Ma Valéria napja van.

EU: új, rugalmasabb vezetési- és pihenőidő-szabályok az autóbuszos turizmusra

Tisztelt autóbuszos Tagjaink!

2023 májusában indult, és 2024. január 29-én a társjogalkotók megállapodásával lényegében lezárult az autóbuszos turizmusra az általánosnál rugalmasabb vezetési- és pihenőidő-szabályokat bevezető uniós jogalkotási folyamat. A tehergépkocsivezetőkre vonatkozótól különböző, a különjárati személyszállítás sajátosságait figyelembe vevő szociális szabályokat sok éve szorgalmazó IRU-álláspont sikeres érvényre juttatásához az MKFE és európai parlamenti partnereinek lobbija is hozzájárult.


Az új szabályozás az alábbi három fő ponton hoz változást:

szünetek: a buszvezetők a 4 és fél óra vezetési időre jutó 45 perces szüneteiket kettő, egyenként legalább 15 perces időszakra tetszőlegesen feloszthatják.

napi pihenőidők: egy legalább 6 napos út során egy alkalommal a gépkocsivezetők 1 órával elhalaszthatják a napi pihenőidő megkezdését, ha az adott napra vonatkozó összesített vezetési idő nem haladja meg a 7 órát. Ezzel az eltéréssel 8 napos vagy annál hosszabb utazás során 2 alkalommal is élhetnek.

heti pihenőidők: a kizárólag egy országon belül lebonyolított (belföldi) különjáratok gépkocsivezetői számára is lehetővé válik (ami ma csak nemzetköziben lehetséges), hogy legfeljebb 12 egymást követő napra elhalasszák a heti pihenőidő megkezdését.


Az 561/2006/EK rendelet fentieknek megfelelő módosítása a maximális vezetési időt, ill. a minimális pihenőidőt nem érinti.


Ezen felül:

• az eddigiekben használt menetlevelet digitális formanyomtatvány fogja felváltani az Európai Bizottság tanulmányának elkészülte után,

• és a tachográf specifikációját legkésőbb 18 hónappal a rendelet hatályba lépését követően módosítják a menetrendszerinti és a különjárati személyszállítási szolgáltatások megkülönböztetésére.


Az EU tanácsi sajtóközlemény — magyar nyelven — itt » olvasható.


Az elfogadott intézményközi megállapodás szerinti szöveget jogász-nyelvészi ellenőrzés után az Európai Parlament plenárisának és a Tanácsnak formálisan még jóvá kell hagynia, a jogszabályt majd csak ezután hirdetik ki. Akkor válik majd ismertté az is, hogy az új szabályozás pontosan mikor lép hatályba.


 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.