Ma Andrea, Ilma napja van.

Koronavírus hírek, információk: Európai Unió - Brüsszel

A magyar kormány veszélyhelyzetet hirdetett 2020. március 11-én 15:00 órától. Magyarország is visszaállította az ideiglenes határellenőrzést. A határátlépéskor mindenki számára egészségügyi ellenőrzést tartanak. Ez vonatkozik az áruszállítást végző hivatásos gépkocsivezetőkre is. Az egészséges gépkocsivezetők további intézkedés nélkül beléphetnek az országba, és a vezetési és pihenőidő szabályok betartásával bármikor felvehetik a munkát. A jelenleg érvényben lévő kijárási korlátozásra vonatkozó magatartási szabályainak betartás, és a munkavégzés során előírt védőfelszerelések használata kötelező!

AZ ALÁBBI LINKEN ÉRHETŐ EL A HIVATALOS, MAGYARORSZÁG KORMÁNYA ÁLTAL ÜZEMELTETETT KORONAVÍRUS TÁJÉKOZTATÓ OLDAL: koronavirus.gov.hu Cikkünk folyamatosan frissül!

Felhívjuk a figyelmüket, hogy az MKFE weboldalán és egyéb információs felületein közölt hírek és adatok tájékoztató jellegűek, az információ pontatlanságából eredő esetleges károkért felelősséget nem vállalunk!



EURÓPAI UNIÓ - BRÜSSZEL


augusztus 14., péntek, 12:05
EU: beutazási feltételek az Európai Unió országaiba: reopen.europa.eu/hu/map/HUN

május 28., csütörtök, 10:00
2020 Pünkösd — kamionstop Európa országaiban

április 22., szerda, 13:51
Az EU egyes tagországaiban a COVID-19 járvány miatt érvényben lévő, a vezetési és pihenőidőkre vonatkozó átmeneti szabályok.
a) Az idő előrehaladtával egymás után veszítik hatályukat (de lehetnek közöttük újak is!) azok a kivételek, amelyek a tagállamok által legfeljebb 30 napra a Bizottság egyoldalú értesítése mellett voltak bevezethetők:
https://ec.europa.eu/transport/sites/transport/files/temporary-relaxation-drivers-covid.pdf

b) A lejárt hatályú könnyítések meghosszabbítása már a Bizottság jóváhagyásához kötött.
A következő – folyamatosan bővülő - táblázat a tagállamok számára május 31-ig engedélyezett kivételeket összesíti:
https://ec.europa.eu/transport/sites/transport/files/temporary-relaxation-drivers-covid-art14-1.pdf

Az Európai Bizottság az alábbi uniós honlapon adja közre azokat a közlekedésre vonatkozó országonkénti információkat, amelyekről hivatalos értesítést kap a tagállamoktól:
https://ec.europa.eu/transport/coronavirus-response_en 

Az Európai Bizottság nyilatkozat mintája>> a közúti szállításban tevékenykedő külföldi munkavállalók munkába állásának biztosításához.

Az IRU igyekszik naprakészen tartani a tagjaitól származó információk alapján a különböző országokban érvényben lévő, folyamatosan változó intézkedéseket.
Az aktuálisan legutolsó angol nyelvű tájékoztató elérhető INNEN>>
Az MKFE a napi többszöri frissítéseket igyekszik a lehető legrövidebb időn belül átvezetni az egyes országok hírfolyamába, de késés előfordulhat!
Az IRU tematikus weboldala IDE>> kattintva érhető el.

Fontosabb nem pénzügyi COM lépések (április 2-ig):
Az Európai Bizottság összehangolja a COVID-19-járvánnyal kapcsolatos uniós szintű közös válaszlépéseket>>.

