Ma Gedeon, Johanna napja van.

Koronavírus: hírek, információk Törökországból

A koronavírus-járvány terjedése miatt a magyar kormány veszélyhelyzetet hirdetett 2020. március 11-én 15:00 órától. A külföldi országokban is korlátozások léptek életbe, melyek folyamatosan változnak. Az érvényben lévő egészségügyi korlátozásokról, magatartási szabályokról Törökország vonatkozásában itt olvashat. A jogszabályokban nem előírt, de a munkavégzés során megkövetelt védőfelszerelések használata kötelező.



AZ ALÁBBI LINKEN ÉRHETŐ EL A HIVATALOS, MAGYARORSZÁG KORMÁNYA ÁLTAL ÜZEMELTETETT KORONAVÍRUS TÁJÉKOZTATÓ OLDAL: koronavirus.gov.hu Cikkünk folyamatosan frissül!

Felhívjuk a figyelmüket, hogy az MKFE weboldalán és egyéb információs felületein közölt hírek és adatok tájékoztató jellegűek, az információ pontatlanságából eredő esetleges károkért felelősséget nem vállalunk!

TÖRÖKORSZÁG


decemer 30., szerda, 10:55
Törökország
A török Közlekedési Minisztérium tájékoztatása szerint az egészségügyi tárca elfogadta a szakmai szervezetek » és a közlekedési minisztérium kérését, így a közúti áruszállításban tevékenykedő hivatásos gépkocsivezetők mentesülnek 2020. december 30-át követően is a 72 óránál nem régebbi negatív PCR-teszt bemutatásának kötelezettsége alól a Törökországba történő belépéskor. A tájékoztatás szerint a jelenleg megszokott gyakorlat szerint folytatódhat a tehergépjárművek beléptetése.

decemer 29., kedd, 19:40
Törökország
Török társegyesületünktől (UND) érkezett - nem hivatalos – információ szerint a december 30-tól előírt covid-teszt bemutatása alól mentességet kaphatnak a hivatásos tehergépjármű-vezetők. A kérdésben az MKFE levélben fordult Szijjártó Péter külügyminiszterhez », és várjuk az UND vagy a török hatóságok hivatalos tájékoztatását a felmentésre vonatkozóan.

decemer 26., szombat, 13:10
Törökország
Az ankarai Magyar Nagykövetség jelzése alapján Törökországban bejelentették, hogy 2020. december 30-tól 72 óránál nem régebbi negatív PCR teszttel lehet csak belépni Törökországba közúton (repülővel már december 28-tól.

decemer 01., kedd, 12:53
Törökország Kiterjeszti a kijárási korlátozás időtartamát:
a tilalom hétköznapokon este 21 órától reggel 5 óráig, továbbá péntek este 21 órától hétfő reggel 5 óráig él, ez idő alatt tilos közterületen tartózkodni. A rendelkezés a termelési és az ellátási láncokat, illetve a logisztikai, az egészségügyi, a mezőgazdasági és az erdészeti szektorban tevékenykedőket nem érinti.

október 16., péntek, 14:50
Törökország: átmeneti változások az RSSS regisztrációs rendszerben a török határon:

2020. október 15-én 20.00 órától október 19-én 08.00 óráig mindenkit átengednek a határátkelőhelyeken, de továbbra is elsőbbséget élveznek azok, akiknek előzetes regisztrációjuk van.

2020. október 19-én 08.00 óra után visszatérnek az előző sorszámhúzós rendszerhez, és az RSSS-regisztrációs rendszert év végéig felfüggesztik azzal, hogy javításokkal év végén fokozatosan újra bevezetik. Török nyelvű tájékoztató »

szeptember 16., szerda, 10:10

Törökország: 2020. szeptember 15-én éjféltől Kapikule határátkelőn, a Törökországból való kilépéshez csak applikáción keresztül lehet sorszámot foglalni. Minden, Törökországot elhagyni kívánó tehergépjármű-vezetőnek kötelező sorszámot igényelnie az applikáción vagy a weboldalon keresztül. Az applikáció és az online felület elérhető a következő linkről:

https://rss.ticaret.gov.tr/Language.aspx

Regisztráció után foglalható a sorszám!

július 17., péntek, 15:00

Törökország: a koronavírus megelőzése érdekében hozott intézkedések egyike az volt, hogy nem kellett bemutatni a CEMT (vagy bármely) más engedélyeket kombinált fuvarok (Ro-Ro, Ro-La) esetében. Ezt a mentességet most visszavonták, a tranzit Törökországon keresztül most visszatért a megszokott eljáráshoz: július 20-tól az összes kombinált járműnek engedélyt vagy CEMT-engedélyt kell benyújtania az országba való belépéskor.

június 9., kedd, 10:51

Törökország 2020. június 4-én megnyitott egy-egy közúti határátkelőhelyet az iraki és iráni közös határon a nemzetközi fuvarozók előtt. Első lépésként „Habur” és „Gürbulak” határátkelőhelyek nyíltak meg.

