Ma Katalin, Kitti napja van.

Jövedéki adó változás - töltse ki Ön is kérdőívünket!

Tisztelt Tagunk! Tisztelt Vállalkozásvezető! Az Országgyűlés elfogadta a jövedéki adóról szóló törvény módosítására benyújtott törvénytervezetet, így 2024. január 1-től 110,35 forintról 142,9 forintra, azaz bruttó 41 forinttal nő a gázolaj jövedéki adó mértéke literenként. Az emelés várhatóan azonnal beépül az üzemanyagok árába, ezért a gázolaj literenkénti ára átlépheti a 700 forintos határt. A törvénymódosítás részeként januártól a fuvarozókat hátrányosan érintően változnának a jövedéki adó visszatérítésének szabályai is. Az MKFE intenzív egyeztetést folytat a Gazdaságfejlesztési Minisztériummal annak érdekében, hogy az alágazat számára kedvező, a vállalkozások versenyképességét javító rendszer kerüljön bevezetésre 2024-től. Kérjük, hogy az érdekképviseleti munkánkat segítse az alábbi kérdőív kitöltésével! Köszönjük a közreműködését!


A jövedéki adóról szóló törvény módosításának részeként – az adómérték megemelése mellett – a kormány csökkenteni kívánja a kereskedelmi gázolaj után visszaigényelhető jövedéki adó mértékét is: a jelenlegi 3,5 forint/liter összegről 2,5 forint/literre. Tekintettel arra, hogy a fuvarozói költségszerkezetben jelentős részt kitevő üzemanyagárat érintő változásról van szó, a jövedéki adó szabályok módosítása hatással lesz a magyar fuvarozók önköltségszintjére.

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete – a szaktárcákkal e kérdéskörben jelenleg is zajló intenzív egyeztetések mellett, és e munka támogatásaként – a közúti áru- és személyszállító vállalkozások véleményének bekérésével kívánja felmérni, hogy a jövedékiadó-rendszer 2024-re tervezett változása hogyan érinti a hazai vállalkozások működését, az alágazat teljesítményét, és hogyan befolyásolhatja a nemzetgazdaság (költségvetés, infláció) egészét a tervezett változás.


Kérjük, hogy a néhány percet igénylő kérdőívünk kitöltésével Ön is támogassa munkánkat!

A KÉRDŐÍV INDÍTÁSÁHOZ KATTINTSON IDE »

Kitöltési határidő: 2023. szeptember 22. (péntek) 12:00 óra


Köszönjük a közreműködését!

MKFE Kommunikáció
Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.