Ma Gedeon, Johanna napja van.

Koronavírus: hírek információk Szlovéniából, Horvátországból, Montenegróból és Szerbiából

A koronavírus-járvány terjedése miatt a magyar kormány veszélyhelyzetet hirdetett 2020. március 11-én 15:00 órától. A környező országokban is korlátozások léptek életbe. Az érvényben lévő egészségügyi korlátozásokról, magatartási szabályokról Szlovénia, Horvátország, Szerbia és Montenegró vonatkozásában itt olvashat. A jogszabályokban nem előírt, de a munkavégzés során megkövetelt védőfelszerelések használata kötelező.


AZ ALÁBBI LINKEN ÉRHETŐ EL A HIVATALOS, MAGYARORSZÁG KORMÁNYA ÁLTAL ÜZEMELTETETT KORONAVÍRUS TÁJÉKOZTATÓ OLDAL: koronavirus.gov.hu Cikkünk folyamatosan frissül!


Felhívjuk a figyelmüket, hogy az MKFE weboldalán és egyéb információs felületein közölt hírek és adatok tájékoztató jellegűek, az információ pontatlanságából eredő esetleges károkért felelősséget nem vállalunk!


  
SZLOVÉNIA, HORVÁTORSZÁG, SZERBIA, MONTENEGRÓ


szeptember 30., csütörtök, 12:05
Szerbia: jelentős torlódás alakult ki a szerb-magyar határon. A hazánkba belépő teherforgalomban Röszkénél 6 órás várakozásra kell számítani, Tompánál befelé 3 órát kell várni. A torlódás oka, hogy Románia 2021. szeptember 26-tól szigorúbb járványügyi rendelkezéseket léptetett életbe, mert több környező országot is vörös ill. sárga kockázati listába soroltak. A keletről Európába érkező fuvarozók ezért igyekeznek elkerülni Romániát, és Szerbia felé vették az irányt.

szeptember 17., péntek, 11:40
Szlovénia: az eredetileg 2021. július 15-től alkalmazandó új belépési szabályok bevezetésének időpontját a szlovén kormány többször módosította. A türelmi időt szeptember 26-ig (éjfélig) ismételten meghosszabbították. A tranzitáló, Szlovéniát átszelő hivatásos gépkocsivezetők tehát mentesülnek az oltási igazolvány illetve a negatív teszteredmény bemutatása alól 2021. szeptember 26-ig. A mentesség azokra vonatkozik tehát, akik nem vesznek fel vagy raknak le árut Szlovéniában, és nem állnak meg útközben, hogy valamilyen szolgáltatás lehetőségével éljenek. (Csak tankolni szabad! Áru felvételéhez, lerakásához, bevásárláshoz, étteremhez, büféhez és egyéb szolgáltatásokhoz már oltási igazolás, negatív teszt vagy a betegségen való átesettségről szóló bizonyítvány szükséges!) Fontos, hogy az Annex III című igazolást minden esetben tartsák maguknál, tranzitban is! (A jogszabály várhatóan a napokban jelenik meg a szlovén közlönyben.)

szeptember 15., szerda, 09:10
Szlovénia: 2021. szeptember 14-én éjféltől hatályba lépett egy mentesítő körülmény, amely a hivatásos gépjárművezetőknek engedélyezi az üzemanyag felvételét abban az esetben, ha 12 órán belül elhagyják az ország területét. Tankolásnál nem kell igazolni az átoltottság, a fertőzésen való átesettség tényét, illetve negatív teszteredménnyel sem kell rendelkezni. Minden más esetben, szolgáltatás igénybevételénél igazolni szükséges a három kategória valamelyikét. (Előzmények: ld. a tegnapi híradásunknál alább.)

szeptember 14., kedd, 14:45
Szlovénia: 2021. szeptember 15-től a nemzetközi fuvarozásban részt vevő hivatásos gépjárművezetőknek is meg kell felelniük bizonyos előírásoknak, ha bármilyen szolgáltatást igénybe akarnak venni az ország területén (például tankolás, bevásárlás). Azok állhatnak meg az ország területén, és vehetnek igénybe szolgáltatásokat, akik átestek a fertőzésen, teljesen átoltottak, vagy negatív teszttel rendelkeznek.

Kivételek: a nemzetközi fuvarozásban részt vevő hivatásos gépjárművezető, ha megállás nélkül halad át Szlovénián, nem kell bizonyítania azt, hogy a fertőzésen átesett, átoltott, és negatív teszttel sem kell rendelkeznie.

