Ma Irma, Tímea napja van.

Francia, német, olasz, belga, portugál, görög gazdatüntetések

2024. február 1-jére meglehetősen elfajult a francia gazdák tüntetése, akik már hetek óta demonstrálnak a franciaországi utakon; immár 162 helyen országszerte. Közel harminc utat és autópályát torlaszoltak el, emiatt forgalmi fennakadások alakultak ki. Február 2-án egyes sztrádák újranyitását helyezték kilátásba. Mindeközben az olasz és belga gazdák is tiltakozó megmozdulásokat folytatnak. Belgiumban, Zeebrugge kikötőjében február 2-re közel 2 ezer kamion torlódott fel; őket kényszerparkolóhelyre vezénylik. Dél-Európában is tüntetések kezdődtek. A portugál gazdák is bejelentették, hogy február 1-jétől tiltakozásba kezdenek. Görögországban az Athén-Tesszaloniki autópályán alakultak ki közlekedési fennakadások.


A témával korábbi híradásunkban foglalkoztunk már, azonban egyre inkább úgy tűnik, hogy az elégedetlenkedő gazdák több nyugat-európai országban is az utakra vonulnak. A farmerek a kormányzati megszorító intézkedések ellen tiltakoznak. A fuvarozók világszervezete (IRU) felszólította az Európai Bizottságot, hogy sürgesse az érintett tagállamokat, hogy tegyenek azonnali megelőző intézkedéseket az áruk szabad mozgásának megkönnyítése érdekében azáltal, hogy akadálytalan elérést biztosítanak a kulcsfontosságú kereskedelmi útvonalakhoz.


 Franciaországban a legrosszabb a helyzet. A főbb autópályákat a gazdák eltorlaszolták. A traktorok három-négy sávban szorosan állnak egymás mellett, így lehetetlen az előrejutás. Az IRU és francia, román és spanyol tagszervezetei találkoztak Adina Vălean uniós közlekedési biztossal, hogy megoldásokat keressenek, mert az országúton veszegelő tehergépjárművek rakományait ismeretlen tettesek elkezdték lopni. A fuvarozói világszervezet felhívta a figyelmet, hogy a helyzet rendezése nem tűr halasztást, hiszen immáron a rakományok és a sofőrök biztonsága a tét. Valós idejű forgalmi térképek:

érintett régiók és útszakaszok tételes felsorolása Franciaországban (fntr.fr) »

valós idejű francia forgalmi térkép (bison-fute.gouv.fr) »


 Németországban 2024. január eleje óta tartanak a gazdatüntetések. Az InfoStart január 31-i jelentése »


Belgiumban főként az ország déli részének útjain, különösen a vallon főváros, Namur közelében fekvő Daussoulx csomópontjánál és a brüsszeli autópályák bejáratánál kezdődtek a január végi fennakadások. Február 1-jei jelentések szerint autópálya-blokádok zavarják a forgalmat a belga főútvonalakon. Ezen kívül Belgium több nagyvárosában, Antwerpenben, Gentben és Genkben is tüntetésekre számíthatnak a lakók. Az akciókat akkor is folytatni akarják Genkben, amikor 31 európai ipari miniszter találkozójára kerül sor.

Belgiumi útlezárások és akadályok (a FEBETRA folyamatosan frissülő tartalma) »

A belgiumi Bruges városa és a helyi rendőrhatóság étel- és italellátási segélyszolgálatot kezdett működtetni azon kamionsofőrök szükségleteinek ellátására, akik a gazdatüntetések miatt az országúton kénytelenek vesztegelni. A hivatásos gépjármű-vezetők az itt megnyitható online űrlapon küldhetik el személyes igényeiket.

2024. február 2-án (pénteken) belga források arról tudósítottak, hogy a gazdák demonstrációja miatt bekövetkezett útelzárások folytán Zeebrugge kikötőjében közel 2 ezer tehergépjármű rekedt. A környék parkolói teljesen megteletek. Nyugat-Flandria kormányzója úgy döntött, hogy kihirdeti a tartományi általános vészhelyzeti és beavatkozási tervet. A kamionokat Ostende felé terelik. Ott 1.000 kamion befogadására alkalmas szükségparkoló áll rendelkezésre a reptér területén. A sofőröknek az étkeztetés és mosdóhasználat biztosítva van. A teherautókat az autópályáról tájékoztató táblákkal irányítják ebbe a vészhelyzeti parkolóba.


Olaszországban az A1-es és A16-os autóöályákról kaptunk jelentést forgalmi fennakadásokról. Az olasz megmozdulásoknak már egy halottja is van. Egy középkorú férfi lett rosszul, akihez nem tudott odaérni a mentőautó a gazdák blokádja miatt.

Olasz pillanatnyi forgalmi helyzetkép: autostrade.it » vagy stradeanas.it »


Portugáliában is tiltakozásokat indítottak: a Portugál Gazdák Szövetsége bejelentette, hogy 2024. február 1-jétől demonstrációba kezd a főbb útvonalakon és a nagyobb határátkelőhelyek közelében. Az útlezárással és forgalomlassítással kísért akciókat a farmerek csak akkor függesztik fel, ha a portugál kormánnyal megállapodásra jutnak. A megállapodás még február első napján körvonalazódni is látszott. Egyes blokádokat feloldottak, de február 2-i (pénteki) jelentések szerint még útlezárások akadályozzák a forgalmat az alábbi helyeken: Vila Verde de Ficalho, Viseu (N2-es út), A33-as út Moita és Alcochete között. A spanyol-portugál határátkelőkön általában normalizálódni látszik a helyzet.


Görögországban 2024. január utolsó napján tüntető gazdák traktorokkal torlaszolták el az ország legfontosabb, Szalonikit Athénnal összekötő észak-déli autópályáját. A demonstrálók a magas műtrágya- és gázolajárak ellen tiltakoznak, valamint bírálják a kormányt, amiért nem fizet elegendő kártérítési összegeket a természeti katasztrófák után. A hirado.hu január 31-i beszámoljóa »

Görögország piianatnyi forgalmi helyzete térképen »


(Nyitóképünk illusztráció.)

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.