Ma Emma napja van.

BiReg: újabb fejlesztés élesedett

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium verziófrissítést végzett a BiReg rendszerben. A fejlesztéssel a rakodóhelyi modul» bővült új, e-mail címre kiküldött fuvarértesítési funkcióval.


 Az ITM tájékoztatása szerint újabb fejlesztést élesítettek a BiReg rendszerben, ennek köszönhetően mostantól előzetes e-mailes értesítést kapnak a hozzájuk érkező fuvarokról (járatregisztrációkról) azok a magyarországi rakodóhelyek, amelyek már rendelkeznek felhasználói fiókkal a BiReg-ben. Eszerint, amint a fuvarozó véglegesít egy járatregisztrációt, erről azonnal értesítést kap az érintett, a BiReg-ben felhasználói fiókkal rendelkező rakodóhely. Az értesítés egyrészt jelzi, hogy a rakodóhelyre indított fuvar regisztrációja megtörtént, másrészt arról is tájékoztat, hogy az adott járat lerakóhelyeként a fuvarozó az e-mail címzettjeként megjelölt vállalkozást adta meg.

Ilyen előzetes értesítést azok a rakodóhelyek nem kapnak, amelyek még nem rendelkeznek BiReg felhasználói fiókkal, ezért – amennyiben egy rakodóhely érintett lehet BiReg regisztrációhoz, azaz bilaterális vagy CEMT-engedélyhez kötött fuvarok fogadásában – ajánlott a BiReg profil előzetes létrehozása, hogy a később ide indított fuvarokról már biztosan megérkezzen az előzetes értesítés. Ez nagyban megkönnyíti a 261/2011. (XII.7.) kormányrendeletben meghatározott engedélyellenőrzési feladatokat», és már a szállítmány megérkezése előtt igazolja, hogy a fuvarozó cég és a jármű is elvégezte a kötelező regisztrációs feladatait.

Az előzetes értesítés megléte vagy hiánya ugyanakkor nem befolyásolja a rakodóhelyek ellenőrzési kötelezettségét, azt minden esetben szükséges elvégezni, amennyiben az adott fuvarfeladat engedélyköteles.

FIGYELEM! A BiReg II. moduljának augusztus 12-i indulását» követően az engedélykezelést már a BiReg felületen keresztül kell minden magyarországi rakodóhelynek elvégeznie, a korábbi papír alapú dokumentummegőrzési kötelezettség megszűnt

MKFE Kommunikáció
Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.