Részletesebb információ a következő webhelyen érhető el: www.gov.si/en/news/2021-09-13-introduction-of-the-rvt-rule-for-most-activities.

szeptember 10., péntek, 11:00
Szlovénia: az eredetileg 2021. július 15-től alkalmazandó új szabályok bevezetésének időpontját a szlovén kormány többször módosította. A türelmi időt szeptember 19-ig (éjfélig) ismételten meghosszabbították. A hivatásos gépkocsivezetők tehát mentesülnek az oltási igazolvány illetve a negatív teszteredmény bemutatása alól 2021. szeptember 19-ig. Fontos, hogy az Annex III című igazolást minden esetben tartsák maguknál a hivatásos gépkocsivezetők! A jogszabály a napokban jelenik meg a szlovén közlönyben. Forrás: www.gov.si

szeptember 3., péntek, 12:15
Szlovénia: az eredetileg 2021. július 15-től alkalmazandó új szabályok bevezetésének időpontját a szlovén kormány többször módosította. A türelmi időt szeptember 12-én éjfélig ismételten meghosszabbították. A hivatásos gépkocsivezetők tehát mentesülnek az oltási igazolvány illetve a negatív teszteredmény bemutatása alól 2021. szeptember 12-ig. Fontos, hogy az Annex III című igazolást minden esetben tartsák maguknál a hivatásos gépkocsivezetők! (A jogszabály várhatóan a napokban jelenik meg a szlovén közlönyben.)

augusztus 27., péntek, 11:10
Szlovénia: az eredetileg 2021. július 15-től alkalmazandó új szabályok bevezetésének időpontját a szlovén kormány többször módosította, a türelmi időt szeptember 5-én éjfélig ismételten meghosszabbították. A hivatásos gépkocsivezetők tehát újabb egy hétig mentesülnek az oltási igazolvány illetve a negatív teszteredmény bemutatása alól 2021. szeptember 5-ig. Fontos, hogy az Annex III című igazolást minden esetben tartsák maguknál a hivatásos gépkocsivezetők! (A jogszabály várhatóan a napokban jelenik meg a szlovén közlönyben.)

Forrás: www.gov.si

augusztus 23., hétfő, 09:30
Szlovénia Az eredetileg július 15-től alkalmazandó új szabályok bevezetésének időpontját a szlovén kormány többször módosította, az eredeti határidő múlt hétvégén lejárt volna, de a türelmi időt augusztus 29-én éjfélig ismételten meghosszabbították. A hivatásos gépkocsivezetők tehát újabb egy hétig mentesülnek az oltási igazolvány illetve a negatív teszteredmény bemutatása alól augusztus 29-ig.

augusztus 16., hétfő, 16:00
Szlovénia: az országba belépő nemzetközi fuvarozóknak a határátlépéstől számított 12 órán belül el kell hagyniuk Szlovénia területét. A hivatásos gépkocsivezetők az Annex III nevű melléklettel igazolhatják, hogy nemzetközi fuvarozásban dolgoznak.

      Kivétel a 12 órás főszabály alól:

          - bárki, aki igazoltan átesett a fertőzésen
          - bárki, aki bármely vakcina típussal teljesen átoltott.

Forrás: uradni-list.si

augusztus 16., hétfő, 15:55
Szlovénia: augusztus 22-ig meghosszabbították a gépkocsivezetők teszt- és oltási kötelezettség mentességét. Mint korábban hírül adtuk: Szlovénia 2021. július 13-án olyan rendelkezést hozott, mely az országba belépő vagy azon áthaladó hivatásos áru- és személyszállító gépjárművezetőket is Covid-teszt- illetve oltási kötelezettség alá vonná (ld. lejjebb). Az eredetileg július 15-től alkalmazandó új szabályokra – nemzetközi kérésére – a szlovén kormány egy hónapos türelmi időt adott augusztus 15-ig, majd ezt augusztus 22-én éjfélig meghosszabbították.

 

július 14., szerda, 13:10
Szlovénia: a szlovén kormány ma úgy határozott, hogy mégis beemeli a kivételek közé a tranzit és nemzetközi fuvarfeladatokat ellátó gépjárművezetőket, akik esetében július 15-től megszűnt volna a mentesség. A kivétel augusztus 15-ig alkalmazandó! A busz- és kamionvezetők 2021. augusztus 15-ig tehát teszt- ill. oltás kötelezettsége nélkül léphetnek be Szlovéniába.

