Ma Pongrác napja van.

Bolgár ellenőrzési szigor a schengeni csatlakozásig

A bolgár vámhatóság más társszervekkel együtt 2024 eleje óta intenzíven ellenőrzi azokat az áruszállítmányokat, melyek Ausztriából vagy Ausztriába tartanak. Fuvarozói visszajelzésekből rendkívül hosszú várakozási időről értesültünk a bolgár-román határon. (Frissítve: 2024. 01. 23.).


Frissítés (2024. január 23.):

Menczer Tamás kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkár 2024. január 22-én küldött válaszlevélben tájékoztatta Egyesületünket, hogy a szófiai magyar nagykövetségnek küldött hivatalos megkeresésünket továbbították az illetékes bolgár pénzügyminisztériumnak. A magyar nagykövet számos bolgár politikusnak felhívta figyelmét a határon kialakult, a magyar mellett más országok fuvarozóit hátrányosan érintő eljárásokra, sürgetve a helyzet rendezését. Államtitkár úr továbbá megosztotta, hogy Ausztria álláspontja szerint Bulgária félreértelmezi a részleges schengeni megállapodást, amit Romániával együtt kötött Ausztriával. Ennek tisztázása érdekében az osztrák fél már felvette a kapcsolatot a bolgár hatósági szervekkel, de az Európai Bizottsághoz is fordult.

Menczer Tamás KKM államtitkár válaszlevét itt olvashatja »


Frissítés (2024. január 18.):

A fuvarozói világszervezet (IRU) sajtóközleményt adott ki, melyben sürgeti az áldatlan állapotok mihamarbbi megszüntetését Magyarország, Románia, Bulgária, Görögország és Törökország határátkelőin, ahol alkalmlanként már több napra duzzadt a várakozási idő. A szervezet ugyanakkor levelet fogalmazott Ursula von der Leyen elnök asszonynak azzal a javaslattal, hogy az áruforgalomban résztvevők munkájának megkönnyítésére az EU jelöljön ki zöld folyosókat, azaz olyan tranzitutakat, melyeken gördülékenyebben haladhat az áruk mozgása.

                  • az IRU 2024. január 17-én küldött levele Ursula von der Leyennek »

                  • az IRU cikke a bolgár határellenőrzési problémával összefüggésben »


Frissítés (2024. január 15).:

Az MKFE hivatalos levélben tájékoztatta a bolgár hatósági eljárásról az Építési és Közlekedési Minisztérium és Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkárait. Felhívtuk Nagy Bálint közlekedési államtitkár és Menczer Tamás kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkárok figyelmet arra, hogy Románia és Bulgária Schengeni övezeti tagsága csak a légi és vízi közlekedésben lép hatályba, a közúti határátkelők esetében továbbra is határellenőrzéseket kell végeznie e két országnak.

A bolgár hatóság emellett megerősítette, hogy januártól fokozott határellenőrzéseknek vetik alá az osztrák árukat szállító járműveket.

Tagvállalkozásunktól érkező visszajelzés szerint a román-bolgár határon egy hetes várakozásra kényszerítették a járművét, elvették a jármű és a gépkocsivezető okmányait, miközben a bolgár hatóság nem adott tájékoztatást a határátlépés időpontjáról.

A mai napon a szófiai magyar nagykövetség is közvetlenül jelezte az MKFE-nek, hogy a fokozott ellenőrzések Bulgária Schengen-csatlakozásának lezárásáig lesznek érvényben, illetve azt is megerősítette, hogy az útlevélellenőrzést követően az osztrák árut szállító járműveket félreállítják, az úti okmányokat és forgalmi engedélyt elveszi a hatóság és több napig várakoztatják a járműveket a bolgár oldalon. Visszalépni a román oldalra – okmányok hiányában – nem lehetséges.

Levelünkben arra kértük az ÉKM és KKM államtitkárait, hogy diplomáciai úton jelezzék a problémát a bolgár társtárcáknak annak érdekében, hogy a magyar fuvarozó vállalkozásokat sújtó eljárás megszüntetésre kerüljön.

Az ÉKM és KKM államtitkárainak 2024. január 15-én megküldött levelünket ITT olvashatják»


A külügyi és közlekedési tárcák mellett értesítettük a budapesti bolgár nagykövetet is a magyar fuvarozókat hátrányosan érintő eljárásokról. Kértük Hriszto Polendakov nagykövet úrtól, hogy tájékoztassa az illetékes bolgár hatóságokat és minisztériumokat az év eleje óta fennálló, a fuvarozók gazdaságos működését akadályozó problémáról. Továbbá kértük, hogy a magyar honosságú járművekkel szembeni indokolatlan eljárásokat a bolgár hatóságok mielőbb szüntessék meg.

A bolgár nagykövetségnek 2024. január 15-én megküldött levelünket ITT olvashatják»


2024. január 12.:

A szigorított ellenőrzések minden bolgár határátkelőn, valamint a teljes bulgáriai közúthálózaton folynak egészen addig, míg Bulgária a közúti átkelőhelyek vonatkozásában nem csatlakozik a schengeni térséghez. Onnantól kezdve a járművek ellenőrzését már csak az ország uniós, külső határain végzik. Bulgária mindezt annak jegyében teszi, hogy eleget tegyen az osztrák kormánynak tett kötelezettségvállalásnak.


A bolgár hatóságok addigis minden egyes járművet ellenőriznek függetlenül azok honosságától. Az év első hat napján összesen több mint 7.200 ellenőrzést végeztek a különböző típusú járműveken, beleértve az országon áthaladó járműveket is. A vámellenőrzés valamennyi módszerét alkalmazzák (fizikai ellenőrzés, röntgenezés, okmányellenőrzés). Mind a szállított árukat, mind a teherautók, személygépkocsik, kisteherautók és autóbuszok vezetőfülkéjét átvizsgálják. Az áruszállítóknak ezért megnövekedett menetidőre kell számítaniuk.


Bolgár fuvarozói testvérszervezetünk találkozott a pénzügyminisztérium illetékeseivel, hogy a járművek szigorú átvizsgálásának enyhítéséről tárgyaljon. Az MKFE felvette a kapcsolatot a bolgár társérdekképviselettel, melynek közvetlenül is jeleztük a fuvarozókat sújtó problémát.


tovább a bolgár vámhatóság közleményére »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.