Ma Konrád, Tivadar napja van.

Tudnivalók Németország felé személyforgalomban induló magyar gépjárművezetőknek

Németország szövetségi szintű egészségügyi szerve, a Robert Koch Intézet Magyarország megyéi közül újabbakra terjesztette ki a rizikóbesorolást, így 2020. október 8-án már 12 megyénket nyilvánította járványügyi szempontból kockázatos területnek.


Hazánk ezen területeiről Németországba belépőkre — személyforgalomban — főszabály szerint karanténkötelezettség vonatkozik. Kivétel, ha valaki hivatalos iratokkal hitelt érdemlően bizonyítja, hogy németországi tartózkodását sürgős üzleti célú utazás indokolja. Ilyen kiutazás lehet például a hivatásos gépkocsivezetők munkafelvételhez kapcsolódó személyes út is.


A teherforgalomban (tehergépjárművel) közlekedőkre továbbra sem vonatkozik semmilyen belépési korlátozás.


Azok a magyar tehergépjármű- vagy buszvezetők azonban, akik tehát személygépkocsival, busszal, vonattal vagy repülőgéppel azért utaznak Németországba, hogy felvegyék a munkát egy kinti vállalat telephelyén, csak úgy léphetnek be, ha hivatalos dokumentumokkal alátámasztják utazásuk üzleti jellegét. A szükséges papírok az alábbiak:

         munkaszerződés német nyelvű fordításának másolata
         a munkaadó meghívólevele és igazolása
         annex-3 (Anhang-3) egységes uniós munkáltatói igazolás németül (letölthető itt »)


Természetesen legmegfelelőbb az elvégzett (negatív) koronavírus-teszt, azonban ez nem feltétel.


2020. október 9-i állapotok szerint a német egészségügyi szervezet veszélyességi listáján szerepel: Baranya, Borsod-Abaúj-Zemplén, Budapest, Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Nógrád, Pest, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Vas megye. A listán nem szerepel: Bács-Kiskun, Békés, Fejér, Heves, Somogy, Tolna, Veszprém és Zala megye.


Fontos tudnivaló, hogy Németország nem egységesen, hanem tartományonként szabályozza a beutazás feltételeit, melyek gyakorlata eltérhet egymástól. A beutazás előtt mindenképpen ajánlott tájékozódni a lenti linken, hogy a céltartomány hatályos karanténrendelete milyen szabályozást, korlátozásokat és kivételeket határoz meg. 2020. október 8-9-én ezügyben hasznos tájékoztatót állított össze magyar és német nyelven a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara.


tovább a tájékoztatókra »

a kamara elérhetőségei »

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.