Szabadon, karantén és tesztelési kötelezettség nélkül közlekedhet személyforgalomban, a nemzetközi közlekedési feladatok ellátására kiküldött vagy ilyen feladatokból visszatérő személy is, aki a Bizottság Annex III mellékletével igazolni tudja, hogy hivatásos gépjárművezető. A melléklet elérhető innen (PDF) ».

Forrás: policia-si és gov.si

július 13., kedd, 15:45
Szlovénia: FIGYELEM! 2021. július 15-től változnak a szabályok! A hivatásos gépkocsivezetőkre is vonatkozó, most kihirdetett szabályok értelmében az léphet be szabadon Szlovénia területére, aki:

             72 óránál nem régebbi negatív PCR teszteredménnyel rendelkezik
             48 óránál nem régebbi negatív gyorsteszt-eredménnyel rendelkezik
             teljesen átoltott (bármely, jelenleg forgalomban lévő vakcinával): hitelt érdemlően bizonyítani kell az oltás tényét, időpontját (angol nyelvű, papír alapú, vagy EESZT-applikáció vagy EU Digital COVID tanúsítvány)
             6 hónapnál nem régebben átesett a betegségen, és ezt pozitív teszteredménnyel igazolni tudja

További részletek (SLO) »               további részletek (EN) »

Információink szerint a határellenőrzést nem állítják vissza, de szúrópróbaszerű ellenőrzésekre kell számítani az ország bármely pontján! (Forrás: Konzuli Szolgálat). Tagvállalkozásaink gépkocsivezetőinek tapasztalatait szívesen fogadjuk a 06 (1) 252 0688-as telefonszámon.

július 12., hétfő, 16:05
Szlovéniában új járványügyi korlátozások lépnek hatályba. Új rendszer szerint osztályozzák az országokat Szlovéniában: más országok bevett szokása szerint zöld, narancs és piros kategóriákra osztották az országokat. Magyarországot jelenleg a zöld kategóriába sorolták. A szabályok szerint mindenki szabadon léphet be, aki igazolni tudja, hogy a belépést megelőzően legalább öt napig folyamatosan a zöld listán szereplő területen tartózkodott. Országok besorolása és további információ elérhető magyar nyelven, a hivatalos oldalról (gov.si) »

Szlovéniába karantén nélkül az alábbi kategóriákba tartozó személyek léphetnek be:

1. az a személy, aki a nemzetközi fuvarozási ágazatban* elvégezendő feladatok miatt jár kiküldetésben;

2. az a személy, aki kereskedelmi forgalomban árut vagy személyeket szállít a Szlovén Köztársaságba, vagy áru- vagy személyszállítási tranzit céljából lép be, ha a belépéstől számított 8 órán belül elhagyja a Szlovén Köztársaságot, és a kereskedelmi forgalomban, a Szlovén Köztársaságból árufuvarozást vagy személyszállítást végző személy, aki távozását követően 8 órán belül visszatér Szlovéniába;

* A nemzetközi fuvarozási ágazatban történő feladatok ellátásával kapcsolatos kivétel a tehergépjárművel rendelkező gépjárművezetőkre vonatkozik. Ha a sofőrök tehergépjármű nélkül vannak, és Szlovéniában nincsen bejelentett ideiglenes vagy állandó lakóhelyük, akkor azt a kivételt alkalmazhatják, amelyik a nemzetközi forgalomban közlekedő járművezetőkre vonatkozik (a rendelet 7. cikke (1) bekezdésének 1. pontja). Azonban a tehergépjármű nélküli sofőrök, akik bejelentett ideiglenes vagy állandó tartózkodási hellyel rendelkeznek Szlovéniában, nem hivatkozhatnak ezekre a kivételekre.

Forrás: https://www.gov.si/hu/temak/covid-19-jarvany/hataratlepes

június 17., csütörtök, 15:05
 Horvátország: az MKFE kezdeményező levelére adott írásbeli válaszában dr. Halmosi Zsolt rendészeti országos rendőrfőkapitány-helyettes közölte, hogy Horvátország és Magyarország között a jelenleg zárva tartó drávaszabolcsi határátkelőhelyet 2021. június 21-én (hétfőn) 08:00 órától megnyitják. Tovább »

