Ma György napja van.

Demonstráció Szlovákiában: megnyitották a blokádokat (frissül!)

A megmozdulások először csak a főváros egyes utcáit érintették, de január 9-re a bekötőutakra és forgalmasabb szakaszokra is átterjedtek az úttorlaszok. A szlovák társegyesületünktől kapott információ szerint a demonstráció oka az, hogy a fuvarozók alacsonyabb útadót és igazságosabb útdíjrendszert követelnek. A sztrájkolók képviselői az útadó 50 százalékkal való csökkentését követelik.


A fuvarozók demonstrációja miatt úttorlaszokra lehet számítani a következő szakaszokon. (Helyzetjelentésünk folyamatosan frissül.)


Január 14., kedd 08:38:

Peter Pellegrini szlovák kormányfő hétfő este ígéretet tett a tüntetők képviselőinek, hogy a kormány javaslatot dolgoz ki a fuvarozók adójának csökkentésére, melyet a parlament a január 21-én kezdődő ülésszakán fog tárgyalni. A két fuvarozói szervezet (az UNAS és a CESMAD) vállalták, hogy eltávolítják a blokádokat az utakról; azonban hozzátették azt is: ha a kormány eltáncolna ígéreteitől, a tiltakozók vissza fognak térni járműveikkel a demonstrációk helyszínére.


Január 13., hétfő 17:10:

A tüntetők félreálltak, de nem mentek haza. Délután megindult a forgalom az összes magyar-szlovák határátkelőn. Bár a határok átjárhatók, de a demonstrálók miatt feltorlódott nehéz-tehergépjárművek már hatással vannak az M1-es autópálya forgalmára is. A Szlovákiába tartó kamionokat az M1-es autópálya leállósávjára próbálják leállítani a rendőrök. A többi közlekedőnek óvatosan kell elhaladnia az álló járműoszlop mellett! Legrosszabb a helyzet az M15-ös úton, ahol 15 kilométer hosszan várakoznak a járművek. Kelet-Szlovákiából nem érkezett jelentés torlódásról.


Január 13., hétfő 15:45:

Hétfőn délután megnyílt az összes szlovák-magyar határátkelő, a gépjárműoszlopok azonban nagyon lassan tudnak haladni, magyar oldalon is torlódások vannak. Az M15-ös úton különösen nehézkes az előrejutás. A felek eközben tárgyalóasztalhoz ültek. A tiltakozást csak felfüggesztették, a kamionok félreálltak, de a helyszínen maradtak, és egyelőre a demonstrálók követelései sem változtak.


Január 13., hétfő 13:51:

A szlovákiai tüntetők másfél órára felfüggesztették a demonstrációt. 13:00 órakor megnyitották az összes elzárt határátkelőt Magyarország és Szlovákia között... igaz, csak másfél órára, mely időtartam 14 óra 30 perckor jár le... az ORFK híradása szerint a korlátozást a tárgyalás végéig függesztették fel. A határátkelők egyelőre járhatók a két ország között, azonban igen lassú haladásra kell számítani a feltorlódott kamionoszlopok miatt.


Január 13., hétfő 13:17:

Peter Pellegrini szlovák kormányfő kijelentette: csak akkor hajlandó tárgyalni a tüntetőkkel, ha felszámolják blokádjaikat. A demonstrálók ellenben azt mondják: ők meg csak akkor hajlandóak megnyitni az utakat, ha tárgyalnak velük. Patthelyzet alakult ki tehát, melyre a kormányfő meglehetősen keményen reagált: „Nem hagyjuk magunkat zsarolni, sem pedig azt, hogy embereket túszként használjanak, és akadályozzák az áruforgalmat” – mondta hétfőn, majd hozzátette: „pontos képünk van arról, hogy kik és milyen rendszámú járművekkel tüntetnek.” A kormányfő még azt is kilátásba helyezte, hogy ha a tüntetők nem fejezik be az immáron egy hete tartó demonstrációjukat, adataikat kiadják az őket megbízó vállalatoknak, és kártérítést fizettetnek velük.

A lezárt utakat és határátkelőket illetően nincs változás a lenti, délelőtti állapotokhoz képest.


