Ma Gedeon, Johanna napja van.

Több helyen is újra madárinfluenza Magyarországon (frissítve!)

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) két — egymástól több száz kilométerre fekvő — magyarországi baromfitelepen is kimutatta a madárinfluenza H5N8 vírusát 2020. január 13-14-én. A Komárom-Esztergom megyei Ács település illetve a Hajdú-Bihar megyei Létavértes körül kijelölték az ilyenkor szokásos 3 km sugarú védőkörzetet és a 10 km sugarú megfigyelési körzetet. A szállítókra és fuvarozókra egyelőre csak az érintett két település ezen körzetében vonatkoznak bizonyos intézkedések.


A NÉBIH Ácsnál január 13-án pulykákban fedezte fel a vírust, egy nappal később pedig a létavértesi mintavétel eredményeképpen egy elhullott kacsánál is kimutatták a kórokozót. Mindkét telepen el kellett rendelni a teljes állatállomány azonnali megsemmisítését.


A szakemberek az érintett gazdaságok körüli 3 km sugarú védőkörzetben és 10 km sugarú megfigyelési körzetben minden baromfitartó gazdaságot felkeresnek, szükség esetén mintát vesznek. A fertőzés terjedésének megakadályozása érdekében szállítási korlátozások is érvénybe lépnek a környéken.


A belföldi és az Európai Unióba történő kiszállítások (a korlátozás alá eső területeken kívül) zavartalanul folyhatnak. Más, távoli országok közül Japán és Honkong vezetett be exporttilalmat a madárinfluenza-kitörés miatt a Komárom-Esztergom megyéből származó baromfira és baromfitermékekre.


Komárom-Esztergom megyei közlemény (NÉBIH) »

Hajdú-Bihar megyei közlemény (NÉBIH) »

tudnivalók a szállítási korlátozásokról (NÉBIH) »

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.