április 2., Nagypéntek, 14:45
Szlovénia: emlékeztető: Szlovénia részlegesen feloldotta a a kamionstopot: 2021. április 16-ig a 7,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárművek, amelyeknek le-, vagy felrakóhelye Szlovénia területén van, vasárnap is közlekedhetnek 08:00 és 21:00 óra között. A mentesség nem vonatkozik a következő esetekre:
1. Húsvétra – április 3. és április 5. közötti időszakra, azaz Húsvét Vasárnap és Húsvét Hétfőn egész Szlovéniában mindenkinek kamionstop van 08:00 és 21:00 óra között!
2. Nem él mentesség azokra a tehergépjárművekre, amelyek olyan szomszédos országba tartanak, amelyben éppen kamionstop van érvényben [FIGYELEM: Olaszországban kamionstop-mentesség van, így az Olaszországba közlekedők szabadon haladhatnak (ápr. 3-5. között nem!), ellenben Magyarország felé tilalom van Szlovéniában Nagypénteken is 14:00 és 21:00 óra között, mert Magyarországon kamionstop van!!!] Részletek (promet.si) » A nagykövetség konzulátusának magyar nyelvű tájékoztatója »

április 1., csütörtök, 15:15
Horvátországban a teherforgalomban közlekedők változatlanul mentesülnek a teszt-kötelezettség alól, így az országba való belépéskor nem kell tesztet felmutatni. Forrás: koronavirus.hr »

március 19., péntek, 16:25
Szlovénia részlegesen feloldja a kamionstopot: 2021. március 18-tól április 16-ig a 7,5 tonnát meghaladó megengedett legnagyobb össztömegű tehergépjárművek, amelyeknek le-, vagy felrakóhelye Szlovénia területén van, vasárnap is közlekedhetnek 08:00 és 21:00 óra között. A mentesség nem vonatkozik a következő esetekre:

1.   Húsvétra – április 3. és április 5. közötti időszakra!

2. Tehergépjárművekre, amelyek olyan szomszédos országba tartanak, amelyben éppen kamionstop van érvényben (FIGYELEM: Olaszországban kamionstop-mentesség van, így az Olaszországba közlekedők szabadon haladhatnak, ellenben Magyarország felé tilalom van, mert Magyarországon is kamionstop van Nagypénteken és Húsvétkor!!!)

Részletek (promet.si) »

február 15., hétfő, 15:56
Szlovénia: 2021. február 15-től mentesülnek a teszt- és karanténkötelezettség alól azok, akik már átestek a fertőzésen, vagy megkapták oltásukat. Ezt természetesen igazolni kell. (Tranzit-teherforgalomban közlekedő hivatásos gépkocsivezetőknek továbbra sem kell teszt, azonban célforgalomban közlekedő hivatásos gépjárművezetőknek a belépéstől számított 8 órán belül el kell hagyniuk az országot.) Minden más esetben negatív antigén- vagy PCR-teszt szükséges az alábbi bejegyzés szerint.

február 5., péntek, 15:51
Szlovénia: kivételek a karantén és a negatív PCR- vagy a gyors antigénteszt követelményei alól:

• teherforgalomban közlekedő hivatásos gépjárművezetők, akik tranzitban haladnak végig Szlovénián

• teherforgalomban közlekedő hivatásos gépjárművezetők, akik célforgalomban közlekednek Szlovénia területén, amennyiben a belépéstől számított 8 órán belül elhagyják az ország területét.

        Mindenki másnak szükséges a negatív teszt. További információ »

december 26., szombat, 12:49
Szlovénia 2020. december 25-től 2021. január 10-ig feloldotta » a kamionstopot, hogy a Doverből hazatérő kamionosok minél könnyebben hazatérhessenek hazájukba.

december 15., kedd, 13:20
Szerbia Negatív teszt hiányában karantén vár a Szerbiába személyforgalomban belépőkre. Vasárnaptól a Szerbiába belépni kívánó külföldi állampolgároknak 48 óránál nem régebbi negatív koronavírustesztet kell felmutatniuk a határon. Szerb állampolgárok teszt nélkül is hazatérhetnek, ám akkor tíznapos karantén vár rájuk. A teherforgalomban közlekedőket a szabály nem érinti.

november 24., kedd, 10:16
Montenegró: Meghosszabbítják a kijárási tilalmat a koronavírus-járvány megfékezése érdekében: míg eddig 21 és 5 óra között volt tilos az utcára lépni, szerdától már 19 órától érvényes a tilalom.

november 23., hétfő, 10:22
Szlovénia Újabb egy héttel (2020. november 29-ig) meghosszabbították Szlovéniában a járvány megfékezését célzó intézkedéseket: éjszakai kijárási (21:00-tól reggel 6:00 óráig) és napközbeni lakhelyelhagyási tilalom van érvényben, és továbbra is kötelező a maszk viselése mindenütt. Leállt a közösségi közlekedés, bezárt minden üzlet az élelmiszerboltok, a gyógyszertárak, a bankok és a posták kivételével.

