Ma Gedeon, Johanna napja van.

Európai bírósági ítélet az 1+28 napos tachográf igazolási kötelezettség megszegésének szankcionálhatóságáról

2021. március 24-én kihirdetett ítéletében az Európai Bíróság megállapította, hogy egy rendbeli jogsértésnek minősül, és így csak egyetlen szankcióval sújtható, ha a járművezető nem tudja bemutatni az adott nap és az azt megelőző 28 nap tekintetében a járműbe szerelt menetíró készülék adatrögzítő lapját. Akkor is, ha több napra vonatkozóan hiányoznak az adatok.


Két gépkocsivezető ügyét érintően (C 870/19. sz. és C 871/19. sz. egyesített ügyek), 2013-ra nyúlik vissza Olaszországban az a bíróságok közötti vita, hogy jogos volt-e több közigazgatási szankció kiszabása is velük szemben, amért az érintett időszakra vonatkozóan megkövetelt dokumentumokat több napra sem tudták bemutatni.


Egyetlen kötelezettségről van-e szó, miszerint az adatrögzítő lapok összességét a releváns időszak egészére vonatkozóan kell tudni bemutatni, és e rendelkezés megsértése egységes jogsértést valósít meg, így csak egyetlen szankció kiszabásához vezethet?


Vagy úgy kell értelmezni a vonatkozó uniós jogszabályi részt, hogy az több kötelezettséget ír elő, így a rendelkezés megszegése annyi rendbeli jogsértést valósít meg és annyi szankció kiszabását teheti lehetővé, amennyi azon napok száma, amelyek vonatkozásában nem mutatták be a menetíró készülék adatrögzítő lapjait?


Az olasz semmítőszék 2019-ben előzetes döntéshozatali kérelemmel fordult az ügyben az Európai Bírósághoz, amely 2021. március 24-én hozott ítéletében a következőképpen határozott:

az előírást „akként kell értelmezni, hogy ha az ellenőrzött közúti szállítójármű vezetője nem mutatja be a menetíró készülék azon adatrögzítő lapjait, amelyek az ellenőrzés napját és az azt megelőző 28 napot felölelő időszak több munkavégzési napjára vonatkoznak, akkor az ellenőrzés helye szerinti tagállam hatáskörrel rendelkező hatóságai e járművezető terhére csak egyrendbeli jogsértést állapíthatnak meg, és amiatt csak egyetlen szankciót szabhatnak ki.”


Kitért ugyanakkor a Bíróság arra is, hogy amennyiben magas a hiányzó adatrögzítő lapok száma, az több napon keresztül megakadályozza a járművezetők munkafeltételeinek és a közúti biztonság tiszteletben tartásának tényleges ellenőrzését, ezért a szankciónak a jogsértés súlyosságával arányosnak kell lennie.

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.