Ma Alajos, Leila napja van.

Belföldi hírek

Szombaton is emelkednek a hazai üzemanyagárak

Szombaton is emelkednek a hazai üzemanyagárak

Szokatlan, szombati üzemanyagárváltozás lesz a hazai töltőállomásokon. Értesüléseink szerint 2024. június 22-én (szombaton) 00:00 órától a MOL literenként bruttó 5 forinttal emeli a gázolaj nagykereskedelmi árát. A benzint előreláthatólag bruttó 4 forinttal kapják drágábban a hazai töltőállomások — tudtuk meg piaci forrásokból.

Magas olajár, változatlan jövedéki adó és 10 Ft visszaigénylés 2024/III. negyedévben

Magas olajár, változatlan jövedéki adó és 10 Ft visszaigénylés 2024/III. negyedévben

Literenként 10 Ft a visszaigényelhető összeg

A NAV közzétette honlapján a Brent kőolaj hordónkénti világpiaci árának napi, jegyzési átlagárát (84,591 USD), melyből Magyarországon a következő tárgynegyedévre (2024. július 1. — szeptember 30.) irányadó jövedékiadó-mértéket számítják. Ez alapján, valamint a jövedéki törvény 2024. január 1-jétől hatályos változása folytán 2024 harmadik negyedévében a kereskedelmi gázolajként tankolt, visszaigényelhető jövedéki adótartam literenként 10 forint marad.

Kezdeményezés: kiküldetési előírások kiterjesztése unión kívüli fuvarozókra

A mobilitási csomaggal elfogadott, 2022. február 2. óta hatályos kiküldetési szabályok elsősorban az uniós fuvarozókra vonatkoznak. Néhány uniós ország azonban a szabályokat úgy léptette életbe, hogy azok nemcsak az uniós, hanem az unión kívüli vállalkozásokra egyaránt vonatkoznak. Az MKFE a közlekedésről szóló törvény módosításakor ezt már javasolta, de most újból napirendre kívánja venni a kérdést. Ennek érdekében levélben szorgalmazzuk a Nemzetgazdasági Minisztériumnál, hogy jogszabályban írják elő a harmadik országos vállalkozások számára a kiküldött járművezetők magyarországi bejelentési kötelezettségét.

Itthon a hőség miatt csak vasárnap hajnalban kezdődik a kamionstop!

A rendkívüli hőségre való tekintettel egyesületünk kérésére a közlekedési szaktárca a hazai utakon részben feloldja a nehéz-tehergépjárművek közlekedési korlátozását az előttünk álló, 2024. június 22-23-i hétvége éjszakáján. A közlekedési korlátozás felfüggesztése a szombat éjjeli és vasárnap hajnali órákra vonatkozik, így a tilalom csak vasárnap reggel 06:00 órakor kezdődik.

Budapesti forgalomkorlátozások — 2024. június 21–22.

Fontos tudnivaló a fővárosban turistabusszal közlekedő vagy tehergépjárművekkel áruterítést végző szállító-fuvarozó vállalkozásoknak, hogy rendezvény miatt 2024. június 21–22-én forgalomkorlátozások lesznek Budapest belső városrészében, az Andrássy úton és a Városliget környékén.

MKFE-kezdeményezés a központi nyilvántartás bővítésére

MKFE-kezdeményezés a központi nyilvántartás bővítésére

Az MKFE 2024. június 6-án levélben fordult a Belügyminisztériumhoz annak érdekében, hogy a GKI és PÁV adatai automatikusan kerüljenek át a vezetői engedély-nyilvántartásba. Jelenleg ugyanis nincs automatikus adatkapcsolat a KAV és BM nyilvántartása között. Csampa Zsolt helyettes államtitkár válasza szerint ez a közeljövőben változat, az ehhez szükséges informatikai fejlesztés zajlik.

Most ennyiért tankolhat MOL-MKFE üzemanyagkártyával

Most ennyiért tankolhat MOL-MKFE üzemanyagkártyával

Mint előre jeleztük, a MOL 2024. június 20-án (csütörtökön) 00:00 órától literenként bruttó 6 forinttal emelte a gázolaj nagykereskedelmi árát. A benzint 2 forinttal kapják drágábban a hazai üzemanyag-kereskedők.

Kezdeményezzük a kamionstop felfüggesztését

Kezdeményezzük a kamionstop felfüggesztését

Az országos tisztifőorvos 2024. június 22-ig (szombat 24:00 óráig) harmadfokú hőségriasztást rendelt el az ország egész területére. Egyesületünk levélben fordult Lázár János építési és közlekedési miniszterhez, hogy a tartós hőségre való tekintettel a szaktárca erre a hétvégére oldja fel a 7,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárművekre vonatkozó közlekedési tilalmat.

Energiahatékony fülkés teherjárművek közútkezelői hozzájárulása

Energiahatékony fülkés teherjárművek közútkezelői hozzájárulása

Az MKFE 2024. június elején írásos kezdeményezéssel élt a közlekedési és igazságügyi tárca államtitkárainál, hogy az energiahatékony (aerodinamikus) fülkével felszerelt járművekre biztosított mérettoleranciához ne kelljen közútkezelői hozzájárulást beszerezni. A toleranciák automatikussá tétele érdekében javasolt például a kéttengelyes buszok kérdését is megvizsgálni. A jelenlegi szabályok alapján ugyanis a rendeletben meghatározott méret- és súlytoleranciák érvényesítéséhez éves közútkezelői hozzájárulást kell igényelni a Magyar Közút NZrt.-nél.

Online tájékoztató a digitális CEMT-ről

Online tájékoztató a digitális CEMT-ről

Az ITF hosszú ideje dolgozik azon, hogy a CEMT multilaterális engedélyek hatósági kiadását és mindennapos használatát elektronikus útra terelje. A digitalizációs folyamat újabb mérföldkőhöz érkezett, hiszen 2024. június 17-től nemzetközi szinten elindul a CEMT Digitális Engedélyrendszer tesztüzeme. Ezzel kapcsolatban 2024 júniusában többkörös online oktatásban vehetnek részt azok, akik érintettek ezen multilaterális engedély elektronikus változatának használatában. A meghirdetett online workshopra minden érdeklődő jelentkezhet, függetlenül attól, hogy aktuálisan használ-e CEMT engedélyt vagy sem.

1. oldal / 419

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.