november 23., hétfő, 10:14
Szerbia 2020. november 24-től újabb korlátozásokat vezet be Szerbia: az élelmiszerüzleteken, gyógyszertárakon és benzinkutakon kívül mindennek be kell zárnia 18 óráig, továbbá kötelezővé teszik a maszkviselést szabadtéren is, és öt főben korlátozzák a szabadtéri és nyilvános zárt téri rendezvényeken részt vevők számát.

június 22., szerda, 11:45
Montenegró: 2020. július 22-től újra járványhelyzetet hirdettek Montenegró egész területén. Szabadtéren is kötelezővé tették a maszkviselést a felnőtteknek és a hét éven felüli gyerekeknek.


július 08., szerda, 19:22
Szlovénia Ismét gyülekezési korlátozást vezetett be Szlovénia, a szlovén kormány betiltja a tízfősnél nagyobb összejöveteleket, hogy lassítsa az új típusú koronavírus terjedését. Emellett bevezetik az úgynevezett sárgalistát, amelyre azok az uniós országok kerülnek, ahol a 100.000 főre vetített COVID-19 új fertőzöttek száma eléri a tízet. Ezen országokból a személyforgalomban Szlovéniába való beutazáshoz 36 óránál nem régebbi negatív koronavírustesztet kérnek. A személyforgalomban érkező nem uniós állampolgároknak Szlovéniában két hét karanténba kell vonulniuk.

Szlovénia: mentesség hétvégi és ünnepnapi korlátozás (kamionstop) alól – ld. a táblázatban »

július 01., szerda, 16:03
Szerbia: Személyforgalom: június 30-tól a COVID-19-hez kapcsolódó összes belépési korlátozást mind szerb, mind külföldi állampolgárok esetében megszüntették. Szerbiába való belépéshez már nem szükséges negatív PCR-teszt vagy különleges engedély, karantén. Az utazóknak viszont fel kell készülniük arra, hogy a korlátozások bármikor megváltozhatnak. A kormány weboldala rendszeres információt nyújt ezekről az intézkedésekről: https://www.srbija.gov.rs/

június 25., csütörtök, 15:32
Szlovénia: június 25-től a szlovén kormány folyamatosan frissíti azon országok listáját, ahonnan szabadon, karantén nélkül lehet belépni az országba. Lista »
Azok, akik olyan országból érkeznek, amely nem szerepel a listán, csak átutazhatnak az országon, amelyet legfeljebb 12 órán belül el kell hagyniuk. Ez a teherforgalomra is érvényes.
Személyszállítás: a kormány közzétett szlovén nyelven egy tájékoztatót arról, hogy az ország területén áthaladó buszosoknak milyen előírásokat kell betartaniuk. Tájékoztató »

június 25., csütörtök, 10:41
Horvátország június 25-től (csütörtöktől) szigorít beutazási szabályain az új koronavírussal fertőzöttek számának növekedése miatt, így a Szerbiából, Bosznia-Hercegovinából, Koszovóból és Észak-Macedóniából érkezőknek két hét kötelező karanténba kell vonulniuk. A szigorítások nem vonatkoznak azokra, akik csak átutazóban vannak.

június 12., péntek, 13:00
Horvátország 2020. június 12-én 08:00 órától korlátozás nélkül léphetik át a magyar-horvát határt a két ország állampolgárai. A horvát állampolgárok karanténkötelezettség nélkül beléphetnek Magyarországra, és magyar állampolgárok is így térhetnek vissza Horvátországból.

június 9., kedd, 10:30
Szlovénia - Magyarország: június 9-én megnyílt a közlekedők előtt az összes szlovén-magyar határátkelő – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. A közlekedők immáron mind a 12 határátkelőt használhatják.

május 28., csütörtök, 13:15
Szlovénia, Horvátország, Szerbia: így alakul a kamionstop a pünkösdi hosszú hétvégén (tovább) »

május 25., hétfő, 11:20
Szerbia: 2020. május 25-én 10:00 órától korlátozás nélkül léphetik át a magyar-szerb határt a két ország állampolgárai. A szerb állampolgárok karanténkötelezettség nélkül beléphetnek Magyarországra, és magyar állampolgárok is így térhetnek vissza Szerbiából.

május 7., csütörtök, 14:00
Szerbia: a szerb parlament ma megszavazta a rendkívüli állapot feloldását, így mások mellett megszűnik a 65 éves kor felettiekre vonatkozó kijárási tilalom. Bizonyos intézkedések ugyanakkor továbbra is hatályban maradnak: így a maszk, a kesztyű használata, és a távolságtartás kötelessége is. A teherforgalomra alkalmazandó szabályozások változatlanok maradtak.

május 5., kedd, 16:23
Szlovénia: tranzitútvonalakat jelöltek ki a külföldi gépjárművezetők számára, amelyről tájékoztató szórólapokat osztanak a határátkelőhelyeken.

