Ma Paszkál napja van.

TIR felhasználói feljogosításra vonatkozó szabályok

Az MKFE webfórumára érkezett bejegyzéséhez (a bejegyzést csak bejelentkezett felhasználóink tekinthetik meg) kapcsolódóan az alábbi tájékoztatást szeretnénk adni a TIR felhasználói jogosultság megszerzésének és megtartásának feltételeinek szabályairól, valamint a TIR fedezete alatt végzett fuvarozáshoz kapcsolódó biztosításokról.

A TIR felhasználói feljogosítás

A TIR-eljárásban történő részvétel feltételeit elsősorban a TIR Egyezmény (2013. évi XLII. törvény) 9. melléklete szabályozza, azon belül a II. rész tartalmazza a TIR Carnet birtokos fuvarozókra vonatkozó előírásokat. A részletes leírás megtalálható az mkfe.hu oldalon, a tagfelvétel TIR igény esetén fül alatt.

Az alábbiakban kivonatosan olvashatják TIR Egyezmény részvételre vonatkozó szabályait:

(…) Minimumfeltételek és -követelmények

1. A TIR-eljárásban részt venni kívánó személyeknek a következő minimumfeltételeket és -követelményeket kell teljesíteniük:

a) Igazolható tapasztalat vagy legalább képesség a rendszeres nemzetközi fuvarozásban való részvételre (nemzetközi fuvarozási engedély birtokosa stb.).

b) Stabil pénzügyi helyzet.

c) A TIR-Egyezmény alkalmazásával kapcsolatos igazolt ismeretek.

d) A vám- vagy adójogszabályok súlyos vagy ismételt megszegésének hiánya.

e) Az egyesület felé tett írásbeli kötelezettségvállalás, amely szerint a személy:

i. eleget tesz a TIR-Egyezménynek megfelelően az indulási, az átmenő és a rendeltetési vámhivataloknál elvégzendő vámalakiságoknak;

ii. megfizeti az Egyezmény 8. cikkének (1) és (2) bekezdésében említett esedékes összegeket, amennyiben ezeket az illetékes hatóságok az egyezmény 8. cikkének (7) bekezdésével összhangban megkövetelik;

iii. abban a mértékben, amennyire ezt a nemzeti jogszabályok lehetővé teszik, felhatalmazza az egyesületeket a fent említett minimumfeltételekkel és -követelményekkel kapcsolatos információk ellenőrzésére.

2. A Szerződő Felek illetékes hatóságai és maguk az egyesületek további és szigorúbb feltételeket és követelményeket írhatnak elő a TIR-eljárásban történő részvételre, amennyiben az illetékes hatóságok nem döntenek másként.

Eljárás

3. A Szerződő Felek a nemzeti jogszabályokkal összhangban döntenek arról, hogy az (1) és (2) bekezdésében előírt minimumfeltételek és -követelmények alapján a TIR-eljárásban történő részvétel tekintetében milyen eljárásokat alkalmaznak.

4. Az engedélymintának megfelelően az illetékes hatóságok az engedély kiadásának vagy visszavonásának dátumától számított egy héten belül eljuttatják az egyes személyekre vonatkozóan előírt adatokat a TIR Végrehajtó Testületnek.

5. Az egyesület minden évben továbbítja az engedélyezett személyek, valamint azon személyek december 31-én naprakésszé tett listáját, akiknek engedélyét visszavonták. A listát a december 31-ét követő egy héten belül eljuttatják az illetékes hatóságoknak. Az illetékes hatóságok a lista egy példányát eljuttatják a TIR Végrehajtó Testületnek.

6. A TIR-eljárásban történő részvétel engedélyezése nem jelent önmagában jogot a TIR-igazolványok egyesületeknél történő megszerzésére. (…)

A fenti előírásoknak való megfelelés részeként kerül sor minden év végén a TIR használatra feljogosított vállalkozások felülvizsgálatára, melyet a NAV – MKFE között létrejött EgyüttmUEködési Megállapodás 1. sz. Melléklete III. Rész 9 – 11 bekezdéseivel összhangban végzünk.

Kivonat az Együttműködési Megállapodás szövegéből:

9. Az MKFE kötelezettséget vállal arra, hogy a fuvarozóknak a TIR-eljárás igénybevételére való feljogosítása előtt megvizsgálja, hogy a kérelmező megfelel-e a TIR Egyezmény 9. számú Mellékletének II. részében foglalt minimális feltételeknek és követelményeknek, figyelemmel a TIR Egyezmény végrehajtási rendeletében foglalt előírásokra is. Az MKFE kötelezi magát, hogy a feltételek és követelmények kielégítését igazoló okmányokat megőrzi és az illetékes hatóságnak ellenőrzésre, szükség szerint rendelkezésére bocsátja.

10. Az MKFE vállalja, hogy a TIR-igazolvány felhasználásának kezdő időpontja előtt, a kérelmezőre vonatkozó adatokat rögzíti az ENSZ Európai Gazdasági Bizottsága által üzemeltetett ITD Bonline weboldalon.

