Ma Konrád, Tivadar napja van.

Tachográf-kártyák ügyintézése a veszélyhelyzet ideje alatt

Az elrendelt veszélyhelyzeti idő előrehaladtával egyre több az olyan gépkocsivezető, akinél a digitális tachográf-kártyájának érvényessége lejárt, vagy a közeljövőben ez be fog következni.


Jóllehet a kormány egyes okmányok érvényességi idejét a fennálló járványügyi állapotra való tekintettel a veszélyhelyzet végét követő tizenötödik napig meghosszabbította, azonban ez nem vonatkoztatható a digitális tachográf-kártyára. Különösen azért nem, mert lejárt kártyával a menetíró készülék nem üzemeltethető.


A helyzet tisztázása érdekében az MKFE levélben fordult az Innovációs és Technológiai Minisztériumhoz, amelyben többek között a lejárt gépjárművezetői/üzembentartói kártya esetére kértünk állásfoglalást. Az ITM-nek megküldött levelet itt olvashatja.


Az ITM illetékes főosztályvezetője válaszában kiemelte, hogy közös uniós rendkívüli szabályozás – hatáskör hiányában – ebben az ügyben nem várható, de az EU Bizottsága a tagállamokat felhívta arra, hogy hatóságoknak tekintettel kell lenniük a mostani kivételes helyzetre. Az üzembentartói kártyára vonatkozóan javasolja, hogy szükség esetén több kártyát igényeljenek eltérő lejárati időponttal. A letöltési kötelezettség betartása érdekében tachográf műhelyek segítését is igénybe tudják venni a fuvarozó vállalkozások.


Gépjárművezetői kártyánál fontos, hogy annak megújítása a lejáratot megelőző 3 hónapos időszakban kérelmezhető, azaz például július 1-i lejáratnál már április 1-jétől indítható az ügyintézés. Kérjük, ennek figyelembevétele mellett időben (legalább 1 hónappal a lejárat előtt) kezdjék meg a gépjárművezetők a lejáró kártyák cseréjének intézését, a Kormányhivatalba való időpontfoglalást!


Ügyet intézni továbbra is kizárólag személyesen lehet, az elektronikus ügyintézésre tett javaslatunk rövid időn belül nem megvalósítható. A digitális tachográf kártyák kiadása, gyártása zökkenőmentesen működik.


Az esetlegesen lejárt gépjárművezetői kártya esetén Magyarország területén a vezetési és pihenőidők dokumentálása kinyomatokkal történhet 165/2014 EU rendelet 35. cikk (2) bekezdése szerint, a szükséges adatok rögzítése mellett.


A 165/2014. EU rendelet 35. cikk (2) bekezdése:

„(2) Ha egy járművezetői kártya megsérült, hibásan működik, elveszett vagy eltulajdonították, a járművezető:

a) az út megkezdése előtt kinyomtatja az általa vezetett járműre vonatkozó adatokat, és erre a kinyomtatott lapra ráírja:
           1 ) azokat az adatokat, amelyek a járművezető azonosításához szükségesek (név, a járművezetői kártya vagy a vezetői engedély száma), aláírással ellátva;
            2 ) a 34. cikk (5) bekezdése b) pontjának II., III. és IV. alpontjában említett időtartamokat;
b) az út végén kinyomtatja a menetíró készülék által rögzített időtartamokkal kapcsolatos információt, bejegyzi az induláskor készített nyomtatás óta egyéb munkával töltött időt, készenléti időt és pihenőket, amelyeket a menetíró készülék nem jegyzett fel, valamint megjelöli a dokumentumon azokat az adatokat, amelyek lehetővé teszik a járművezető azonosítását (név, a járművezetői kártya vagy a vezetői engedély száma), beleértve a járművezető aláírását is.”


Az ITM állásfoglalása »


Akinek kártyájánál lejárati dátummal kapcsolatos gondok merülnek fel, tanácsos felvennie a kapcsolatot a kormányhivatallal, ahol most előzetes időpontfoglalással történik az ügyfélfogadás. Bejelentkezéskor, időpontfoglaláskor feltétlenül tájékoztatni kell a kormányhivatalt arról, hogy a veszélyhelyzeti időszakban lejáró digitális tachográf kártya kapcsán kéri a gépkocsivezető az ügyintézés lefolytatását. Ehhez egy általa kiválasztott kormányhivatal közlekedési, engedélyezési osztályának honlapján fellelhető telefonszámot kell tárcsáznia. Tachográf-kártya nemcsak a lakóhely szerinti területileg illetékes kormányhivatalnál igényelhető, hanem bármely fővárosi és megyei kormányhivatalnál.


megyei kormányhivatali osztályok telefonos elérhetőségei (időpontfoglalás céljából) összegyűjtve »

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.