Tranzitforgalom:

Csak a kijelölt útvonalat, parkolókat és üzemanyagtöltő-állomásokat lehet igénybe venni, ezek elérhetőségeit az autópályák mentén, az infótáblákon angol és szlovén nyelven is feltüntetik. Pihenőidő eltöltésére csak a kijelölt parkolókat lehet igénybe venni, ellenkező esetben bírságra és a jármű elvontatására kell számítani. A szlovéniai magyar konzul szóbeli tájékoztatása szerint a többi parkoló kordonnal is le van zárva.

Célforgalom:

Szlovéniai le- és felrakó esetén a célállomást – a tranzitútvonalról letérve – a lehető legrövidebb úton kell elérni. Pihenőidő eltöltésére csak a kijelölt parkolókat lehet igénybe venni, ellenkező esetben bírságra és a jármű elvontatására kell számítani.

Kérdés esetén a határátkelőhelyen lévő rendőröktől is segítséget lehet kérni.

április 30., csütörtök, 13:00
Szlovénia: kamionstop – Figyelem! Szlovéniában felfüggesztették a hétvégi és az ünnepnapi kamionstopot is.

április 29., szerda, 15:31
Szlovénia: Kamionstop – Figyelem! Szlovéniában csak a hétvégi kamionstopot függesztették fel. Az ünnepnapi korlátozást május 1., és május 2-ra vonatkozóan nem függesztették fel: kamionstop a megszokott módon, a 7,5 t feletti járműveknek reggel 08:00 órától este 21.00 óráig.

április 20., hétfő, 16:31
Horvátország: a horvát kormány április 18-án úgy határozott, hogy megszünteti az országon át tranzitáló kamionokra alkalmazandó konvoj módszert.

április 17., péntek, 14:41
Szlovénia új eljárást vezetett be a létszükségleti cikkek szállítására vonatkozóan, az Európai Bizottság zöld sávos javaslatát felhasználva:

- Létszükségleti cikk szállításának minősül a gyógyszerek (ideértve az állatorvosi készítményeket is), egészségügyi felszerelések, romlandó áruk, élő állatok és védőfelszerelések szállítása, valamint a humanitárius segélyszállítmányozás.

- A létszükségleti cikkek szállításának elsőbbségi áthaladása a következő IT-SI ellenőrzőpontokon: Fernetiči, Vrtojba, Karavanke és Šentilj, valamint a következő SI-HR határátkelőhelyeken: Starod, Obrežje és Gruškovje lehetséges.

Eljárás:

- Amikor a létszükségleti cikket szállító tehergépjármű megérkezik az ellenőrző ponthoz vagy határátkelőhelyhez, a szállító cég kötelessége a Rendőrség felé jelezni, hogy az általa szállított áru „létszükségleti cikknek” minősül.

- A létszükségleti cikkek azonosítását az ellenőrző pontokon vagy határátkelőhelyeken rendőr (járőr) végzi, aki szükség esetén értesíti az illetékes Rendőri Főigazgatóságának Operatív és Kommunikációs Központját. Az azonosítást a szállító cég által bemutatott okmányokon keresztül végzik.

- Az azonosítást követően a rendőr azokon az ellenőrző pontokon és határátkelőhelyeken, ahol ez lehetséges, biztosítja az elsőbbségi áthaladást. Amennyiben a létszükségleti cikkek szállítása más ellenőrzőponton vagy határátkelőhelyen történik, mint amelyet a jegyzőkönyv tartalmaz, a szokásos határátlépési módszer alkalmazandó.

- Az ellenőrzések és várakozások ideje alatt a tehergépjármű sofőrjei nem hagyhatják el a fülkéjüket.

- Az okmányok ellenőrzésekor a megfelelő távolságot tartani kell. Amennyiben további dokumentumok kitöltése szükséges, lehetővé kell tenni, hogy azt a sofőr a fülkéjében töltse ki.