11. Az MKFE kötelezi magát, hogy amennyiben a TIR-igazolványt felhasználó tagjai folyamatos ellenőrzése során tudomást szerez arról, hogy az adott fuvarozó a fenti követelményeknek és feltéteteknek már nem felel meg, úgy a TIR-igazolványok további használatából való kizárása iránt a szükséges intézkedéseket haladéktalanul megteszi.

A gyakorlatban a fenti előírások alapján kérjük fel minden év végén azokat a fuvarozókat, akik fenn kívánják tartani a TIR használatra történő feljogosításukat, hogy nyújtsák be azokat az igazolásokat, amelyek alapján az illetékes hatóság ellenőrizheti, hogy az adott vállalkozás valóban megfelel az előírt minimumfeltételeknek és követelményeknek.

Ezek a dokumentumok „A nemzetgazdasági miniszter (39/2013. (IX. 24.) NGM rendelete az áruknak TIR-igazolvánnyal történő nemzetközi fuvarozására vonatkozó vámegyezmény végrehajtásáról” előírásai szerint a következők:

  • A vállalkozás / gazdasági társaság vezetőjének eredeti erkölcsi bizonyítványa.
  • Eredeti NAV együttes tartozásmentességi (0-ás) igazolás.
  • A vállalkozás / gazdasági társaság vezetőjének eredeti nyilatkozata arról, hogy a társaság nem áll felszámolási vagy végelszámolási, kényszertörlési, illetve kényszervégelszámolási eljárás alatt. (A nyilatkozathoz szükséges nyomtatvány letölthető az Egyesület honlapjáról.)

 

A TIR-es tevékenységéhez kapcsolódó biztosításokról

A TIR rendszer, de minden vámáru fuvarozás alapja, hogy a fuvarozás során jogellenesen forgalomba került szállítmány után megállapított vámteher megfizetésére elsődlegesen a fuvarfeladatot végrehajtó fuvarozó a felelős.

A TIR Garancialánc olyan biztosítékot nyújt a szerződő államok vámhatóságai felé, hogy abban az esetben, ha a fuvarozó bármely okból nem tesz eleget az Egyezményben meghatározott – és a fuvarozó által a rendszerbe való belépésekor aláírt és elfogadott Kötelezettségvállalási Nyilatkozatban is meghatározott - fizetési kötelezettségének, akkor teljesíti a kiszabott vámteher megfizetését a meghatározott szabályok szerint. Ezzel megkíméli a fuvarozót az egyébként minden egyes határlépéskor biztosítandó vámteher letétbe helyezésétől, egyúttal meggyorsítva a határokon történő adminisztrációt is. Mivel a TIR rendszer fentiekben jelzett pénzügyi kockázata igen jelentős (okmányonként 60.000,- EUR, mely összeg egyre több szerződő esetében már 100.000,- EUR), így a Garancialánc mögött biztosítási fedezet áll, melynek díját minden egyes TIR Carnet érvényesítésekor meg kell fizetnie a TIR igazolvány felhasználó vállalkozásnak.

A Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete – egyedüliként a szerződő tagállamok között – alkalmazza a Bonus-Malus rendszert, amely a szabálykövető vállalkozások számára kedvezőbb biztosítási díjakat állapít meg, ezzel is könnyítve azok pénzügyi terheit.

Az idei évben a biztosítási díjak jelentősen csökkentek köszönhetően az IRU új stratégiájának és nem utolsó sorban az MKFE és a nemzeti biztosító társaság közti megállapodásnak, és ezek a díjak várhatóan a jövő évben sem emelkednek.

De biztosítás nélkül nincs és a közeljövőben nem is lesz TIR felhasználás.

 

A TIR Belépési Garancia kiváltására szolgáló kezesi biztosítás

Amennyiben bármely vállalkozás TIR fuvarozással kíván foglalkozni, a tevékenysége biztosítékául köteles letétet elhelyezni, amely a korábban is vázolt (vámfizetési kötelezettség elmulasztása) esetben nyújt biztosítékot a kibocsátó Egyesület számára. Ennek kiváltására szolgál a kezesi biztosítás, melynek létrejöttével a biztosító vállalja, hogy helyt áll a fuvarozó helyett egy megadott összeg (5000 vagy 8000 USD) erejéig.

Amennyiben a vállalkozás számára megnyílik a lehetőség a készpénz letét biztosítással történő kiváltására, úgy egy éves díjon „megváltja” az elhelyezett készpénz letétet.

Jelenleg két éves díj van érvényben:

  • az IRU által fokozott kockázatúnak minősített országok érintésével történő fuvarozás esetében ennek éves díja 130.000,- HUF (8.000,- USD),
  • egyéb esetben 93.000,- HUF (5.000,- USD).

További kérdéseikkel forduljanak bizalommal Hidvégi Miklóshoz, az MKFE vámszakmai csoportvezetőjéhez.

e-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

telefon: 06 (1) 252 0688/224


MKFE kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.