherforgalom számára, illetve csak a kijelölt parkolókban lehetett megállni és tankolni, ezt a korlátozást oldották fel július 1-jétől.)

június 12., péntek, 12:47

Belorusszia A belorusz közlekedési minisztérium tájékoztatása szerint július 1-jétől szeptember 20-ig átmeneti korlátozás bevezetését tervezik a közutakon közlekedő járművek tengelyterhelésére vonatkozóan. A rendelkezés célja az autópályák biztonságának garantálása, ha a nappali hőmérséklet meghaladja a 25 ° C-ot.

A rendelkezés szerint 11:00 és 20:00 között nem közlekedhetnek a 6 tonna tengelyterhelést meghaladó járművek.

A korlátozás nem vonatkozik az:

  • útdíjköteles utakra;
  • M-14 autópályára, és a Minszk város körüli körgyűrűre;
  • az R-80 (Sloboda–Papernya) autópálya 0 km és 14,7 km közötti szakaszára;
  • a koronavírus terjedésének megakadályozása érdekében hozott intézkedések értelmében, a tranzitútvonalakat igénybe vevő teherforgalomban résztvevő gépjárművekre.

Forrás: IRU

június 5., péntek, 10:03
Belorusszia: újabb határátkelőn lehet közlekedni a lengyel-beloursz határon: Kuźnica – Bruzgi, azonban tehergépjárművekre is használni kell a foglalási rendszert. Bővebben a foglalási rendszerről »

június 3., szerda, 11:55
Belorusszia: a fehérorosz tranzitútvonalak térképe ezentúl az étkezésre, pihenésre és a tankolásra alkalmas helyek listáját is tartalmazza. A térkép elérhető angol és orosz nyelven.

május 28., csütörtök, 15:00
Belorusszia: új határfoglalási rendszert vezetett be Fehéroroszország 2020. május 27-től. A határátlépéshez kialakított regisztrációs felületen külön felhasználói fiókot kell létrehozni, csak ezen keresztül lehet időpontot foglalni. Bővebben a foglalási rendszerről »

május 27., szerda, 14:40
Belorusszia: a tehergépjármű-vezetőknek hivatalosan 1 naptári nap áll rendelkezésére az országon való áthaladásra. A töredék napot nem kell figyelembe venni (ha egy áruszállító jármű pl. hajnali 01:00 órakor lép be az állam területére, akkor az áthaladásra adott 1 nap számítása csak következő napon 00:00 órakor kezdődik, azaz a jármű vezetőjének valójában 23 + 24 = 47 órája van arra, hogy Belorussziát átszelje). Ez bőven elegendő a tranzitáláshoz, ugyanis a váminformációs adatok tanúsága szerint az országon való áthaladás átlagosan 16 óra hosszáig tart. A tranzitművelet idejének számításánál a hatóság természetesen tolerálja, ha vis maior vagy baleset miatt a jármű hosszabb tartózkodásra kényszerül. Részletek (belta.by) »

május 7., csütörtök, 16:32
Oroszország: két fuvarfeladat közti rövid időt a vezetőfülkében (kabinban) is el lehet tölteni Oroszországban, amennyiben az erre alkalmas.

május 6., szerda, 16:45
Oroszország: határozatlan időre meghosszabbítják az orosz határok lezárását, ideértve a Fehéroroszországgal való közös határt is. A tehergépkocsi-vezetők továbbra is mentesülnek a rendelkezés alól.

április 30., csütörtök, 12:02
Oroszország: április 28-án meghosszabbították a korlátozó intézkedések hatályát, illetve a kényszerszabadság időtartamát 2020. május 11-ig.

Belépés Moszkvába és a környező régióba: a személyforgalmat korlátozzák, ez alól viszont kivételt képez az áruforgalom és az ebben résztvevő gépjárművezető. A belépés Moszkvába csak speciális, nehéztehergépjármű-engedéllyel rendelkezőknek engedélyezett (a moszkvai kormány 2011. augusztus 22-i, 379-PP. sz. rendelete szabályozza).

forrás: orosz társegyesület

április 10., péntek, 17:19
Fehéroroszország Április 10-től az áruszállításban tevékenykedő gépjárművezetőknek védőeszközökkel (orvosi maszkokkal, kesztyűkkel) kell rendelkezniük a fedélzeten, és ezeket a kabin elhagyásakor használniuk is kell.
A tranzitforgalom számára kijelölt pihenőhelyek listájára két új hellyel bővült.
Angol nyelvű térkép elérhető innen »
Orosz nyelvű térkép elérhető innen »

április 7., kedd, 15:20

Ukrajna: az ideiglenesen bezárt ellenőrző pontok kibővített listája — Az ukrán minisztertanács 2020. április 2-án módosította az ideiglenesen bezárt ellenőrző pontok listáját. A rendelet 2020. április 7-én lép hatályba.