- Ha a fel/lerakodási pontokon személyes átadásra kerül sor, elvárt, hogy a sofőrök és a személyzet kesztyűt és antibakteriális kézfertőtlenítőt használjanak, vagy rögtön mossanak kezet.

április 8., szerda, 15:36
 Szlovéniában a koperi tengeri kikötő továbbra is zavartalanul üzemel a kialakult járványhelyzet ellenére; az ügyintézés online, „papírmentesen” bonyolódik – tájékoztatta egyesületünket Magyarország Ljubjanai Nagykövetsége április 8-án.

A kikötőt üzemeltető Luka Koper Rt. mindent megtesz a járvány terjedésének megakadályozása érdekében. Frissítették a foglalási rendszert (vehicle booking system), ezáltal a konténerszállító tehergépjárművek papírok nélkül, teljesen online módon intézhetik ügyeiket. A jövőben igyekeznek minden téren ezt a gyakorlatot rendszeresíteni. Az egyszerűbb ügyintézésnek köszönhetően csökkent a fel- és lerakodás ideje.

A forgalom a koperi kikötőn és Szlovénián át vezető logisztikai útvonalon zavartalanul és megbízhatóan zajlik.

A szlovén szakminisztérium a járvány idejére feloldotta a 7,5 tonna össztömeg feletti járművekre vonatkozó közlekedési korlátozásokat (kamionstop).

Kapcsolódó linkek:

foglalási rendszert (vehicle booking system) »

kikötői járvány-üzemmód »

További információ: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy +386 5 6656 100.

április 1., szerda, 16:36
Szlovénia: 2020. március 27-től visszavonásig feloldották a hétvégi kamionstopot.

március 31., kedd, 17:07
Horvátország: zöld sávokat alakítottak ki az Európai Bizottság közleményében ajánlott módszer szerint. A térkép elérhető innen, az útvonalak tekintetében csak a Horvátországban bejelölteket lehet használni erre a célra.

A zöld sávok nyitva állnak mind a tranzit előtt (50 teherautó konvojban haladhat), mind a le/felrakodó tehergépkocsik számára.

Konvojokat alakítanak ki a szlovén-olasz, illetve a szlovén osztrák határon, tranzitáruk esetében a horvátországi határon tovább haladhatnak a következő rendeltetési ország határáig. A horvátországi célforgalomnak nem kell konvojban haladnia.

Az illetékes hatóság elérhetősége: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

Vezetési és pihenőidőkre vonatkozó szabályok:

A könnyítés azokra a járművezetőkre vonatkozik, akik részt vesznek az alapvető árucikkek belföldi és nemzetközi árufuvarozásában, különös tekintettel az élelmiszerek, állati takarmányok, üzemanyagok forgalmazására, a nyersanyagok, a gyógyszerek és az orvosi berendezések szállítására. Érvényes: 2020. március 18-tól április 16-ig.

maximális napi vezetési idő 11 óra;

a maximális heti vezetési idő 60 óra;

a kéthetenkénti vezetési idő 96 óra;

45 perc szünet minden 5 és fél óra elteltével;

a napi pihenőidő csökkentése 9 órára;

a rendes heti pihenőidő 45 óráról 24 órára való csökkentése kompenzáció nélkül.

március 30., hétfő, 20:05
Szlovéniában mostantól kötelező a szájmaszk és a kesztyű viselése, zárt helyiségekben is!

március 26., csütörtök, 16:46
Szlovénia Tájékoztató Szlovénia magyar Nagykövetségétől a szlovéniai árufuvarozásról>>


március 23., hétfő, 20:19
Szlovénia Vezetési és pihenőidőkre vonatkozó könnyítések:
a napi vezetési idő nem haladhatja meg a 11 órát
a heti vezetési idő nem haladhatja meg a 65 órát
a teljes vezetési idő az egymást követő kéthetes időszak alatt nem haladhatja meg a 96 órát
5 óra 30 perc vezetési periódus után a járművezető legalább 45 perc folyamatos szünetet köteles tartani
napi kötelező pihenőidő 9 óra
a heti pihenőidőnek az előző, heti pihenőidő végétől számított 6-24 órás időszak végéig meg kell kezdődnie.

március 23., hétfő, 19:57
Szlovénia A szlovén közúti információs központtól (PIC) érkezett tájékoztatás szerint a szlovén rendőrség nem biztosít további konvojokat Olaszország felől Magyarország irányába. A gépkocsivezetőket erről szórólapokon tájékoztatják Vrtojba (Gorizia) és Fernetti határátkelőknél.
A Fernetti határtól – amely reggel 5 és este 11 óra között van nyitva – „alkalmi konvojokat” továbbra is indíthatnak, de ennek nincs előre jelzett menetrendje.

március 20., péntek, 11:20
Horvátország Áruforgalomban csak bizonyos határátkelők használhatóak. Jelen állapot szerint az erre vonatkozó rendelet március 19-től 30 napig lesz hatályban.