Január 13., hétfő 11:54:

A borsodi határátkelők egyelőre járhatók! A szlovákiai demonstráció főként az ország nyugati és középső részét érinti az alább felsorolt határátkelőknél (ld. lejjebb). Mint egyesületünk kérdésére válaszolva a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság illetékese megerősítette: a borsodi határátkelők szabadon járhatók. Noha kisebb szimpátiatüntetés volt ugyan Kassától nem messze, de ez nem változtatott azon, hogy a Hidasnémeti-Tornyosnémeti határt szabadon használhatják a tehergépjárművek (hétfő déli állapotok szerint), és Sátoraljaújhelynél is a megszokott rendben halad a forgalom.


Január 13., hétfő 11:29:

Szlovák jelentések szerint a sztrájkot meghirdető UNAS, valamint a kormányzati körök elképzeléseihez is közelebb álló, legjelentősebb fuvarozói érdekképviselet (Cesmad Slovakia) illetékesei hétfőn délelőtt tárgyalóasztalhoz ültek a kormány képviselőivel. A lenti útlezárásokat illetően azonban egyelőre nincs különösebb változás.


Január 13., hétfő 08:28:

Vasárnap későéjjeli híradások szerint a szlovák fuvarozók a most következő héten is folytatják tiltakozó akciójukat. A magyar rendőrség forgalomkorlátozást foganatosított a következő szlovák-magyar határátkelőkön:

7,5 t feletti tehergépjárművekre: Somoskőújfalu, Parassapuszta, Balassagyarmat

3,5 t feletti tehergépjárművekre: Rajka-Dunacsún és a Vámosszabadi-Medve. Az élőállat-szállítókat és a személygépjárművel közlekedőket váltakozó irányban engedik.

Szlovák források ugyanakkor arról számolnak be: a tüntetők az alábbi 22 határátkelőt készülnek hétfőn blokád alá venni:

Árvanádasd (Turdossini járás)
Javorina (Poprádi járás)
Felsőkomárnok (Felsővjzközi járás)
Felsőnémeti (Szobránci járás)
Újhely (Tőketerebesi járás)
Migléc (Kassa vidéke)
Sajószentkirály (Rimaszombati járás)
Ipolyság (Lévai járás)
Komárom (Komáromi járás)
Medve (Dunaszerdahelyi járás)
Oroszvár-Rajka
Csúny-Rajka
Gázlós (Brodské, Szakolcai járás)
Holics (Szakolcai járás)
Szakolca (Szakolcai járás)
Drétoma (Trencséni járás)
Fehérhalom (Lysá pod Makytou, Puhói járás)
Trencsénmakó (Makov, Csacai járás)
Csaca (Csacai járás)
Fenyvesszoros (Svrčinovec, Csacai járás)
Horvátjárfalu (Pozsony)
Pozsonyligetfalu (Pozsony)

A helyzet óráról órára változik. A szlovák rendőrség hozzáállása helyszínenként változó: van, ahol engedik a tüntetést, még más helyeken elkezdték a demonstráló kamionosok szondáztatását, jogosítványuk bevonását.


Január 10., péntek 15:28:

A szlovák demonstráció szervezői bejelentették, hogy ha tárgyalásaik addig nem vezetnek eredményre, január 13-án (hétfőn) reggel 08:00 órától megmozdulások kezdődnek a rajkai határátkelő szlovákiai oldalán is. Ebben az esetben a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjárműveket a hatóságok nem engedik át Rajkánál a határon — jelentette a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság péntek délután.


Január 10., péntek 13:58:

A 14-es főúton, Vámosszabadi (H) és Medve (SK) között a reggeli előrejelzéssel összhangban 13:00 órakor elrendelték a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjárművek közlekedésének korlátozását. A kamionok mind a kilépő, mind a belépő oldalon megállásra kényszerülnek. A korlátozás nem érinti az élőállatot szállító járműveket és a hűtőkamionokat.


Január 10., péntek 13:16:

Több tagvállalkozásunk is tudakozódott egyesületünknél, mikorra várható, hogy vége lesz a sztrájknak. Választ sajnos senki sem tud egyelőre, a megmozdulást ugyanis nem határozott időre hirdették meg a szlovákiai gazdák és fuvarozók. Ha a szervezőknek nem sikerül megegyezésre jutniuk a szlovák kormánnyal, „a fuvarozók sztrájkja miatt a hétvégén is blokádokkal kell számolni” — mondta pénteken Denisa Bárdyová rendőrségi szóvivő.


