Ma Emma napja van.

Barna Zsolt elnök ünnepi köszöntője

Tisztelt Tagjaink! Kedves Kollégák! 2022 utolsó napjaihoz közeledve itt az idő, hogy megpihenjünk, hátradőljünk és családunk, szeretteink körében élvezzük néhány napig a nyugalmat, csendet, az ünnep meghittségét. Ezúton kívánok Önöknek és szeretteiknek békés karácsonyt, sikerekben, eredményekben gazdag boldog új évet, a munkájukhoz kitartást és jó egészséget a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete elnökségének, minden testületének és tisztségviselőjének, valamint munkaszervezetének nevében.


Kedves Kollégák! Ismét van mit kipihennünk. Hiszen bár azt hihettük, hogy a 2021-es koronavírus járványt követően már nem sok meglepetés érheti a szakmát, 2022 bebizonyította, hogy mindig van új, és a korábbinál is nehezebb kihívás, amivel szembe kell néznünk. Ez az év egy drámai fegyveres konfliktust, a világgazdaság egészét megrengető háborút hozott, amely súlyosan érinti a logisztikai ágazatot, a magyar, az EU-s és a világ ellátási láncait. Előbb a kereskedelmi árukra kivetett korlátozások, majd az uniós járművek és gépjárművezetők mozgásának tilalma, s végül az energiahordozók ellátási zavarai hozták nehéz helyzetbe a fuvarozókat. November végén a gázolajhiány már-már kritikus, az ellátási lánc leállásával fenyegető viszonyokat teremtett Magyarországon, nem véletlenül állt ki folyamatosan és következetesen – s végül sikerrel – az ársapka eltörlése mellett az MKFE az elmúlt hónapokban.

De megoldottuk a nehézségeket! Ha tehettük, segítettük egymást közvetlenül is, összefogtunk a társszervezeteinkkel, napi szinten egyeztettünk a hatóságokkal, szaktárcával, gazdasági szereplőkkel. És bár viharos körülmények között tevékenykedtünk, s továbbra is az egyik legaggasztóbb kérdés a gépjárművezető hiány, összességében mégis elmondhatjuk, hogy 2022 nem volt eredménytelen a logisztikai ágazat, azon belül a közúti áru- és személyszállító vállalkozások számára.

Bizton állíthatjuk, hogy 2023 is tartogat még újabb kérdőjeleket, de bízunk abban, hogy a világot uraló negatív hangulat megfordul, és újra normális, de leginkább békés életet élhetünk majd, ami pozitív változást jelenthet a szakma számára is. Örömteli és bizakodásra ad okot, hogy újra van nevében is deklaráltan közlekedésért felelős minisztériumunk és miniszterünk. Ahogy az is, hogy államtitkári szinten is szakértő kezekben maradt a szakmánk, és valóban elérhető közelségbe került néhány érdekképviseleti kezdeményezésünk lezárása – a GKI-felújító képzések rendszerének átalakítása és a közlekedési korlátozási rend felülszabályozása. E kérdésekben az utolsó egyeztetések zajlanak, s ha némi csúszással is, de a jövő év első heteiben, kihirdetésre kerülhetnek az új szabályok.

Kedves Kollégák! E nehéz, de mégis eredményes év végén engedjék meg, hogy megköszönjem Önöknek a kitartásukat, támogatásukat, amellyel hozzájárultak a magyar logisztikai ágazat működtetéséhez, s amelynek köszönhetően a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete is újabb sikerekről tud rövidesen – már hivatalosan is – beszámolni. Néhány napra most mégis pihenjünk meg, élvezzük az ünnep nyugalmát, éljük át a meghitt pillanatokat, hogy aztán újult erővel folytathassuk a közös munkát az új esztendőben!

Ezúton kívánok Önöknek és szeretteiknek békés karácsonyt, sikerekben, eredményekben gazdag boldog új évet, a munkájukhoz kitartást és jó egészséget a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete elnökségének, minden testületének és tisztségviselőjének, valamint munkaszervezetének nevében.

2022. december 23.

                                                                                                           Tisztelettel:

                                                                                                                                                   Barna Zsolt
                                                                                                                                                        elnök

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.