HR-SLO határon: Bregana, Macelj
HR-HU határon: Letenye, Udvar
HR-SRB határon: Bajakovo
HR-BIH határon: Nova Sela, Stara Gradiška, Slavonski Šamac

Az országban tranzitútvonalat határoztak meg, megállni csak a kijelölt helyeken lehet. A kijelölt tranzitfolyósókat a legrövidebb úton kell elérni.
Térkép: Horvátország kijelölt tranzitútvonalai>>

március 20., péntek, 09:29
Szlovénia Szlovénia - nem hivatalosan bejelentett és egyeztetett módon – ismét enged tranzitforgalmat is az áruszállító járművek részére Olaszország irányából. Információink szerint Fernetti és Gorizia határátkelőkön az olasz oldalon összevárnak bizonyos mennyiségű kamiont a konvojhoz, majd ezeket naponta néhány alkalommal (pontos menetrend erről nincs) vezetik át Szlovénián, Pince-Tornyiszentmiklós határállomáshoz. Kérjük, hogy a gépkocsivezetők figyeljék az olasz A4-es autópályán működtetett elektronikus előjelző táblákat, amelyek információt adhatnak az olasz-szlovén határ aktuális helyzetéről!
A Magyarország felől érkező áruszállítók jelenleg be tudnak lépni Szlovéniába, tranzit forgalomban is.

március 17., kedd, 09:44

Horvátország: karantént rendelnek el minden külföldi gépjárművezetőre, aki a következő országokból érkezik: Olaszország, Kína, Dél-Korea, Hongkong, Japán, Szingapúr, Malaysia, Bahrein, Irán, Németország, Franciaország, Svájc, Spanyolország, Ausztria, Egyesült Királyság, Hollandia, Svédország és Szlovénia Bela Krajina vidéke.
A gépjárművezetőket figyelmeztetik a határon, hogy visszafordulhatnak a karantén elkerülése érdekében.
Ezen kívül részleges lezárásokra kell számítani a horvát-szerb határon.

március 16., hétfő, 11:30
 Szerbia Óvintézkedésként Szerbiában 44 határt zártak le a forgalom előtt, a fuvarozókat arra kérik, hogy a megmaradt határátkelőket vegyék igénybe. A lezárt határátkelők listája elérhető INNEN>>. A jegyzék értelmében a leginkább fertőzött területekről – jegyzékben részletesen felsorolva – érkező külföldi állampolgárokra vonatkozó tiltás nem vonatkozik a tehergépkocsi sofőrökre, akiknek 12 óra áll rendelkezésére, hogy a belépést követően 12 órán belül elhagyják Szerbia területét.

március 13., péntek, 09:16
Szlovénia: Megtiltotta Szlovénia az országba történő belépést a tranzitban közlekedő nehéztehergépjárművek (7,5 tonna fölött) részére. Olaszország felől kizárólag a szlovén fel- és lerakóhellyel rendelkező tehergépkocsik, illetve postai küldeményeket, gyógyszert, védőeszközöket szállító vagy orvosi ellátást kiszolgáló, jótékonysági, segítségnyújtáshoz kapcsolódó fuvarozók léphetnek be.
március 11., szerda, 08:41
 Sajtóinformációk szerint Ausztria után Szlovéniai is bejelentette, hogy lezárja az Olaszországgal közös határait.
Ugyanakkor mindkét állam jelezte, hogy a korlátozás nem érinti az áruforgalmat, a közúti áruszállítás tehát továbbra is korlátozások nélkül működik. Továbbra is nyomatékosan kérik az egészségügyi hatóságok, hogy a gépkocsivezetők - amennyiben olaszországi fel- vagy lerakóhelyre tartanak - használjanak védőmaszkot, gumikesztyűt, és tartsák be a higiéniás szabályokat, továbbá kerüljenek mindenfajta indokolatlan érintkezést a helyiekkel, tranzitforgalomban pedig a lehető legrövidebb idő alatt hagyják el Olaszországot.

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.