Január 10., péntek 12:45:

Az IRU tájékoztatása szerint további úttorlaszok vannak a következő városokban is:
            • Považská Bystrica (Vágbeszterce): a városon keresztül a tranzitforgalom nem haladhat
            • Zsolna: Košická utca


Január 10., péntek 11:30:

Lezárták a szlovák-cseh határt az E65-ös tranzitúton fekvő Kúty (Jókút) átkelőnél. A kamionok várakoznak.


Január 10., péntek 10:04:

A szlovák rendőrség a tüntetők szervezőinek szándékára alapozva közölte, hogy kilátásba helyezték a szlovák-cseh határ lezárását az E65-ös tranzitúton fekvő Kúty (Jókút) átkelőnél.


Január 10., péntek 09:33:

A Magyar Közút ügyelete arról értesítette egyesületünket, hogy 9 óra 10 perctől megszűnt a somoskőújfalui korlátozás. A parassapusztai és balassagyarmati határátkelőnél azonban még mindig érvényben van 7,5 t legnagyobb megengedett össztömeg feletti tehergépjárművekre vonatkozó tilalom.


Január 10., péntek 09:30:

Szlovák hatósági források feltételesen kilátásba helyezték Vámosszabadi (H) - Medve (SK) határátkelő lezárását, ahol a szlovák oldalon pénteken 08:00 és 20:00 óra között folynak tüntetések.


Január 10., péntek 08:55:

Péntekre virradóra romlott a magyar-szlovák határhelyzet. A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság pénteken reggel 8 óra 30 perctől Somoskőújfalunál is megtiltotta a 7,5 t össztömeget meghaladó tehergépjárművek Szlovákiába való átengedését. A tájékoztatást kiegészítették azzal is: noha az éjszaka folyamán haladhatott a teherforgalom Nógrád megye határátkelőin, azonban pénteken reggel 8:00 órától újra elrendelték a korlátozást Parassapusztánál és Balassagyarmatnál. A rendőrség előreláthatólag pénteken este 20:00 óráig biztosan nem nyitja meg az átkelőket.


Január 9., csütörtök 17:37:

A Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság illetékese arról tájékoztatta egyesületünket, hogy a teherforgalom átléptetése nem a magyar hatóságok szigora miatt szünetel, hanem egyszerűen nincs értelme szlovák területre engedni az áruszállítókat, mert a tüntetők blokádjai miatt nem lehet haladni, és a járművek csak feltorlódnának.


Január 9., csütörtök 17:11:

16:00 órától a balassagyarmati határátkelőhelyen is megtiltották a 7,5 tonna megengedett legnagyobb össztömeget meghaladó tehergépjárművek átkelését szlovák területre. A hírt a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság közölte, hozzátéve: a magyar rendőség folyamatosan kapcsolatot tart a szlovák hatóságokkal.


Január 9., csütörtök 14:04:

A gépjárműforgalom korlátozását rendelték el Komárno (SK) - Komárom (HU) határátkelőhelyen, valamint megtiltották a tranzitálást a zsolnai járásban fekvő Ružomberok (Rózsahegy) városon át.


Január 9., csütörtök 13:54:

A szlovák oldalon eszkalálódó tüntetések miatt a magyar rendőrség a 2-es főúton fekvő Parassapuszta-Ipolyság (Sahy) határátkelőnél csütörtök dél óta nem engedi át a 7,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárműveket Szlovákia területére. Ezeket a járműveket a 2-es főúton a rétsági körforgalomnál Balassagyarmat irányába terelik.


Január 9., csütörtök 11:00:

Lezárt szakaszokra, úttorlaszokra lehet számítani:

     • Rožňavská utca Pozsonyban
      az R3 úton, Trstená közelében
      a Trstená (SK) - Chyžné (PL) határátkelőhelyen
      Šebastovce - Kassa - a centrum irányába
      R4 Kechneca-tól Kassa irányába
      Ružomberok – a főúton, a papírgyárak közelében


Tájékoztatónk folyamatosan frissül.


források: IRU, ORFK, Magyar Közút, kisalfold.hu, szlovák társegyesület, szlovák rendőrség

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.