Ma Fülöp, Jakab napja van.

Kormányhatározat a szerb határforgalom gyorsítása érdekében

A Magyar Közlönyben 2024. március 4-én este megjelent a 1039/2024. számú kormányhatározat, mellyel a kormányzat megerősíti, hogy a magyar–szerb határszakaszon meg kell valósítani a határátkelőhely-fejlesztést. Ennek részeként meg kell vizsgálni új átkelők létesítését Röszkénél és Tompánál, illetve a hercegszántói átkelő kibővítését a veszélyes áruk szállító járművek fogadására. A határozat az infrastrukturális elemek mellett kitér a többlet-munkaerő kérdéskörére és az informatikai fejlesztési igények felmérésére is.


Az MKFE az elmúlt években napirenden tartotta a határátkelők ügyét. Ennek eredményképpen a NAV, BM,  a rendőrség bevonásával a Nagy Márton miniszter vezette gazdaságfejlesztési tárca is intenzíven foglalkozott a kérdéssel az ukrán, szerb és román átkelőket érintően. A legújabb információk szerint az ukrán határ esetében kormányzati szinten született döntés arról, hogy a beregsurányi átkelőt megnyitnák a 7,5 tonna feletti, hazánkba üresen belépő kamionok előtt. Az ehhez szükséges intézkedések folyamatban vannak. A záhonyi átkelőt illetően fontos változás az ukrán oldali foglalási rendszer bevezetése, de magyar oldalon szintén kormányzati szinten születtek döntések egyrészt az átkelő infrastrukturális fejlesztésről, illetve a beruházás nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilvánításáról.


Románia schengeni övezetbe való integrációja részben megvalósult, hiszen 2024. március 31-től légi és tengeri forgalomban az övezet tagjaivá válnak Bulgáriával együtt. A közúti csatlakozást illetően a kormányzat támogatásáról biztosította Romániát és a 2024-es év második felében esedékes uniós elnökség egyik legfontosabb célkitűzésnek tartják a schengeni övezet bővítését.


A 2023-ban elfogadott kormányzati intézkedéscsomagban külön pontot kapott a schengeni külső és uniós külső közúti határátkelőhelyek áteresztőképességének javítása. Ezt megerősítve a 2024. február 22-én megjelent, fuvarozók versenyképességének javítására született kormányhatározatban helyet kapott a határforgalom gyorsítása. Ebben általánosan, kormányzati szinten határozták meg a feladatot év végi határidővel, de a 2024. március 4-i kormányhatározat már kifejezetten a szerb-magyar határszakasz várakozási idejének csökkentését veszi fókuszba. A 2023. június 19-én tartott szerb-magyar kormányülésen is napirendre került a két ország közti határforgalom gyorsítása, de a 2023. október 10-i Vidék Konferencián Nagy Márton tárcavezető külön kitért a röszkei átkelő modernizálására.


A határátlépéssel járó várakozási idő csökkentésével kapcsolatos intézkedésekről a magyar–szerb határszakaszon szóló 1039/2024. (III. 4.) Korm. határozat (PDF) »


Kapcsolódó cikkeink:

Beregsurány: napirenden a 7,5 tonna feletti üres járművek kérdése (2024. március) »

Újabb kormányhatározat a fuvarozói versenyképesség érdekében (2024. február) »

Kétsávos beléptetés gyorsítja a teherforgalmat Röszkén (2023. december) »

Kormányszintű döntések a hazai fuvarozók megerősítése érdekében! (2023. november) »

A GFM napirendjén a közúti határátkelők ügye (2023. szeptember) »

Újabb magasszintű nemzetközi egyeztetés Záhony ügyében (2023. február) »

 

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.