A tehergépjárműveknek igénybe vehető nemzetközi ellenőrzési pontokat és az oroszországi be-, és kilépésre megnyitott határátkelőket sárgával jelöljük. A lista elérhető innen (PDF) ». A rendelet szövege »

április 6., hétfő, 14:49
Fehéroroszország: a Belarusz Köztársaság Minisztertanácsának 171. számú rendelete alapján minden, Fehéroroszországon át árutovábbítást végző járművezető kizárólag az engedélyezett országutakon haladhat, és a kijelölt parkolókban állhat meg, töltheti el a pihenőidejét, vagy tankolhat üzemanyagot.

A lista frissült, 6 új parkolót jelöltek ki a nemzetközi teherforgalom számára:

• М-1/Е30 Brest (Kozlovichi) – Minsk – orosz határ (Redki), 514 km-nél – 59. számú benzinkút “Belorusneft”
• М-3 Minsk – Vitebsk, 102 km – 18. számú “Belorusneft” benzinkút
• М-3 Minsk – Vitebsk, 237 km – 72. számú “Belorusneft” benzinkút
• М-3 Minsk – Vitebsk, 156 km – “LUKOIL Belorussia” benzinkút
• М-8/Е-95 orosz határ (Jezerische) – Vitebsk – Gomel – határ (Novaya Guta), 73 km – 68. “Belorusneft” benzinkút

A frissített térkép elérhető innen:

orosz nyelvű »
angol nyelvű »

Forrás: IRU

április 4., szombat, 20:00
 Oroszország április 30-ig meghosszabbította az eredetileg március 28-tól április 5-ig központilag elrendelt egyhetes szabadságot. A tájékoztatás szerint a szabadságolás nem érinti a gazdaság létfontosságú szektorait, de például az áruszállításra vonatkozóan egyelőre nincsenek konkrét bejelentések. Kérjük az orosz desztinációban tevékenykedő vállalkozásainkat, hogy indulás előtt minden esetben tájékozódjanak orosz megbízóiknál arról, hogy biztosított-e a jármű és a rakomány beléptetése Oroszországba, valamint az áru lerakodása a rendeltetési helyen.

március 30., hétfő, 19:42
 Oroszország Március 20-tól egy hónapos időszakra az orosz kormány megszüntette az alapvető fogyasztási cikkek szállítására vonatkozó összes korlátozást (beleértve a vámokat), és létrehoztak egy „zöld folyosót” az importőrök és a kiskereskedelmi láncok számára. Számos áru - ideértve a gyógyszereket és az orvosi termékeket is - behozatalára nulla vámtételt vettek ki.

március 30., hétfő, 16:26
Fehéroroszország budapesti nagykövetségének tájékoztatása szerint az áruszállítást végző járművek gépkocsivezetői továbbra is beléphetnek az országba, viszont belépéskor két példányban ki kell tölteni egy nyilatkozatot, amelyben a járművezető elismeri, hogy megismerte a tranzitálás szabályait. Ennek egy példánya a határőrnél marad, a másikat átadják a járművezetőnek vagy csatolják a fuvarokmányokhoz.
A nyilatkozat ITT>>, a magyar fordítás ITT>> tekinthető meg.
Az aktuális tranzitútvonalakról és a kijelölt pihenőhelyekről IDE>> kattintva tájékozódhat.
A teherfogalom kizárólag a kijelölt tranzitútvonalakat, megállóhelyeket veheti igénybe. Az útszakaszok listája elérhető INNEN>>
Tranzitnál a jármű parkolása közben a gépjárművezetők nem hagyhatják el a parkolót!
Az ország területét a lehető legrövidebb úton el kell hagyni, legkésőbb a területre való belépést követő napon, kivéve, ha a meghatározott időtartam betartása nem lehetséges: a jármű meghibásodása miatt, vagy a le-, felrakodás következtében.

március 26., csütörtök, 17:13
 Oroszország Társegyesületünk, az orosz ASMAP tájékoztatója a kényszerszabadság ideje alatt tervezett áruszállításokkal kapcsolatban IDE KATTINTVA>> érhető el.

március 26., csütörtök, 14:24

 Oroszországban 2020. március 28-tól április 5-ig egyhetes szabadságot rendeltek el központilag. A tájékoztatás szerint a szabadságolás nem érinti a gazdaság létfontosságú szektorait, de például az áruszállításra vonatkozóan egyelőre nincsenek konkrét bejelentések. Felkérjük az orosz desztinációban tevékenykedő vállalkozásainkat, hogy indulás előtt minden esetben tájékozódjanak az orosz megbízóiknál arról, hogy biztosított-e a jármű és a rakomány beléptetése Oroszországba, és az áru lerakodása a rendeltetési helyen.

március 20., péntek, 14:45
 Fehéroroszország Március 19. 00.00 órától a nemzetközi teherforgalomban résztvevő külföldi állampolgárok csak a kijelölt tranzitútvonalakat, pihenőhelyeket és töltőállomásokat vehetik igénybe. A kijelölt helyeket a következő térképen érhetik el: https://www.mintrans.gov.by/uploads/files/karta-ing.jpg

március 19., csütörtök, 13:42

 Fehéroroszország Közlekedési Minisztériuma meghatározta azokat a pihenő, étkezési és tankolási helyeket, amelyeket a Belorusz Köztársaság területén tranzitforgalmat végző járművek vezetői használhatnak

A Fehéroroszország budapesti konzulátusától kapott információ szerint IDE KATTINTVA>> orosz és angol nyelven megtekinthető a térkép, amely tartalmazza a helyeket, amelyeket engedélyezett a külföldi járművezetőknek használni tranzitforgalom esetén.

