Ma Emma napja van.

Szlovéniában ellenőrzik a GKI-t

A szlovén hatóságok a 95-ös kódot hiányolták több járművezető jogosítványából és néhány esetben ezt 400 eurós bírsággal szankcionálták — tudtuk meg néhány egyesületi tag visszajelzéséből. Mint ismeretes, a 95-ös kód a GKI-kártya meglétét igazolja, de azt nem kötelező feltüntetni a jogosítványban. Akinek nincs bejegyezve a jogosítványába a 95-ös kód, akkor külföldi közúti ellenőrzéskor a jogosítvány mellett a GKI kártyáját is be kell tudni mutatnia!

 


Az MKFE-hez eljuttatott információk szerint a szlovén hatóságok több járművezetőt is ellenőriztek az utóbbi napokban és azoknál, akiknek jogosítványában nem szerepelt a 95-ös kód, illetve GKI-kártyájukat se tudták bemutatni, 400 eurós bírságot helyeztek kilátásba. A sofőrnek meg is mutatták azt az EU-s jogszabályt, amelyben szerepelt az említett számjegy. A 95-ös kódról valóban rendelkezik mind EU-s (2003/59/EK irányelv), mind pedig hazai jogszabály (326/2011. [XII. 28.] Korm. rendelet), azonban annak jogosítványba való bevezetése nem kötelező, amennyiben a járművezető felmutatja a GKI-kártyáját.

A 95-ös kód bejegyzéséhez a vezetői engedély cseréjére van szükség, ez minden kormányablaknál, valamint a fővárosi és megyei kormányhivatal járási (fővárosi kerületi) hivatalainál kezdeményezhető.

Az erre vonatkozó jogszabályi hivatkozásokat magyar és szlovén nyelven ITT tölthetik le. Kérjük tisztelt Tagjainkat, tájékoztassák erről gépjárművezetőiket, a letöltött pdf-et nyomtassák ki részükre, hogy adott esetben azt meg tudják mutatni a szlovén hatóságoknak.

MKFE-kommunikáció
Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.