április 1., szerda 21:12
Összesített kamionstop mentességek a COVID-19-járvány ideje alatt az EU-ban INNEN LETÖLTHETŐ>> (lezárva a 2020. április 1-én rendelkezésre álló adatok alapján)

március 30., hétfő  18:43
Az Európai Bizottság új, gyakorlati iránymutatással segíti a gépkocsivezetők személyforgalmú szabad mozgását. Az úgynevezett „kritikus” fontosságú munkát végzők között nevesítik a kamionsofőröket is, akiknek biztosítani kell az országokon áthaladó mozgását akkor is, ha kiküldött munkavállalóként a fogadó tagállamba tartanak, és a fogadó tagállamba is biztosítani kell a belépésüket.
A Bizottság közleménye (magyarul) IDE>> kattintva olvasható
Ursula von der Leyen videóüzenete>>

március 23., hétfő  22:17
Zöld sávok - A Bizottság közleménye a zöld sávoknak az egészség védelmét, valamint az áruk és alapvető szolgáltatások rendelkezésre állását biztosító határigazgatási intézkedésekre vonatkozó iránymutatások (március 16.) szerinti végrehajtásáról – gyakorlati tanácsok>>

Az Európai Bizottság gyakorlati útmutatással szolgál az áruk EU-n belüli folyamatos, zöld sávok mentén történő áramlásának biztosításához>>

Ursula von der Leyen videóüzenete>>

március 16., hétfő
Az egészség védelmét, valamint az áruk és alapvető szolgáltatások rendelkezésre állását biztosító határigazgatási intézkedésekre vonatkozó iránymutatások>>
Ursula von der Leyen videóüzenete>>

március 14., szombat, 22:37

Ursula Von der Leyen zu Coronavirus:Menschen schützen und Warentransport aufrechterhalten
Az Európai Bizottság elnöke Twitter bejegyzésében jelezte, hogy tanácskozott az EB válságkezelő csoportja, ahol az IRU ellátási láncra vonatkozó javaslatai is napirenden voltak. Von der Leyen jelezte, az EU mindet megtesz azért – és ezt kérik a tagállamoktól is – hogy megóvják az emberek egészségét, s közben tartsák fent az áruk és szolgáltatások szabad áramlásának lehetőségét. Ennek érdekében az EB összehangolt uniós határellenőrzési megközelítést szorgalmaz.


március 14., szombat, 11:40

IRU főtitkár: Az ellátási lánc stabilitása elengedhetetlen a világjárvány leküzdéséhez, ezért az IRU felszólítja a kormányokat, hogy segítsék a közúti szállítási láncok és a mobilitási hálózatok működtetését!

Umberto de Pretto, az IRU főtitkára az európai kormányoknak és az Európai Bizottságnak megküldött intézkedési javaslatokhoz kapcsolódóan kijelentette: a közúti szállítás és mobilitás fenntartása elengedhetetlen COVID-19 világjárvány megfékezéséhez. A főtitkár leszögezte: „ehhez meg kell védeni a közúti szállítás gerincét jelentő munkavállalókat, gépkocsivezetőket és vállalatokat, az érintett területeken biztosítani kell a közlekedési kapcsolatok folyamatos nyitottságát, hogy az alapvető javak eljuthassanak bárhova.”

Az IRU az alábbi azonnali intézkedésekre tett javaslatot>> a Kormányoknak és az Európai Bizottságnak a közúti áruszállítás fenntartása érdekében.

Az IRU az alábbi levelet küldte meg Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének: KATTINTSON>>

március 12., csütörtök, 09:39

Az Európai Unió tagországai közül egyre több vezetett és vezet be rendkívüli intézkedéseket a koronavírus fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében. Az intézkedések érintik a közúti fuvarozást is, ezért a fuvarfeladatok teljesítése során akár több órás várakozásokra is lehet számítani - a fennakadásokat azok az ideiglenesen bevezetett közúti ellenőrzések okozzák, amelyek során (elsősorban a határátkelőhelyek közelében) kötelező egészségügyi szűrésnek (testhőmérséklet ellenőrzés) vetnek alá minden személyt.

Kérjük, hogy a munkájukat végző gépkocsivezetők számára biztosítsanak:
- védőmaszkot
- eldobható gumikesztyűt
- kézfertőtlenítő folyadékot!

március 11., szerda, 16:30
Az IRU összeállította a tagoktól származó információk alapján a különböző országokban érvényben lévő intézkedéseket. Az angol nyelvű tájékoztató elérhető innen »

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.