Ma Hajnalka napja van.

Szabad a buszsáv a „sportosoknak”

A 2019. augusztus 20–25. között Budapesten zajló 7. FINA Junior Úszó Világbajnokságot kiszolgáló járművek — a KRESZ júliusi módosítása szerint — bizonyos feltételekkel használhatják a buszsávokat a fővárosban.


Nemcsak a FINA Úszó VB-t, hanem bármilyen más, hazai rendezésű nemzetközi sporteseményt kiszolgáló járműre is vonatkozik ezentúl a KRESZ legfrissebb (2019. július 27-én hatályba lépett) módosítása, mely beemelte a buszsávok használatára jogosult kedvezményezettek körébe a nemzetközi sporteseményeket kiszolgáló járműveket, ha azok az előírt matricával közlekednek.


A KRESZ idevágó része (36. § 8. bek.) így fogalmaz:

„Az autóbusz forgalmi sávban (…) nemzetközi sportszövetség, nemzetközi sportvilág esernyőszervezetének nemzetközi sporteseményei vonatkozásában a kiemelt hazai rendezésű, nemzetközi sportesemény szervező bizottsága közreműködésével kijelölt jármű — a kiemelt hazai rendezésű, nemzetközi sportesemény ideje alatt és azzal összefüggésben a sportesemény helyszínéül szolgáló települések területén — az autóbusz forgalmi sáv ideiglenes használati feltételeit, a használathoz kapcsolódó irat tartalmát és ennek kibocsátási körülményeit tartalmazó, a kormány egyedi határozatában foglaltak szerint közlekedhet.”


A jármű-üzembentartóknak tehát egy-egy sportesemény előtt a rendezvény szervezőjétől kell matricát igényelniük, melyet a jármű elején és hátulján kell elhelyezni, s mely egyértelműen tájékoztatja az ellenőrző hatóságot arról, hogy a jármű (az esemény ideje alatt) a buszsávot jogosan használja.

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.