Ma Gedeon, Johanna napja van.

Koronavírus: hírek információk Ausztriából

A koronavírus-járvány terjedése miatt a magyar kormány veszélyhelyzetet hirdetett 2020. március 11-én 15:00 órától. A külföldi országokban is korlátozások léptek életbe, melyek folyamatosan változnak. Az érvényben lévő egészségügyi korlátozásokról, magatartási szabályokról Ausztria vonatkozásában itt olvashat. A jogszabályokban nem előírt, de a munkavégzés során megkövetelt egyéni védőfelszerelések használata kötelező.


AZ ALÁBBI LINKEN ÉRHETŐ EL A HIVATALOS, MAGYARORSZÁG KORMÁNYA ÁLTAL ÜZEMELTETETT KORONAVÍRUS TÁJÉKOZTATÓ OLDAL: koronavirus.gov.hu Cikkünk folyamatosan frissül!

Felhívjuk a figyelmüket, hogy az MKFE weboldalán és egyéb információs felületein közölt hírek és adatok tájékoztató jellegűek, az információ pontatlanságából eredő esetleges károkért felelősséget nem vállalunk!



AUSZTRIA

december 21., kedd, 13:35
Ausztria: a hivatásos gépjárművezetők akadály nélkül beléphetnek Ausztriába. Az ünnepi utaztatásokra és a síszezon kezdetére tekintettel a buszosoknak azonban fontos tudnivaló: utasaiknak belépési nyilatkozatot kell magukkal vinniük, ha osztrák területre szeretnének belépni, vagy onnan Németországba kívánnak továbbhaladni. Az űrlap és annak magyar tükörfordítása itt megnyitható németül » és magyarul »

október 25., hétfő, 10:40
Ausztria: Olaszország után Ausztria a következő, mely bevezeti a munkahelyi Green Pass-t (2021. november 1-jétől). Akinél a munkahelyi érintkezés nem kerülhető el, de nincs Green Pass igazolványa, átmeneti ideig, november 14-ig FFP2-es maszkkal mentesül a kötelezettség alól. Bővebben: sozialministerium.at »

március 10., szerda, 09:15
Ausztria több más európai országgal együtt Magyarországot is a magas fertőzöttségű országok kategóriájába sorolta. Az osztrák-magyar határszakaszon vizsgálják a Németországba való továbbutazás feltételeit is: ha a célország Németország, és oda a beutazás feltételei nem állnak fenn, már az Ausztriába belépést is megtagadják.

február 26., péntek, 17:45
Ausztria: az osztrák konzulátus több olyan linket is küldött egyesületünknek, ahol Burgenland tartományban a gépkocsivezetőknek lehetőségük van tesztelésre. A konzulátus ugyanakkor megjegyzi: Ausztria nem vezet külön listát az áthaladó kamionforgalomnak fenntartott tesztlehetőségekről, azonban azoknak a kamionsofőröknek, akiknek célállomása Ausztria területére esik, lehetőségük van az ausztriai tesztállomásokat igénybe venni. A tesztre történő bejelentkezéskor a célállomás helyét kell megadnia a sofőrnek.

díjmentes teszthelyek »           egyéb teszthelyek listája (PDF) »           teszt-buszok »

február 14., vasárnap, 12:58
Ausztria negatív COVID-19 tesztet követel meg minden olyan hivatásos gépjárművezetőtől, aki Tirolban tartózkodott, vagy azon át tranzitált, az úticélja pedig Németország. Ausztriai tesztpontok »

február 5., péntek, 11:37
2021. február 10-től Ausztria online regisztrációt vezet be az országba történő belépést megelőzően. A belépési követelmények (regisztráció, PCR-teszt követelménye, karantén) nem vonatkoznak a teherforgalomban és személyforgalomban közlekedő hivatásos gépjárművezetőkre, amennyiben dokumentummal hitelt érdemlően bizonyítani tudják, hogy hivatásos gépjárművezetők. A tehergépjármű-vezetők mentessége Tirol vonatkozásában is él. Az MKFE a Bizottság által erre a célra létrehozott ANNEX III mellékletet javasolja, amely angol és német nyelven letölthető a következő linkekről:

              angol »

              német »

január 21., csütörtök, 12:25
Ausztria: 2021. január 25-től kötelező FFP2 maszkot hordani Ausztriában a tömegközlekedési eszközökön és a boltokban (ebbe beletartoznak az üzemanyagtöltő állomások is). Forrás: vorarlberg.orf.at.

