Ma György napja van.

Szlovákia: sztrájk, blokádok és határhelyzet (frissül!)

Miután IRU-társegyesületünk, a Cesmad elfogadta a szlovák kormány ajánlatát, egy kisebb, szintén fuvarozókat tömörítő szervezet, az UNAS 2020. január 28-án (kedden) reggel 08:00 órakor újra demonstrációba kezdett, mert elégedetlen a kormány ajánlatával. Ismét határátkelőhelyeket zártak le, azonban a személyszállító járműveket átengedik; nekik külön forgalmi folyosót hagynak szabadon. Ez a cikk folyamatosan frissül! Az esetleges útlezárásokról innen értesülhet!


Január 30., csütörtök 08.41:

A még sztrájkoló szlovák fuvarozók kénytelenek voltak felfüggeszteni akciójukat, miután a szlovák rendőrség a beavatkozás mellett döntött. A kormány és az UNAS viszonya elhidegült: Pellegrini miniszterelnök ugyanis szerda este felszólította a tüntetőket, hogy hagyjanak fel akcióikkal, ugyanis azzal csak kárt okoznak az állampolgároknak és a nemzetgazdaságnak, és a megmozdulások nem a gyülekezési törvényben foglalt feltételek szerint zajlanak. A kormány már minden tőle telhető fuvarozói kérést teljesített, amit lehetett — tette hozzá a kormányfő. A demonstrálók feloldották a blokádokat, de sztrájkkészültségben maradnak. Csütörtök reggeli információink szerint a teljes magyar-szlovák határszakasz összes határátkelője a megszokott rendben szabadon használható.


Január 29., szerda 16.11:

A Magyar Közút tájékoztatása szerint 15.00 és 16.00 óra között Sátoraljaújhely, Parassapuszta és Balassagyarmat határátkelőhelyeken is megszűnt a határzár. Mint az előzőekben beszámoltunk róla, Rajkát még a déli órákban megnyitották.


Január 29., szerda 15.50:

Mint délután beszámoltunk róla, a rajkai határátkelőt megnyitották a tehergépjárművek előtt, szabadon halad a forgalom a kormánnyal folytatott tárgyalások idejére. Magyar oldalon a terelés az M1-es autópályán így okafogyottá vált, mert az M15-ös autópályán is megindult a sor Szlovákia felé.

A 2-es főúton Parassapusztánál, a 22-es főúton Balassagyarmatnál, valamint a 37-es főúton Sátoraljaújhelynél ellenben továbbra is szüneteltetik a tehergépjárművek áteresztését. Vámosszabadi és Bánréve viszont szabad. Sátoraljaújhelynél várhatóan a hajnali órákban egy órás időtartamra megnyitják majd az utat.

A tüntetők Szlovákia-szerte elengedik szűk sávon a személygépkocsikat, buszokat, valamint az élőállat-szállítókat.


Január 29., szerda 14.20:

A szlovák kormány leült tárgyalni a demonstráló UNAS fuvarozói szervezettel. Az egyeztetések idejére feloldották Rajkánál az útzárat. Az ORFK tájékoztatása szerint szerdán 13:45 órától ott újra engedik a tehergépjármű-forgalmat Szlovákia felé. Az M1-es és M15-ös autópályán azonban még előfordulhatnak araszoló kamionsorok. A többi szlovák-magyar átkelőhelyről egyelőre nincs híradás; az UNAS képviselői a koradélutáni órákban kezdték meg tárgyalásaikat; a demonstrálók egyelőre várják, mit hoz a délután.


Január 29., szerda 11.45:

Az UNAS fuvarozói szervezet továbbra is folytatja az előző napon megkezdett tiltakozó akcióit. Rajkánál, a magyar oldalon, Szlovákia felé (az M15-ös autópályán) már több kilométer hosszú a kamionsor. Szlovákia keleti részén azonban gyengébb a demonstrálók aktivitása. A Tornyosnémeti határátkelőnél, az M30-as autópályán átengedik a kamionokat, a közvetlenül mellette lévő 3-as főúton azonban nem — tájékoztatta egyesületünket szerda délelőtt a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság ügyeletes tisztje. Azt ajánljuk ezért a Lengyelország felé tartó tehergépjármű-vezetőknek: használják az M30-as sztráda átkelőjét, mely egyelőre még járható. A szlovák-lengyel határátkelők közül a keletre fekvőbbek kevésbé érintettek. A tüntetők Szlovákia-szerte elengedik azonban egy szűk sávon a személygépkocsikat, buszokat, valamint az élőállatokat szállító árufuvarozókat.

Az IRU értesítése szerint nemcsak a szlovák-magyar, hanem a szlovák-lengyel és szlovák-cseh határon is áll a kamionforgalom az alábbi átkelőknél:

    Slovenské Nové Mesto (SK) – Sátoraljújhely (HU)
    Milhosť (SK) – Tornyosnémeti, főút (HU)
    Slovenské Ďarmoty (SK) – Balassagyarmat (HU)
    Šahy (SK) – Parassapuszta (HU)
    Čunovo (SK) - Rajka (HU)
    Trstená (SK) – Chyžné (PL)
    Svrčinovec (SK) - Mosty u Jablunkova (CZ)
    Makov (SK) - Bíla – Bumbálka (CZ)
    Lysá pod Makytou – Střelná (CZ)
    Kúty (SK) – Brodské (CZ)


Január 28., kedd 14.15:

Rajka ( M15-ös és 15-ös út): szünetel a 3,5 tonnánál nehezebb tehergépjárművek átkelése
Parassapuszta (2-es főút): zárva a határ a teherforgalomban
Sátoraljaújhely (37-es főút): szintén határzár a tehergépjárműveknek
Balassagyarmat (22-es főút): határzár van életben a kamionforgalomban

A személygépkocsikat, autóbuszokat és az élőállatot szállító tehergépkocsikat átengedik.


Január 28., kedd 11.58:

Magyar oldalon, az M15-ös autópálya Rajkához vezető oldalán 3 km-es torlódás alakult ki a kamionforgalomban a szlovák határzár miatt.


Január 28., kedd 10.44:

A magyar-szlovák határon, Rajkánál (az M15-ös autópályán és a 15-ös főúton) a szlovák fuvarozók sztrájkja miatt szünetel a 3,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművek forgalma. A 2-es főúton Parassapuszta, a 37-es főúton pedig Sátoraljaújhely van zárva azok előtt, akik tehergépjárművel Szlovákiába szeretnének átjutni. A személygépkocsik, autóbuszok és az élőállat-szállító tehergépkocsik viszont átkelhetnek.


Január 28., kedd 09.39:

Az IRU tájékoztatása szerint a szlovák fuvarozók az ország belsejében Zsolna és Rózsahegy közelében terveznek útlezárásokat.


Január 28., kedd 09.26:

Némely határátkelőről részleges határzárat jelentettek. Szlovákia forgalmának pillanatnyi térképe »


Január 28., kedd 08.48:

Bár a fuvarozók bejelentették, hogy blokkolni fogják a teherforgalmat, egyelőre nincs hír útelzárásról, és a magyar rendőrség sem zárt le egyetlen határátkelőt sem a kamionosok előtt.


Tájékoztatónk folyamatosan frissül.


források: IRU, ORFK, Magyar Közút, kisalfold.hu, szlovák társegyesület, szlovák rendőrség

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.