Ma Zita napja van.

KÁSZ – a felelős és fenntartható üzletpolitika alapja a közúti fuvarozásban és szállítmányozásban

A közúti árutovábbítási szerződésekről szóló 120/2016. (VI. 7.) Korm. rendelet» (KÁSZ) célja és feladata, hogy segítse az alágazat működését, tiszta piaci körülményeket teremtsen a hazai közúti fuvarozó vállalkozások számára a megbízókkal kötött szerződéses viszonyaikban. A KÁSZ 2024. január 28-tól hatályos, a 686/2023. (XII. 29.) kormányrendeletben» kihirdetett módosításai is e célokat erősítik, kiemelt figyelemmel a fuvarozói költségek érvényesítésének támogatására.


Ezért jelent meg a rendeletben új elemként a minimális szolgáltatási alapdíj, a rakodási- és raklapválogatási, valamint az állásidő díj. Utóbbi kettő kógens, azaz kötelezően érvényesítendő díjként, a minimális szolgáltatási alapdíj pedig a kilométer alapján elszámolt megbízásoknál alkalmazandó a magyarországi le- és felrakóhelyek között végzett szállításoknál.

A KÁSZ alkalmazása és betartása, betartatása elengedhetetlen a hazai logisztikai ágazat versenyképességének fenntartása érdekében. Ehhez szükséges a közúti fuvarozók egységes, etikus és felelőségteljes piaci magatartása, amely egyebek mellett a tényleges fuvarozói önköltségen alapul, és a fuvarozók stabil működését biztosító vállalkozói hasznot is garantálja. Az ágazati stabilitás szempontjából hasonlóan fontos és elvárható az árukibocsátók és megbízók korrekt és patrióta üzleti magatartása is.

A KÁSZ irányt mutat a megbízóknak és fuvarozóknak egyaránt, biztos alapot jelent a díjpolitika kialakításához.

A logisztikai ágazat minden szereplője számára fontos, hogy üzletpolitikája és díjai tervezésekor –a szakma minden szereplőjének jogos elvárásait és érdekeit maximálisan szem előtt tartva – törekedjen a KÁSZ előírásainak betartására és betartatására.

A KÁSZ január 28-tól hatályos rendelkezéseihez számos kérdés érkezett az érdekképviseletekhez és a szaktárcákhoz is. Ezekről „gyakori kérdések és válaszok” (GY.I.K.) formájában készítettek tájékoztatót a közúti fuvarozói érdekképviseleti szervezetek, a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) és a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestülete (NiT Hungary), a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatása mellett. Az alábbi linken elérhető, és folyamatosan frissülő GY.I.K. a módosításokkal hatályba lépő új fogalomkörök értelmezése és a rendelet alkalmazása tekintetében nyújt támogatást Egyesületünk tagvállalkozásai számára.


A KÁSZ rendelkezéseihez összeállított GY.I.K. IDE KATTINTVA tölthető le.
(Utolsó frissítés: 2024. január 26.)


MKFE Kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.