Ma Gedeon, Johanna napja van.

Május végéig élnek a vezetési és pihenőidők könnyített szabályai hazánkban

A koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben, az áruellátás gördülékenyebbé tételének érdekében (némi változtatással) Magyarország 2020. május 31-ig meghosszabbította a tachográf-köteles busz- és tehergépjármű-vezetőkre vonatkozó vezetési és pihenőidők szabályainak könnyítését.


Mint ismeretes, Magyarországon eredetileg 2020. március 21. és április 19. közötti időszakra vonatkozott a vezetési és pihenőidők ütemezésére vonatkozó könnyítés; ez a rugalmasabb időbeosztási lehetőség hosszabbodik meg (folytatólagosan) 2020. május 31-ig.


2020. április 20-án 00:00 órától tehát az alábbi szabályok irányadók: napi vezetési idő 9 óráról 11 órára, a heti vezetési idő 56 óráról 60 órára, a kétheti vezetési idő 90 óráról 105 órára, a 45 perces szünet kötelező kivételének gyakorisága 4,5 óráról 5,5 órára emelhető, ezzel egyidejűleg a napi pihenőidő 11 óráról 9 órára csökkenthető. A járművezető két lehetőség közül választhat: a rendszeres heti pihenőidők helyett csökkentett heti pihenőidőt alkalmazhat, ebben az esetben a csökkentést kompenzálni kell az arányos pihenővel, vagy a heti pihenőidőt a megelőző heti pihenőidő végétől számított nem hat, hanem hét 24 órás időszak után kell megkezdenie. A tagállamok átmeneti mentességi kérelmeit az Európai Bizottság honlapján közzéteszi.


A kormány biztosítja a megfelelő feltételeket ahhoz, hogy az áruellátás a koronavírus-járvány idején is folyamatos legyen, a magyar emberek mindent meg tudjanak vásárolni, amire szükségük van – mondta Schanda Tamás, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) miniszterhelyettese, majd hozzátette: kulcsfontosságú, hogy a kormány a lehető legkedvezőbb körülményeket biztosítsa a fuvarozók a munkájához.


tovább a közleményre »

VEZETÉSI ÉS PIHENŐIDŐK KÖNNYÍTETT ÜTEMEZÉSE EGYES ORSZÁGOKBAN »

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.