Ma György napja van.

Koronavírus: hírek információk Észtországról, Lettországról és Litvániáról

A koronavírus-járvány terjedése miatt a magyar kormány veszélyhelyzetet hirdetett 2020. március 11-én 15:00 órától. A külföldi országokban is korlátozások léptek életbe, melyek folyamatosan változnak. Az érvényben lévő egészségügyi korlátozásokról, magatartási szabályokról Észtország, Lettország és Litvánia vonatkozásában itt olvashat. A jogszabályokban nem előírt, de a munkavégzés során megkövetelt egyéni védőfelszerelések használata kötelező.


AZ ALÁBBI LINKEN ÉRHETŐ EL A HIVATALOS, MAGYARORSZÁG KORMÁNYA ÁLTAL ÜZEMELTETETT KORONAVÍRUS TÁJÉKOZTATÓ OLDAL: koronavirus.gov.hu Cikkünk folyamatosan frissül!

Felhívjuk a figyelmüket, hogy az MKFE weboldalán és egyéb információs felületein közölt hírek és adatok tájékoztató jellegűek, az információ pontatlanságából eredő esetleges károkért felelősséget nem vállalunk!

ÉSZTORSZÁG, LETTORSZÁG, LITVÁNIA


március 30., szerda, 16:00
Lettország: 2022. április 1-jétől tovább lazítanak a beutazási korlátozásokon. A hivatalos minisztériumi tájékoztató szerint még akkor sem kötelező oltási igazolást vagy negatív teszteredményt bemutatniuk a hivatásos gépjárművezetőknek, ha magas fertőzési kockázatú országból érkeznek. Részletek »

október 19., kedd, 15:36
Észtország: általános új tájékoztató az észt szabályokról »!        Bővebben »

Regisztrációs felület (kitöltés csak akkor, ha unión kívülről lép be az országba): https://iseteenindus.terviseamet.ee

október 19., kedd, 15:35
Lettország: általános új tájékoztató »

július 20., kedd, 12:10
Lettország: kötelező tesztelést vezettek be Lettországban négy határátkelőhelyen: Grebnaw, Terehov, Pathermen és Silen.

Kivétel, akikre a határon való tesztelési kötelezettség nem vonatkozik: a teljesen átoltott személyek, a 12 évnél fiatalabb gyermekek és azok, akik bizonyítottan átestek a megbetegedésen.

Forrás: Belügyminisztérium Kommunikációs Osztálya – Lettország

április 27., kedd, 15:35
Észtországban a határon történő átlépés előtt továbbra is kötelező kitölteni az egészségügyi nyilatkozatot » , melynek már rendelkezésre áll a magyar nyelvű mintája »

április 12., hétfő, 11:32
  Litvánia – Fehéroroszország: 2021. április 12-től a fehérorosz-litván határon három újabb átkelőt nyitnak meg. A nyitott határok a következők:

Kamenny Log (BY) – Myadininkai (LT)
Kotlovka (BY) – Lavorishkes (LT)
Benyakoni (BY) – Shalchininkai (LT)
Privalka (BY) – Raigardas (LT)
Vidzy (BY) – Tverečius (LT)
        - személyforgalomban közlekedők
        - üresen közlekedő tehergépjárművek
        - 3,5 tonna alatti, maximálisan 9 férőhelyes, személyszállításra alkalmas járművek

Losha (BY) – Shumkas (LT)
        - személyforgalomban közlekedők
        - üresen közlekedő tehergépjárművek
        - 3,5 tonna alatti, maximálisan 9 férőhelyes, személyszállításra alkalmas járművek

Lyntupy (BY) – Papialiakis (LT)
        - csak túlsúlyos és túlméretes szállítmányokkal külön engedéllyel közlekedő tehergépjárműveknek nyitott

Forrás: Belorusz Köztársaság Állami Határbizottsága

március 1., hétfő, 09:05
Lettország: 2021. február 27-től a Lettországba való belépés előtt már nem kérnek tesztet a hivatásos gépjárművezetőktől. Új szabályzozás »

február 25. csütörtök 12:18

Litvánia: tesztelési lehetőségek az ország területén. Az alábbi linkre kattintva elérhető a Litvániában található COVID-19 tesztelési pontok listája. A szolgáltatás nem ingyenes.

https://nvsc.lrv.lt/lt/informacija-visuomenei-apie-covid-19/grizusiems-atvykusiems-is-uzsienio-1/laboratorijos»

február 12., péntek, 12:35
Lettország: 2021. február 15-től új szabályok lépnek hatályba Lettországban. Az új szabályozás szerint hivatásos gépjárművezetők esetében nincs szükség Covid-19 tesztre, ha a sofőr legfeljebb 72 órán át tartózkodik Lettországban, vagy az előző 14 napban 72 óránál kevesebb időt töltött olyan országban, ahol magas a Covid-19 fertőzöttségi szám. Minden más esetben szükség van a teszt elvégzésére. 72 órát meghaladó tartózkodás esetén csak a PCR-tesztek eredményét fogadják el a hatóságok. Országok listája (PDF) »

részletek »                  hivatalos lett minisztériumi értesítő »

október 7., szerda, 11:50
Lettország: 2020. október 12-től a Lettországba való belépés előtt egy online jelentkezési formanyomtatványt kell kitölteni. A regisztrációt követően a rendszer egy QR kódot küld meg, amelyet a határon való átlépéskor kell bemutatni. A rendszer csak október 11-én kezd el működni: https://covidpass.lv

május 28., csütörtök, 13:30

Észtország, Lettország, Litvánia: így alakul a kamionstop a pünkösdi hosszú hétvégén (tovább) »

május 18., hétfő, 14:56

Lettország: május 15-től engedélyezett a nemzetközi személyszállítás a balti országok között (légi, tengeri, szárazföldi).