május 18., hétfő, 14:46

Törökország: május 14-én frissítették a Törökországon áthaladó járművezetőkkel kapcsolatos intézkedéseket. Megszüntették a tranzitvezetők korábbi kötelezettségét, hogy 36 vagy 24 órán belül elhagyják az országot. Az új rendelet kimondja, hogy a vámhatóságok meghatározzák az átmenő járművek útvonalait és pihenőhelyét, valamint a járművezetőknek a lehető leghamarabb el kell hagyniuk Törökországot.

május 11., hétfő, 14:26

Törökország: eltörölték a külföldi gépjárművezetőkre vonatkozó, maximális, 72 órás tartózkodásra vonatkozó korlátozást. A külföldi járművezetőknek azonban továbbra is alá kell írni egy kötelezettségvállalási nyilatkozatot, amelyben vállalják, hogy a lehető leghamarabb távoznak Törökországból.

Ro-ro hajók a következő kikötők között működnek:

Törökország és Ukrajna között:
    Zonguldak - Chornomorsk (Ilyıchevsky)
    Isztambul (Haydarpaşa) - Chornomorsk (Ilyıchevsky)
    Karasu - Chornomorsk (Ilyıchevsky)

Törökország és Románia között:
    Constanta - Karasu

Törökország és Libanon között:
    Taşucu - Tripoli

Törökország és Izrael között:
    Mersin - Haifa

Az összes további intézkedés érvényben marad.

április 27., hétfő, 15:46

Törökország: eltörölték a külföldi gépjárművezetőkre vonatkozó karantén eltöltésére vonatkozó kötelezettséget! A gépjárművezetőnek a határon nyilatkoznia kell, hogy 72 órán belül lerakodik, és elhagyja Törökországot, amelyet kivételes esetekben 24 órával meg lehet hosszabbítani.

A török nyelvű tájékoztató szövege elérhető innen (PDF) »

A járművezetők egészségügyi ellenőrzését továbbra is végzik, ha betegség tüneteit észlelik, külföldi állampolgároknak megtagadják a belépést Törökországba, a török járművezetők karantén alá kerülnek.

Tranzit esetében (változatlan gyakorlat érvényes): a Törökországon áthaladó járműveket járműkövető rendszerrel (GPS) kell felszerelni, és a határ távolságától függően 24 vagy 36 órán belül el kell hagyniuk Törökországot. Ez az időszak 48 órával meghosszabbítható, figyelembe véve az út- és időjárási körülményeket. Az áthaladó járművek csak a kijelölt útvonalakat és parkolóhelyeket használhatják.

Törökországi célforgalom esetében: a külföldi járművezetők a 14 napos karantén időszak megvárása nélkül léphetnek be Törökországba azzal a feltétellel, hogy vállalják, hogy 72 órán belül távoznak Törökországból (a 72 órás időtartam meghosszabbítható 24 órára az út / időjárás / vámviszonyok függvényében).

A török járművezetők 14 nap várakozás nélkül távozhatnak Törökországból.

A gyógyszerek, az orvosi ellátás és az élelmiszerek szállítása Törökország részére elsőbbséget élvez.

április 16., csütörtök, 11:56

Törökország új gyakorlatot vezetett be a származási és szállítási okmányok automatizált rendszere (MEDOS) terén. A származási és szállítási okmányokat a török hatóságok elektronikus úton állítják ki. A 2020. április 8-án hatályba lépett új gyakorlat szerint a nyomtatványokat csak az illetékes kamarák tudják jóváhagyni elektronikus úton a MEDOS rendszeren keresztül. Minden elektronikusan kiállított és jóváhagyott igazolás egy egyedi és nem reprodukálható QR kódot tartalmaz, amely igazolja a dokumentumok hitelességét. Az angol nyelvű MEDOS-tájékoztató elérhető innen (PDF) »