A rendelkezés 2020. március 19-én 00:00 órától lépett hatályba és betartását az illetékes hatóságok szigorúan ellenőrzik.

március 18., szerda, 19:07
Fehéroroszország, Ukrajna Nincsenek további szigorítások, az életbe léptetett intézkedések nem érintik az áruszállítást. Az autóbuszok ki- és belépése szünetel.

március 18., szerda, 19:00
 Oroszországi Föderáció További korlátozásokat vezettek be a beutazások engedélyezésében, de ez a nemzetközi közúti áruszállításban részt vevő járművek vezetőit nem érinti. Fehéroroszország irányából is beléphetnek a kamionok. A vízumok kiadása a konzulátuson ismét zavartalan (orosz és fehérorosz egyaránt).

március 16., hétfő, 17:17
 Fehéroroszország a korlátozó intézkedések továbbra sem érintik az áruforgalmat. Kivételt képeznek az Olaszországból és többi korlátozott országból érkező gépjárművezetők, akiken tesztet hajtanak végre, amely eredménye 12 órán belül készül el.

március 16., hétfő, 16:38
Ukrajna Az ukrán fél tájékoztatása szerint változás lép életbe a határforgalomban a magyar-ukrán viszonylatú közúti határátkelőhelyeken 2020. március 16-án magyar idő szerint 23 órától előreláthatólag 2020. április 3-ig. Az ukrán hatóságok ideiglenesen betiltják az Ukrajnába történő belépést a külföldi, valamint a hontalan utasok számára. Kivételt képeznek, akiknek állandó, vagy ideiglenes tartózkodási joguk van Ukrajna területére, illetve ukrán állampolgárnak házastársa, vagy gyermeke. Szintén beléphetnek az Ukrajnában akkreditált külföldi diplomáciai és konzuli képviseletek munkatársai, hivatalos nemzetközi missziók képviselői, szervezetek és annak családtagjai. Nem érinti a korlátozás az áruszállító tehergépjárművek vezetőit, és személyzetét, a légi és vízi járművek legénységeit, valamint a hivatalos nemzetközi missziók, szervezetek képviselőit. A meghatározott időszakban az autóbuszok ki- és belépése szünetel.
Forrás: police.hu

március 13., péntek, 20:00
Ukrajna Az MTI tájékoztatása szerint Ukrajna lezárja határait minden külföldi előtt március 15–29. között, a koronavírus-járvány terjedése elleni védekezésül – jelentette be pénteken Olekszij Danyilov, a Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (RNBO) titkára a testület ülését követő sajtótájékoztatón.
Danyilov szavai szerint az ukrán külügyminisztérium tájékoztatja a többi országot arról, hogy a határokat lezárják a külföldi állampolgárok előtt.
Az infrastrukturális minisztérium sajtószolgálata az UNIAN ukrán hírügynökség jelentése szerint arról tájékoztatott, hogy a külföldiek beutazására vonatkozó korlátozás nem vonatkozik a nemzetközi áruszállításra, az továbbra sem áll le. A határátkelőknél azonban szigorú egészségügyi ellenőrzésre kell számítani!

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök 2020. 03. 15-től rendelettel életbe léptette a koronavírus-járvány megfékezésére hozott intézkedéseket. Eszerint március 16-tól két hétig Ukrajna nem engedélyezi a beutazást a külföldi állampolgároknak, kivéve azokat, akiknek érvényes állandó vagy ideiglenes tartózkodási engedélyük van az országban. Március 17-től pedig két hétre leáll minden légi, valamint vasúti és buszjáratokon zajló személyszállítás a határokon keresztül.

március 12., csütörtök, 16:28
Ukranja területén csütörtök reggel karantén lépett életbe, mely három hétig, azaz április 3-ig lesz érvényben. Az intézkedés – értesüléseink szerint – nem tartalmaz olyan elemet, mely egyértelműen tiltaná a nemzetközi fuvarozást, azonban a tervek szerint az ország 219 határátkelője közül csupán 49 maradna nyitva. Az üzemelő határátkelőknél csak lázmérőzés után engedik be az utazókat, mint ahogyan a határőrség oldalán olvasható. Az ukrán határőrség külön dokumentumot állított össze a határátkelők működéséről, mely itt megnyitható » . Bővebben az ukrán karanténról (Ukrainszkaja Pravda) »

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.