Más célállomásokhoz történő nemzetközi személyszállításhoz szükség van a közlekedési miniszter engedélyére, amelyet csak méltányossági alapon adnak meg, eseti jelleggel.

április 9., péntek, 14:26

Litvánia: meghosszabbították a korlátozó intézkedéseket április 27-ig, de a teherforgalmat az intézkedések továbbra sem érintik.

Tranzit-teherforgalomban lehetőség szerint megállás nélkül kell áthaladni az országon. Viszont a betegség jeleit mutató gépjárművezetőket nem engedik be az országba.

A következő határátkelőhelyeket lehet igénybe venni:

Kalvarijos–Budzisko, Saločių–Grenstalės, Būtingės–Rucavos, Smėlynės–Medumės, Medininkų–Kamenyj Logo, Raigardo–Privalkos, Kybartų–Černyševskojės, Panemunės–Sovetsko, Kenos–Gudagojo, Šalčininkų–Benekainių, Mockavos–Trakiškių, Lazdijų–Ogrodnikų, Lavoriškės–Kotlovka, a Stasylai vasúti határátkelőhely és Klaipeda kikötője.

március 30., hétfő, 18:35
Lettország A Lettországba belépő, vagy az országon áthaladó gépjárművezetőknek egy nyilatkozatot kell kitölteniük, amelyben vállalják, hogy nyilvános helyeket nem látogatnak ott tartózkodásuk alatt. A nyilatkozat angol nyelven INNEN>> és orosz nyelven INNEN>> tölthető le.

március 20., péntek, 10:15

 Észtország: a külföldiek csak akkor léphetnek át Észtországba, ha hazájukba utaznak, amennyiben nem mutatnak COVID-19 tüneteket. A nemzetközi közúti árufuvarozást a korlátozások nem érintik.

március 19., csütörtök, 17:12
Litvánia: a litván kormány március 16-án, 00:00 órakor léptetett hatályba kéthetes országos karantént. Az áruk szállítása továbbra is megengedett. A Litvániába belépő határátkelőhelyek:
Kalvarijos-Budzisko, Saločių-Grenstalės, Būtingės-Rucavos, Smelynes-Medumės, Medininkų- Kamenyj Logo, Raigardo-Privalkos, Kybartų-Černyševskojės, Panemunės-Sovetsko, Kenos- Gudagojo, Šalčininkų-Benekainių, Mockavos-Trakiškių, Lazdiju-Ogrodnikų, Stasylai-Benekainiai, Pagėgiai-Sovetsk.

március 18., szerda, 19:00
Lettország, Litvánia, Észtország Visszaállították a határellenőrzéseket, de a bevezetett korlátozások nem vonatkoznak a nemzetközi közúti áruszállításban részt vevő járművek vezetőire és személyzetére.
Ugyanakkor Észtországban a belépés előtt kötelező kitölteni az egészségügyi nyilatkozatot »      magyar nyelvű minta »


március 16., hétfő, 17:17

Lettország: 2020 március 17-től nem engedélyezett a személyszállítás. Az áruforgalomra a korlátozó intézkedések nem lesznek hatással.

Litvánia: ideiglenes határellenőrzést vezettek be a lengyel és a lett határátkelőkön, és két hetes karantént rendeltek el. Lerakodás céljával be lehet lépni az országba, ha az ellátáshoz szükséges áruféleségeket szállít a gépjármű.

március 15., vasárnap, 13:50
 Lettországba személygépkocsival bejuthatnak külföldiek, és a nemzetközi áruszállítás továbbra is lehetséges.

március 15., vasárnap, 13:46
 Észtországba keddtől (március 17.) nem léphetnek be külföldiek, csak azok, akiknek hozzátartozójuk van az országban, de nekik is előbb két hétre karanténba kell vonulniuk. Miután a nemzetközi szállítás továbbra is szabad, a szállítást végzők beléphetnek az országba, ha tünetmentesek.

március 15., vasárnap, 13:42
 Litvánia hétfőtől (március 16.) nem enged be külföldieket az országba. A belépési tilalom nem vonatkozik azokra a külföldiekre, akiknek letelepedési engedélyük van az országban, vagy diplomaták vagy ott állomásozó NATO-katonák. Az áruszállítást nem korlátozzák.

 . Bővebben az ukrán karanténról (Ukrainszkaja Pravda) »
Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.