Ma Ivó, Milán napja van.

NAV-MKFE közös ellenőrzés Röszkénél

Egyesületünk kezdeményezésére 2017. 03. 09-én a NAV az MKFE részvételével ellenőrizte a Röszkei határátkelőhelyen a nemzetközi forgalomban közlekedő tehergépjárműveket.


Az MKFE részvételének célja az volt, hogy közvetlen tapasztalatokat szerezzünk arról, hogy hogyan ellenőrzi a hatóság az adóköteles engedéllyel közlekedő török fuvarozókat, illetve az adó megfizetésének tényét. A Magyarország és Törökország közötti kétoldalú megállapodás értelmében – az adómentes engedélyeken túl – lehetősége van a török fuvarosoknak adóköteles engedéllyel történő szállításra is, ezekből 16 400 darab áll rendelkezésre. A Magyarországra irányuló illetve Magyarországról történő fuvarok után 30-30 ezer forintot, tranzit vagy harmadik országos fuvar esetén pedig 60 ezer forintot kell megfizetni, irányonként. A megállapodás szerint a fenti összegeket, fuvarfeladattól függően, a tehergépjármű határra való érkezése előtt 2 munkanappal korábban el kell utalni a NAV számlájára.

Az ellenőrzés során az MKFE képviselői a NAV-os kollégákkal egy légtérben tartózkodhattak, így közvetlenül megfigyelhették a munkájukat, feltehették kérdéseiket. A gyakorlat szerint a határállomáson jelentkező gépkocsivezetők által beadott árukísérő-, közlekedési- és járműokmányokat, engedélyeket az áruval kapcsolatos vámeljárás keretében ellenőrzi a NAV, ide értve a jármű forgalmi engedélyét, a CEMT igazolásokat és a közlekedési engedélyt.

A közlekedési engedély biztonsági elemeinek ellenőrzése többek között UV-lámpa alatt történik, majd az engedély sorszámát felviszik a BILAT programba, így azonnal kiderül, ha az adott sorszámmal már jelentkeztek Magyarországon. Ilyen esetekben az engedély érvénytelen, és a szabálysértést szankcionálja a hatóság. Az ellenőrzés során a NAV munkatársai levágják az engedély fuvarfeladat szerinti megfelelő szélét (2x2 centiméteres sávban), ezzel elkerülhető a többszöri felhasználás. Ezeket az ellenőrzéseket a röszkei határ ki- és belépő oldalon egyaránt elvégzik.

Az adóköteles engedélyekkel történő visszaéléseket a NAV szigorúan szankcionálja, a határon jelentkező kamionoknál – amennyiben igazolás van az adó befizetésének tényéről, de az összeg még nem jelent meg a NAV számláján – 5 nap türelmi idő áll rendelkezésre, ha ez idő alatt sem érkezik meg az átutalt adó, akkor eljárás indul a török cég ellen, melynek keretében kiszabják a 800 000 forintos bírságot.

 

MKFE kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.