április 10., péntek, 17:26
Törökország Az április 10-én hatályba lépő rendelkezések szerint minden járművezetőt egészségügyi ellenőrzésnek vetnek alá. Azon személyek, akiknél a betegséggel kapcsolatos tünetek mutatkoznak, nem léphetnek be Törökországba. Az egészségügyi hatóságok orvosi ellenőrzése után a török járművezetők egy kötelezettségvállalás aláírásával, vállalják, hogy 14 napig elfogadják a házi karantént, amennyiben az elmúlt 14 nap során kockázatos országokat látogattak meg.
A külföldi járművezetőkre ugyanez vonatkozik, a karantént az erre kijelölt helyen kell tölteniük, ahol lehetőség van a járművezetők és/vagy a pótkocsi/áru cseréjére, és továbbszállítására.
Külföldi sofőrök - amennyiben az alábbi, kritikus országokban jártak – továbbra is csak a kötelező 14 napos karantén után léphetnek be Törökország területére.
Kivételek: Törökország számára sürgős árukat – például gyógyszerekkel, orvosi és élelmiszer-készleteket – szállító külföldi teherautók és sofőrök az egészségügyi vizsgálat és a szükséges védőintézkedések elvégzése után karantén kötelezettség nélkül is beléphetnek Törökországba, továbbá a bolgár, az azerbajdzsáni, a nahcsiván és a grúz sofőrök 14 napos karantén nélkül léphetnek be Törökországba.
A ro-ro hajók csak pótkocsikat (vontató nélkül) vagy konténereket szállítanak, járművezetőket nem.
Kritikus országok listája: Angola / Algéria / Ausztria / Belgium / Banglades / Kína / Kanada / Cseh Köztársaság / Csád / Kamerun / Kolumbia / Dánia / Dzsibuti / Dominikai Köztársaság / Egyiptom / Ecuador / Egyenlítői-Guinea / Franciaország / Finnország / Németország / Guatemala / Magyarország / Irán / Olaszország / Irak / Írország / India / Elefántcsontpart / Jordánia / Kuvait / Kenya / Koszovó / Kazahsztán / Libanon / Lettország / Montenegró / Marokkó / Mongólia / Moldova / Mauritánia / NCTR / Norvégia / Hollandia / Niger / Észak-Macedónia / Nepál / Omán / Lengyelország / Fülöp-szigetek / Portugália / Panama / Peru / Dél-Korea / Spanyolország / Svédország / Svájc / Szaúd-Arábia / Szlovénia / Szudán / Srí Lanka / Egyesült Királyság / Egyesült Arab Emírségek / Ukrajna / Üzbegisztán / Tajvan / Tunézia.

március 25., szerda, 10:45

Törökország továbbra is korlátozza a nemzetközi teherforgalmat: az országba visszatérő török állampolgárságú gépjárművezetők tizennégy napos karanténra vannak kötelezve. Az alábbi listában szereplő országok állampolgárai (gépjárművezetők) csak akkor léphetnek be Törökországba, ha a tizennégy napos karantént letöltik, a belépés előtt (a török határon).
A listán nem szereplő országok járművezetői beléphetnek Törökországba, kivétel, ha a listán szereplő országból vagy azon keresztül utaztak. Az utóbbi esetben a tizennégy napos karantént nekik is előírják.
Országok listája (frissítve: 03.03.23-án délután): Angola / Algéria / Ausztria / Belgium / Banglades / Kína / Kanada / Cseh Köztársaság / Csád / Kamerun / Kolumbia / Dánia / Dzsibuti / Dominikai Köztársaság / Egyiptom / Ecuador / Egyenlítői-Guinea / Franciaország / Finnország / Németország / Guatemala / Magyarország / Irán / Olaszország / Irak / Írország / India / Elefántcsontpart / Jordánia / Kuvait / Kenya / Koszovó / Kazahsztán / Libanon / Lettország / Montenegró / Marokkó / Mongólia / Moldova / Mauritánia / NCTR / Norvégia / Hollandia / Nigér / Észak-Macedónia / Nepál / Omán / Lengyelország / Fülöp-szigetek / Portugália / Panama / Peru / Dél-Korea / Spanyolország / Svédország / Svájc / Szaúd-Arábia / Szlovénia / Szudán / Srí Lanka / Egyesült Királyság / Egyesült Arab Emírségek / Ukrajna / Üzbegisztán / Tajvan / Tunézia.

március 22., vasárnap, 11:31

Törökország Török társegyesületünktől származó információ szerint a kockázatosnak ítélt országok listáján szereplő országokból - Magyarország is a listán szerepel - érkező sofőröket csak 14 nappal azután engedik be az országba, hogy elindultak a tiltólistán szereplő országokból. Kapikulénél már 80 km a kamionsor. Kérjük egyelőre ne indítsanak új fuvarfeladatot Törökország felé!

március 20., péntek, 10:15
Törökország: tiltott belépés a következő országok állampolgárainak: Olaszország, Németország, Franciaország, Spanyolország, Norvégia, Dánia, Belgium, Ausztria, Svédország, Hollandia, Kína, Irán, Irak, Dél-Korea, Egyesült Arab Emírségek, Szaúd-Arábia, Japán, Szingapúr, Hong Kong és Thaiföld. 14 napos karantén a határon azon gépjárművezetőknek, akik nem a fenti országok állampolgárai, de onnan szállítanak árut! Minden más forgalom zavartalanul haladhat!

március 2., hétfő, 09:50
Törökország
A török hatóságok korlátozzák a határátkelőhelyek forgalmát az Iránnal határos szakaszon, az átkelés jelenleg csak a török honosságú járművek számára, a Törökország-Irán közti bilaterális szállítási műveleteket végzők számára, illetve az Iránon áthaladó tranzit szállítási műveleteket végzők számára megengedett. A fent említett intézkedések miatt hosszabb várakozási időre kell számítani a török határátkelőhelyeken.szereplő indulási országukat.tiltólistán szereplő indulási országukat.tiltólistán szereplő indulási országukat.tiltólistán szereplő indulási országukat.tiltólistán szereplő indulási országukat.

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.