Ma Flórián, Mónika napja van.

Az Árufuvarozási Tanács CEMT engedélyrendszerrel kapcsolatos döntése

Tisztelt Tagjaink!

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete kiemelt figyelmet fordít a CEMT multilaterális engedélyek rendszerének felülvizsgálatára. Célunk a hazai fuvarozói érdekeket szolgáló bázisengedély-kvóta és az ehhez kapcsolódó fenntartás bevezetése.

Uniós csatlakozásunk óta a CEMT-engedélyek jelentősége a hazai fuvarozóvállalkozások számára jelentősen csökkent, de az Unión kívüli CEMT-tagok fuvarozói hatalmas mennyiségben visznek el fuvarfeladatokat a magyar vállalkozások elől. Az esetleges korlátozás mellett a hatékony ellenőrzési rendszer kialakítása elengedhetetlen, kiemelten fontos ahhoz, hogy hosszú távon valóban hatékony piacvédelemről beszélhessünk Magyarországon.

Az Árufuvarozási Tanács kialakította álláspontját: jelentős mértékű, 50 százalékos csökkentést javasolt a jelenlegi magyar CEMT bázisengedélyek számához képest, egyúttal azonos mértékben korlátozná a hazánkban érvényes engedélyek számát is (ez a számítási rendszereket figyelembe véve meghaladná a 60 százalékos csökkentést is).

Nagyon fontos hangsúlyozni, hogy a CEMT engedélyrendszert menedzselő Nemzetközi Közlekedési Fórum (ITF), korábbi nevén Közlekedési Miniszterek Konferenciája egy kormányközi testület, amely kizárólag a Magyar Kormánytól, illetve a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól fogadhat be javaslatokat. Az Árufuvarozási Tanács döntése viszont egy fontos állomás, hiszen ezt követően az MKFE folytatja a szükséges egyeztetéseket, és kezdeményezheti az így kapott mandátum végrehajtását.
Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.