Ma Gedeon, Johanna napja van.

Óriási átszervezés az ukrán vámhatóságnál, Beregsurány megnyitását 2020-ra ígérik

Tovább folytatódik az egyeztetés testvéregyesületünk, az ASMAP közreműködésével a záhonyi határátkelőn kialakult helyzet megoldása érdekében. A ma érkezett friss információk tovább erősítik azokat a véleményeket, amelyek szerint a jelenlegi helyzetet elsősorban az ukrán oldal működési zavara okozza.


Tóth István információs referens megkeresésére az ASMAP alelnöke, Jurij Kuchinskij adott több kérdésben is tájékoztatást Egyesületünk részére.

Az ukrán fuvarozó egyesület alelnöke egyebek mellett elmondta, hogy az idén májusban megválasztott elnök, Volodimir Zelenszkij és az augusztus végén kinevezett kormányfő, Olekszij Honcsaruk jelentős változásokat indított el Ukrajnában. Ennek egyik része a vámszervek átszervezése, amelynek keretében szétválasztják az adóhatóságot a vámtól. Az elmúlt hetekben elbocsátottak több mint 500 vámtisztet, akik többsége alapvetően a határokon dolgozott, vezetői beosztásban. E személyi állomány pótlása, kiképzése folyamatban van, rövidtávú és gyors megoldás – ami a határátkelők forgalmára is pozitívan hat –  Kuchinskij álláspontja szerint nem várható. Az ASMAP a határhelyzet javulását egyelőre az ünnepek közeledtével várható forgalomcsökkenéstől reméli. Az alelnök hozzátette, hogy a mai napon találkozott az új vámparancsnokkal is, aki egyelőre maga sem optimista a gyors javulást illetően.

A vámparancsnoktól kapott információ szerint az ukrán-lengyel és az ukrán-román határon is hasonló a helyzet, mint Záhonynál. A Korczowa-Krakovets határon például több mint 800 kamion várakozik, noha ott az áteresztő kapacitás óránként 500 jármű. A csopi határon jelenleg ennek a kapacitásnak a negyedét is alig érik el a lecsökkent személyi állománnyal.

Jurij Kuchinskij a korábbi megkeresésünkre reflektálva ismét ígéretet tett arra, hogy amint javul a helyzet, és feláll az új vámszervezet, az ASMAP azonnal megszervezi Csopon az MKFE által kezdeményezett találkozót a magyar és az ukrán hatóságok között.

A beregsurányi átkelővel kapcsolatban ugyanakkor az ukrán vámparancsnok azt a tájékoztatást adta, hogy 2020-ban megindulhat rajta a 40 tonnás forgalom is, és Ukrajna további 11 határátkelője felújítását tervezi, beleértve az oda vezető utakat is.

 

MKFE Kommunikáció

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.