Ma Ivó, Milán napja van.

Korlátozhatják az ukrán-magyar kettős állampolgárságú sofőrök belépését Oroszországba

 A moszkvai magyar nagykövetség tájékoztatása szerint az orosz-belorusz határátkelőhelyeken jelenleg az ukrán rendszámú kamionokon túl az ukrán állampolgárú sofőrök beengedését is megtagadja Oroszország. A korlátozás az ukrán-magyar kettős állampolgárokat is érintheti, amennyiben ukrán útlevelet használnak a belépéshez. Mivel a sofőröknek mint ukrán magánszemélyeknek a belépését tagadja meg az orosz fél, ezért a képviseletek az orosz félnél nem tudnak eljárni illetékesség hiányában.


Az eszkalálódó orosz-ukrán közúti fuvarozási konfrontáció egy újabb etapjaként már nemcsak az ukrán rendszámú kamionokat nem engedik be Oroszország területére, hanem a fuvarozási szempontból az orosz szabályozás (248-as OF Közlekedési Minisztérium rendelete) szerint is magyar-orosz kétoldalú árufuvarnak számító kamionok esetében is korlátozással élhetnek az orosz hatóságok, amennyiben a kamion sofőrje ukrán útlevéllel kíván átlépni a határon.

Az orosz hatóságok tájékoztatása szerint az 1997-es Ukrajna és az Oroszországi Föderáció közötti vízummentes utazásokról szóló megállapodás 5. pontja értelmében, vízummentes belépésre csak az Oroszország és Ukrajna közötti nemzetközi határpontokon van lehetőség. Minden más esetben, így például a belorusz-orosz határon határátkelőknél ez nem lehetséges.

A rendelkezés különösen kedvezőtlenül érintheti azokat a magyarországi fuvarcégeket, amelyek ukrán-magyar kettős állampolgárokat alkalmaznak sofőrnek, de ukrán útlevéllel utaznak. A Nagykövetség felé a Tylsped Bt. jelezte a problémát első ízben, kérve a Nagykövetség közbenjárását. Az orosz fél tájékoztatása szerint ilyen esetben a Magyar Nagykövetség nem illetékes azzal a kéréssel fordulni az orosz hatósághoz, hogy engedjék tovább a kamiont, mivel nem a magyar fuvarozási vállalattal szemben vagy a magyar áruval szemben van az orosz határőrségnek kifogása (azok levámolása meg is történt), hanem a sofőrök mint magánszemélyek kívánják a határt átlépni ukrán útlevéllel. Amennyiben a vízum nélküli magyar útlevélre hivatkozik a Magyar Nagykövetség, úgy vízum hiányában illegális határátlépőknek minősülhetnek a sofőrök.

Az ukrajnai fejleményekkel ellentétben (ahol az orosz rendszámú sofőrök egyfajta közakció keretében történő feltartóztatása zajlik, és az ukrán központi hatóságok igyekeznek segíteni a problémába belekeveredőknek a Magyar Nagykövetség közbenjárása folytán), Oroszországban a központi hatóságok a fentebb leírt érveléssel hárítják el a megkeresést, és hivatali szinten kapták utasításba, hogy az 1997-es megállapodásra hivatkozva akadályozzák a belépéseket.

A Moszkvai Nagykövetség javasolja, hogy a magyar-ukrán kettős állampolgárok esetében a magyar fuvarozó cégek az alkalmazottakat magyar útlevéllel és szükséges vízummal lássák el az oroszországi fuvarozásokhoz. A jelenleg már úton lévők esetében javasoljuk, hogy Minszkben a magyar útlevélbe kérjenek orosz vízumot a határátlépés előtt.


MKFE kommunikáció

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.