Ma Alfréd napja van.

Belföldi hírek

Újabb kormányhatározat a fuvarozói versenyképesség érdekében

Újabb kormányhatározat a fuvarozói versenyképesség érdekében

A Magyar Közlöny 2024. február 22-én este megjelent 19. számában» kihirdették a hazai fuvarozói ágazat versenyképesebbé tétele érdekében szükséges intézkedésekről szóló 1033/2024. (II. 22.) Korm. határozatot. Ebben a kormányzat egyértelműen deklarálja, hogy a hazai logisztikai ágazat versenyképességének növelése egyaránt lényeges makrogazdasági szempontból annak gazdasági súlya, Magyarország kiemelt iparágainak kiszolgálása, valamint a kereskedelem zavartalansága fenntartása szempontjából. Továbbá a Kormány egyetért a fuvarozók piacvédelmének érdekében végzett közúti ellenőrzés hatékonyságának fokozásával. A Kormány a 2015-ben kihirdetett 1560-as kormányhatározathoz hasonlóan a fuvarozói versenyképességet elősegítő és piacvédelmet erősítő javaslatok kidolgozását várja az illetékes tárcáktól: a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Pénzügyminisztérium, az Építési és Közlekedési Minisztérium, a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Közigazgatási és területfejlesztési miniszterektől.

MKFE-kezdeményezés a januári tengelyállítási mulasztások utólagos rendezésére

MKFE-kezdeményezés a januári tengelyállítási mulasztások utólagos rendezésére

A hazai útdíjrendszer 2024. január 1-jei egyik fontos változása, hogy az öt- vagy többtengelyes járművekre bevezették a „J5”-ös kategóriát. A korábbi „J4” kategória helyett az öttengelyes járműszerelvényeknél immár szükséges a „J5” kategóriára való átállítás; függetlenül attól, hogy a hány tengely érintkezik az úttesttel. Tagvállalkozásainktól érkező visszajelzések szerint a tengelyállítás számos bírságot okozott egy-egy vállalkozásnak, ugyanis a bírságriasztási funkció az év első hónapjában még nem állt a fuvarozók rendelkezésére, ezért a mulasztásról a vállalkozások csupán az első bírság megérkezésekor értesültek.

Több hónapos pályazár az M30-ason

2024. február 17-én mindkét irányban lezárták az M30-as autópálya Szikszó és Miskolc-észak közötti szakaszát, mert a pályatest helyenként olyannyira megsüllyedt, hogy halaszthatatlanná vált a teljeskörű garanciális felújítás. A munka a tervek szerint 2024 augusztusáig tart. A járművek a 3-as főúton kerülhetnek.

KÁSZ – a felelős és fenntartható üzletpolitika alapja a közúti fuvarozásban és szállítmányozásban

A közúti árutovábbítási szerződésekről szóló 120/2016. (VI. 7.) Korm. rendelet» (KÁSZ) célja és feladata, hogy segítse az alágazat működését, tiszta piaci körülményeket teremtsen a hazai közúti fuvarozó vállalkozások számára a megbízókkal kötött szerződéses viszonyaikban. A KÁSZ 2024. január 28-tól hatályos, a 686/2023. (XII. 29.) kormányrendeletben» kihirdetett módosításai is e célokat erősítik, kiemelt figyelemmel a fuvarozói költségek érvényesítésének támogatására.

Pénteken csökken a gázolaj ára

Pénteken csökken a gázolaj ára

Értesüléseink szerint 2024. február 23-án (pénteken) 00:00 órától literenként bruttó 4 forinttal csökken a gázolaj nagykereskedelmi ára Magyarországon. A benzinnél most nem várható változás — tudtuk meg piaci forrásokból.

Szerdán csak a benzin drágul

Szerdán csak a benzin drágul

Értesüléseink szerint 2024. február 21-én (szerdán) 00:00 órától nem változik a gázolaj nagykereskedelmi ára Magyarországon. A benzint előreláthatólag 4 forinttal kapják drágábban a hazai töltőállomások — tudtuk meg piaci forrásokból.

Ügyelni kell a pontos — esetleg új — ügyszámra a folyamatban lévő ügyekben!

Ügyelni kell a pontos — esetleg új — ügyszámra a folyamatban lévő ügyekben!

Mint ismeretes, a turistabuszok budavári felhajtásával kapcsolatban a vállalkozók közül igen nagy számban kaptak kézhez elmarasztaló határozatot. A folyamatban lévő ügyekben keletkezett iratoknak a naptári évfordulóval a központi ügyszám-kezelő rendszer új ügyszámot ad, ezért nagyobb figyelem ajánlott az iratkezelésnél!

1. oldal / 403

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.