2021. január 14., csütörtök, 15:08
Ausztria 2021. január 15-től online regisztrációt kérnek minden személyforgalomból belépőtől az osztrák határon történő belépés előtt. A regisztrációs kötelezettség nem vonatkozik: teherforgalomban közlekedőkre, személyforgalomban közlekedő hivatásos gépjárművezetőkre kitöltött ANNEX III dokumentum » felmutatásával!, és az ingázó munkavállalókra.

december 8., kedd, 10:50
Ausztria Hétfőtől (12. 07.) a 24 órás kijárási korlátozást éjszakaira enyhítették, már csak az este 8 órától reggel 6 óráig terjedő idősávra vonatkozik. A maszkviselés továbbra is kötelező, az üzletekben 10 négyzetméterenként egy vevő tartózkodhat.

november 18., szerda, 11:40
Ausztria: a járványveszély miatt november 17-től új szigorítások léptek életbe, amelyek nem vonatkoznak az országba teherfuvarozás vagy személyszállítás céljából belépett személyekre. A teherjárművekre vonatkozó közlekedési korlátozásokat nem oldották fel! A jármű esetleges elhagyása esetén a közterületen 1 méteres távolságot kell tartani, továbbá a nyilvános, zárt térben kötelező a maszk használata. A bankok, benzinkutak, gyógyszertárak, szerelőműhelyek a korlátozás ideje alatt is nyitva maradhatnak.

október 19., hétfő, 16:15
Ausztria: Magyarországról személyforgalomban korlátozás nélkül be lehet utazni Ausztriába, mert nyugati szomszédunknál megváltoztak a beutazási szabályok; hazánk kedvezőbb járványügyi besorolást kapott. Részletek (koronavirus.gov.hu) »

július 22., szerda, 10:10
Ausztria: 2020. július 24-től (péntektől) ismét kötelezővé teszik a szájmaszkot a zárt légterű nyilvános helyeken (élelmiszer-üzletekben, bevásárlóközpontokban, üzemanyagtöltő állomásokon, bankokban). Fokozott ellenőrzéseket vezetnek be a németországi, a csehországi és a szlovákiai határszakaszokon.
Teherforgalom: nincs érdemi változás a teherforgalomban közlekedőkre vonatkozó szabályokban. Személyforgalom: a kockázatot jelentő térségekből (Balkán) csak negatív PCR-teszt birtokában lehet beutazni Ausztriába. (Forrás: MTI)

július 8., szerda, 19:43
Ausztria Megkettőzi az ellenőrzést a keleti határokon Ausztria: a Szlovéniából és a Magyarországról érkezők között kiemelt figyelmet fordítanak majd a Balkánról érkezőkre és a buszokra - jelentette be Sebastian Kurz osztrák kancellár. Az új típusú koronavírus megszaporodott esetei miatt utazási figyelmeztetést adtak ki Romániára, Bulgáriára és Moldovára, és annak, aki ezekből az országokból érkezik személyforgalomban, 14 napra karanténba kell vonulnia. Felső-Ausztriában csütörtöktől a nyilvános zárt helyeken ismét kötelező a maszk viselése.

június 4., csütörtök, 17:01
Ausztria: a június 3-án kihirdetett rendelet alapján felfüggesztik a határellenőrzést a következő országokkal közös határszakaszokon: Németország, Svájc, Liechtenstein, Csehország, Szlovákia.

május 28., csütörtök, 13:15
Ausztria: így alakul a kamionstop a pünkösdi hosszú hétvégén (tovább) »

május 18., hétfő, 14:50
Ausztria: május 18-tól kezdve nem hosszabbítják meg a hétvégi és az ünnepi kamionstop-mentességet a 7,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárművekre. A korlátozások a megszokott módon, az AutóKözlekedés magazin mellékletében szereplő táblázat szerint érvényesek.

május 6., szerda, 16:31
Ausztria: május 6-án az osztrák kormány május 31-ig kiterjesztette a határellenőrzéseket a következő határokon: Olaszország, Svájc, Liechtenstein és Németország.

április 30., csütörtök, 16:01
Ausztria: május 1-jétől újra 7,5 tonnás korlátozások az osztrák kishatároknál! Megszűnik a 7,5 tonna súlykorlátozás feloldása 2020. május 1-jétől a Sopron – Klingenbach, Kópháza – Deutschkreutz határátkelőknél. A hatóságok emlékeztettek arra, hogy a mentesség csak ideiglenes intézkedés volt a nickelsdorfi határátkelőhely tehermentesítése céljából.

április 22., szerda, 11:33
Ausztria: április 21-én az osztrák társegyesület megerősítette, hogy a 7,5 tonnát meghaladó tehergépjárművek hétvégi forgalmi tilalmát (kamionstop) 2020. május 17-ig felfüggesztik.

