Ma Hajnalka napja van.

Minimálbér és garantált bérminimum — 2020

2020. január 1-jétől mind a minimálbér, mind pedig a garantált bérminimum összege a tavalyihoz képest 8 - 8 %-kal emelkedett Magyarországon. A minimálbér így 161.000, a garantált bérminimum 210.600 forint lett. Az erről szóló rendelkezés minden munkaadóra és munkavállalóra nézve kötelező érvényű.


A változásokat a Magyar Közlöny 222. számában megjelent „a kötelező legkisebb munkabér (minimálbér) és a garantált bérminimum megállapításáról szóló 367/2019. (XII. 30.) Korm. rendelet” taglalja.


Az alapbér (minimálbér) kötelező legkisebb összege 2020. január 1-jétől teljes munkaidős foglalkoztatásnál:

        • havibér alkalmazása esetén: 161.000 Ft (2019-ben 149.000 Ft volt)
         hetibér alkalmazása esetén: 37.020 Ft
         napibér alkalmazása esetén: 7.410 Ft
         órabér esetén: 926 Ft


A legalább középfokú iskolai végzettséget vagy középfokú szakképzettséget igénylő munkakörben foglalkoztatott munkavállaló részére alapbérként megállapított garantált bérminimum összege 2020. január 1-jétől, teljes munkaidős foglalkoztatásnál:

        • havibér esetén: 210.600 Ft (2019-ben 195.000 Ft volt)
         hetibér alkalmazása esetén: 48.420 Ft
         napibér alkalmazása esetén: 9.690 Ft
         órabér esetén: 1.211 Ft


Teljesítménybérezésnél a teljesítménykövetelmények 100 %-os és a teljes munkaidő teljesítése esetén a teljes munkaidőben foglalkoztatott munkavállaló havi munkabérének (tiszta teljesítménybér, illetve garantált bér és teljesítménytől függő mozgóbér-együttes) kötelező legkisebb összege minimálbér esetén 161.000 Ft, garantált bérminimum összege 210.600 Ft.


Ha a teljes munkaidő napi 8 óránál hosszabb, a fentiek szerint meghatározott órabértételt arányosan csökkentett mértékben; ha rövidebb, arányosan növelt mértékben kell figyelembe venni. [Mt. 92.§ (2) és (4) bekezdése: A teljes napi munkaidő — a felek megállapodása alapján — legfeljebb napi tizenkét órára emelhető, ha a munkavállaló készenléti jellegű munkakört lát el, ill. a munkáltató vagy a tulajdonos hozzátartozója. Munkaviszonyra vonatkozó szabály vagy a felek megállapodása az általános teljes napi munkaidőnél rövidebb teljes napi munkaidőt is megállapíthat.]


Részmunkaidő esetén a fentiek szerint megállapított teljes munkaidős havi, heti és napi bértételt a munkaidő eltérő mértékével arányosan csökkentve kell figyelembe venni. Az órabértételt részmunkaidő esetén 926 Ft ill. 1.211 Ft összeggel, illetve ha a teljes munkaidő napi 8 óránál hosszabb vagy rövidebb, arányosan változó összeggel kell figyelembe venni.


A dolgozó juttatásának kalkulációja — minimálbér és garantált bérminimum (2020)

Az ügyvezető juttatásának kalkulációja — minimálbér és garantált bérminimum (2020)


  Minimálbér vagy garantált bérminimum jár a gépkocsivezetőnek?

A közúti árufuvarozási, illetve személyszállítási tevékenységet folytató vállalkozások gépjárművezető munkakörben foglalkoztatott munkavállalói esetében — a munkáltató bérezési rendszerétől függően — a minimálbér alkalmazása kötelező. Ebben a foglalkoztatotti körben a garantált bérminimum alkalmazása nem merül fel, mivel a gépjárművezető munkakör nem igényel legalább középfokú iskolai végzettséget, sem középfokú szakképzettséget.

A garantált bérminimummal kapcsolatban a Nemzetgazdasági Minisztériumnak egy korábbi, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal részére adott szakmai véleménye szerint egy adott munkakör akkor tekinthető középfokú iskolai végzettséghez, illetve középfokú szakképesítéshez kötöttnek, ha ezt mint alkalmazási feltételt jogszabály írja elő. Jelenleg nincs olyan jogszabály, amely a gépjárművezetői munkakörben történő foglalkoztatást középfokú iskolai végzettséghez vagy középfokú szakképesítéshez kötné, illetve a hatályos jogszabályok alapján létező alkalmazási feltételek egyike sem tekinthető ilyen követelménynek. A minisztérium hivatalos szakmai véleménye »


tovább a rendeletre (njt.hu) »

Magyar Közlöny 222. szám (2019. december 30.) »

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.