Ma Flórián, Mónika napja van.

Kihirdették a vizsga nélküli GKI-t lehetővé tevő rendeletmódosítást

A Magyar Közlöny 60. számában» megjelent a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának általános szabályairól szóló 179/2011. (IX. 2.) Korm. rendelet» módosítása. A módosítás eredményeként nincs jogszabályi akadálya a vizsga nélküli GKI tanfolyamok elindításának, ehhez csupán a tanfolyamok lebonyolításának rendjét részleteiben szabályozó Tantervi és vizsgakövetelmény dokumentum véglegesítésének kell megtörténnie.


Hétfőn megjelent a Magyar Közlöny 60. számában, és a kihirdetést követő harmadik napon hatályossá válik a közúti járművezetők és a közúti közlekedési szakemberek képzésének és vizsgáztatásának általános szabályairól szóló 179/2011. (IX. 2.) Korm. rendelet módosítása. A rendelet e pontja szerint a tehergépkocsi- és autóbusz-vezetői továbbképzési képesítés megszerzésére a továbbiakban vizsga nélkül is lesz lehetőség.

Noha a jogszabályi háttér így már biztosított, a szaktanfolyamok képzési rendjét részleteiben szabályozó Tantervi és vizsgakövetelmények dokumentum véglegesítése még nem zárult le. Az érdekképviseletek és a hatóság között intenzív egyeztetés zajlik annak érdekében, hogy a vizsga nélküli továbbképző szaktanfolyamok a lehető legrugalmasabb feltételekkel és minél hamarabb elindulhassanak, s valós alternatívát kínáljanak az e-learningben teljesíthető, de vizsgával záruló tanfolyamokkal szemben.

Ahogyan arról korábban beszámoltunk», és az Egyesület tavaszi tagi találkozóin» részleteiben is ismertettük, a vizsga nélküli GKI továbbképzéseknél a 30 órás elmélet mellett – amelyből 10 órát az érdekképviseletek e-learninges oktatásban javasolnak lebonyolítani – egy várhatóan 5 órás (korábban ez 8 óra volt) szimulátoros (vagy tanpályás) vezetési tréningre is szükség lesz. Az így elvégzett tanfolyamot egy a kitöltését követően az oktatóval közösen értékelt önellenőrző teszt elkészítése zárja.

További pozitívum, hogy a GKI kártyák érvényességi idejének megállapítása is változik: az új kártya érvényességi ideje a régi kártya lejáratához lesz igazítva, amennyiben a régi kártya lejáratát megelőző 6 hónapban végzi el a továbbképzést a gépkocsivezető. Ennek köszönhetően – érvényességi idő veszteség nélkül – fél év áll majd rendelkezésre a felújító képzés elvégzésére, ami rugalmasabb tervezést tesz lehetővé a gépkocsivezetők és a munkáltatók számára egyaránt.

 

MKFE Kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.