Ma Konrád, Tivadar napja van.

Egyszerűsített vámellenőrzést vezet be az ünnepi időszakban Szerbia és Magyarország

Pozitív eredményt hoztak a szerb-magyar határszakasz ügyében korábban megtartott MKFE egyeztetések. A röszkei határon egyszerűsítik a határ- és vámellenőrzést az ünnepi időszakban, december 15. és január 15. között. Ennek részleteiről egyeztetett ma a Horgos-Röszke határátkelőhelyen a szerb és a magyar fél - közölte az MTI-vel a vám- és pénzügyőrség.


Ahogyan arról beszámoltunk, december elején kezdeményezett egyeztetést az MKFE elnöke, Ignácz József Péter, valamint főtitkára, Karmos Gábor a NAV illetve az ORFK vezetőivel az ellenőrzött határok - Záhony mellett Röszke és Ártánd - teherforgalmának javítása érdekében.

A szerb vámhatóság MTI-hez eljuttatott közleménye szerint „egyszerűsödik a határellenőrzés az ünnepi időszakban, a hatékony munka érdekében pedig a vám- és pénzügyőrségi ellenőrzés egyszerűsítésére is szükség van”.

A vámvizsgálatokat a jelzett időszakban „a lehető legnagyobb mértékben, de még a törvényes keretek között egyszerűsítik, hogy gyorsabbá tegyék a határátkelést”.

A szerb vám- és pénzügyőrség készen áll a megnövekedett forgalomra, „növelik a vámosok számát az átkelőkön, és felgyorsítják a teherautók átvizsgálását is”.

Bakai Kristóf Péter, a Nemzeti Vám- és Pénzügyőrség pénzügyőr ezredese, vámszakmai szakfőigazgató ugyanakkor arra hívta fel a figyelmet, hogy új uniós növényegészségügyi előírások lépnek életbe december 14-től, ami tovább nehezítheti a határátlépéseket.

A tárgyalófelek ugyanakkor abban egyetértettek, hogy „a várakozási idő csökkentésének hosszú távú megoldását újabb sávok megnyitása jelenthetné, a romlandó árut szállító vagy üresen közlekedő kamionok átkelését pedig fel kellene gyorsítani”.

(Forrás: MTI)

 

MKFE Kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.