április 16., csütörtök, 12:40
Ausztria: osztrák vezetési és pihenőidőre vonatkozó mentességek 2020. április 14-től május 15-ig:

          • a napi vezetési idő nem haladhatja meg a 11 órát
          • a heti vezetési idő nem haladhatja meg a 60 órát
          • az összeadódott összes vezetési idő bármely egymást követő két hét alatt nem lehet több 100 óránál

    Az előző rendeletben meghatározott lazítások már nem érvényesek!

március 23., hétfő, 12:29
Ausztria Ideiglenesen – hivatalosan is – feloldotta Ausztria a Sopron- Klingenbach határátkelőhelyre vonatkozó súlykorlátozást, egyelőre 2020. április 14., 05.00 óráig. Az osztrák Innovációs és Technológiai Minisztérium információja szerint Ausztriában a 7,5 t-nál nagyobb össztömegű tehergépjárművekre vonatkozó hétvégi közlekedési tilalom is hatályát veszti visszavonásig, eszerint a hétvégi áruszállítás is lehetséges.
(Forrás: ITM)

március 23., hétfő, 11:59
Ausztria Pontosították Ausztriában a vezetési és pihenőidőkre vonatkozó könnyítéseket az alábbiak szerint:

  • a napi vezetési idő nem haladhatja meg a 11 órát
  • a heti vezetési idő nem haladhatja meg a 60 órát
  • a teljes vezetési idő az egymást követő kéthetes időszak alatt nem haladhatja meg a 100 órát
  • 5 óra 30 perc vezetési periódus után a járművezető legalább 45 perc folyamatos szünetet köteles tartani
  • napi kötelező pihenőidő 9 óra
  • a heti pihenőidőnek az előző, heti pihenőidő végétől számított 6-24 órás időszak végéig meg kell kezdődnie.

március 18., szerda, 20:48
Ausztria csütörtöktől (március 19., 00:00 órától) visszaállítja a határellenőrzést a német-osztrák határszakaszon is.

március 16., hétfő, 17:17
Ausztriában is ideiglenes és teljes toleranciát hirdetett a járművezetők vezetési és pihenőidejének betartására vonatkozóan, minden áruféleségre 2020. március 16. és április 14. között.

március 14., szombat, 16:21
Ausztria: felfüggesztették a hétvégi és ünnepnapi kamionstopot
Az IRU tájékoztatása szerint 2020 április 3-ig felfüggesztették a hétvégi közlekedési korlátozásokat Ausztriában is, hogy elkerüljék a torlódásokat. Ezzel Magyarország és Csehország után már Ausztria útjain sincs hétvégi közlekedési korlátozás. Magyarországon és Csehországban visszavonásig, Ausztriában a fent jelzett április 3-ig él a feloldás.
Ausztria a beutazási tilalmi listára felvette Nagy-Britanniát, Hollandiát, Oroszországot és Ukrajnát is, és március 17-től leállítja az ezekből az országokból érkező légijáratokat. A közlemény szerint ezekből az országokból csak azok léphetnek be, akik vállalják a kéthetes karantént, vagy érvényes orvosi igazolást mutatnak be arról, hogy egészségesek.

március 14., szombat, 11:30
 Karantén alatt az ausztriai Tirol tartomány egy része
14 napos karantén alá helyezték pénteken az ausztriai Tirol tartomány egy részét, Panznauntalt és Sankt Anton am Arlberget, valamint visszaállították az ellenőrzést a svájci-osztrák határon - jelentette be Sebastian Kurz kancellár. A kormányfő hangsúlyozta: nem kell aggódni, az alapellátás nem kerül veszélybe Ausztriában.

március 13., péntek, 09:50
Ausztria: Tagvállalkozásainktól kapott információ szerint Olaszország felől jelenleg Ausztrián át van lehetőség az áruszállításra (TRANZIT), azonban az A23-as autópályán hosszú kamionsor (mintegy 30 kilométeres) alakult ki a beléptetéshez tartozó ellenőrzés miatt. Felhívjuk a figyelmet, hogy szintén tagvállalkozásainktól érkezett információ szerint, az osztrák hatóságok akkor engedik belépni a tranzitban közlekedő kamionokat, ha annyi üzemanyaggal rendelkeznek, hogy nem kell megállniuk Ausztriában. A tranzitban közlekedőknek „megállás nélkül” kell végighajtaniuk Ausztrián.

március 11., szerda, 08:41
  Ausztria bejelentette, hogy lezárja az Olaszországgal közös határait.
Ugyanakkor jelezte, hogy a korlátozás nem érinti az áruforgalmat, a közúti áruszállítás tehát továbbra is korlátozások nélkül működik. Továbbra is nyomatékosan kérik az egészségügyi hatóságok, hogy a gépkocsivezetők - amennyiben olaszországi fel- vagy lerakóhelyre tartanak - használjanak védőmaszkot, gumikesztyűt, és tartsák be a higiéniás szabályokat, továbbá kerüljenek mindenfajta indokolatlan érintkezést a helyiekkel, tranzitforgalomban pedig a lehető legrövidebb idő alatt hagyják el Olaszországot.
A Die Presse cikke az osztrák helyzetről




Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.