Ma Paszkál napja van.

Friss hírek a görög –bolgár határokon kialakult helyzetről

A görög-bolgár határon és annak mindkét országbeli körzetében nehéz helyzet alakult ki az ottani agrárgazdák közúti és a határforgalmat lezáró tiltakozásai miatt. A bolgár tehergépkocsi-vezetők február 17-én megelégelték a görög gazdák negyedik hete tartó határátkelőhely-blokádját és tiltakozásul a bolgár oldalon maguk is elállták a határra vezető utakat.


A bolgár útlezárók visszavonultak, de a feszültség továbbra is fennáll. A görög gazdák változatlanul fenntartják tiltakozásaikat, országszerte kinn állnak az utak mentén a mezőgazdasági gépjárműveik.

A magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli és Állampolgársági Főosztálya a konzuli szolgálat honlapján felhívta a figyelmet arra, hogy a bolgár árufuvarozók blokádja miatt Bulgária felől február 19-től legalább február 22-ig valamennyi bolgár-görög határátkelőhely teljesen le van zárva. Kérték, hogy a Görögországba közúton utazók Bulgáriát elkerülő útvonalakat vegyenek igénybe. Javasolták, hogy a térségbe induló fuvarozók, csak saját felelősségükre szervezzék meg üzleti szállítmányaikat, mindaddig, amíg a görög gazdák országos és a bolgár gazdák határ menti (Kulata-Serrez- Promachonas) sztrájkja végérvényesen véget nem ér. 

Az athéni és szófiai magyar nagykövetségre több megkeresés érkezett a magyar tehergépkocsi-vezetők részéről, akik már napok óta a bolgár-görög határátkelőhelyeken vesztegelnek. A gépjárművezetők tájékoztatása szerint ételt-italt be tudnak szerezni, de tisztálkodási lehetőségek napok óta nincsenek.

A gépkocsivezetők/cégtulajdonosok elmondásából az derült ki, hogy tudtak a blokádról, amikor útnak indultak, de abban bíztak, hogy a görög gazdák által megszabott menetrend szerint ugyan, de működnek határátkelőhelyek. Voltak, akiket görög partnereik irányították azokra a határátkelőhelyekre, amelyekről tudták, hogy korlátozottan ugyan, de nyitva vannak.

A magyar külképviseletekre bejelentkezőknek a görög-macedón szakaszon a Niki-Metzitlija határátkelőt javasolják (Evzoni-tól nyugati irányban), amely a macedóniai Bitola városhoz van közel, ahonnét mintegy 120 kilométeres kerülővel vissza tudnak térni az E75-ös nemzetközi útra. Hasonló kerülő lehetőség Evzonitól keletre Doirani-Mrdaja határátkelő a két ország között, amely viszont csak reggel 06:00 és este 10:00 óra között van nyitva, leginkább kishatárforgalom számára. Tapasztalatok szerint személygépkocsival közlekedőket - turistákat – is átengednek. Ennél az átkelőnél egy-egy esetben gondot jelentett a digitális személyi igazolvánnyal történő átkelés, így a legbiztosabb, ha van nálunk útlevél is.

A konzuli szolgálat tájékoztatója szerint a kapikulei (török-bolgár) határátkelő török oldalán 3 kilométeres sor alakult ki a kamionforgalomban. A torlódás oka: a bolgárok nem tudják megfelelő ütemben fogadni a kamionokat. A 2016. február 22-i helyzet szerint kb. 120 kamion várakozott határátlépésre. A görög gazdák haszongépjárműveikkel eltorlaszolták Ipsala (török-görög) határátkelőt, így a határátkelés a bolgár-török határra terelődött át.

Forrás: Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli és Állampolgársági Főosztály

MKFE kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.