Ma Emma napja van.

Magyar-ukrán egyeztetés a határátkelőkről, napirenden Beregsurány megnyitása

A külügyi tárca helyettes államtitkára, Kiss-Parciu Péter helyszíni bejárással egybekötött egyeztetést folytatott Kárpátalján Musztafa Najem ukrán infrastrukturális miniszterhelyettessel a határátkelők ügyéről. A felek egyetértettek abban, hogy az orosz-ukrán háború miatt kialakult helyzetre gyors megoldást kell találni, amely kezeli az 5-7-szeresére növekedett kamionforgalmat. A két ország napokon belül munkacsoportot állít fel, amelynek feladata a jelenlegi helyzet rövid távon történő megoldása.


Az ukrán delegáció a találkozón elmondta, hogy jelenleg naponta 1800 kamion érkezik a magyar-ukrán határra. Álláspontjuk szerint a megnövekedett várakozási időknek objektív okai vannak: az ukrán kikötők lezárása és a vasúti kapacitások szűkössége, ami a közúti áruszállítás volumenének drasztikusan növekedését eredményezte. Musztafa Najem infrastrukturális miniszterhelyettes szerint a határokon szolgálatot teljesítő kollégáik megtesznek minden azért, hogy a lehető leggyorsabb legyen az ügyintézés, de a helyzet normalizálására csak az lehet megoldás, ha tovább gyorsítják a határátlépés tempóját. Najem erre két lehetőséget lát: vagy egyszerűsíteni kell az eljárásokat, vagy több határátkelőt kell nyitni, illetve a meglévőket alkalmassá tenni a teherforgalom bonyolítására.

Kiss-Parciu Péter a megbeszélést követően hangsúlyozta, hogy a problémát rövid távon kell kezelni, sürgős megoldásra van szükség. A külügyi tárca helyettes államtitkára hozzátette, megvizsgálják, hogy milyen jogi és fejlesztési ügyekben kell lépéseket tenni annak érdekében, hogy a Beregsurány-Asztély határátkelő minél előbb megnyílhasson a teherforgalom előtt.

A találkozón a hosszútávú projektek vizsgálata kapcsán napirendre került az autópálya fejlesztés ügye is. Ennek keretében elhangzott, hogy az autópálya összeköttetés Beregdaróc-Déda térségében valósulhat meg a következő években, ehhez meg kell építeni az M3-as autópálya hiányzó szakaszát, az ukrán oldalon pedig egy kb. 10 kilométeres szakaszt, amelyhez Magyarország segítségét is kéri az ukrán fél.

Az MKFE az elmúlt években folyamatosan jelezte a magyar kormány valamint az illetékes hatóságok felé, hogy az ellenőrzött határátkelőkön komoly gondot jelent a hosszú várakozási idő. Az elmúlt hetekben az Egyesület többször tájékoztatta a Technológiai és Ipari Minisztériumot a záhonyi határátkelőn tapasztalható kritikus helyzetről, amelyet elsősorban a gabonaszállítások miatt megnövekedett teherforgalom okoz. Információink szerint a minisztériumban a mai napon megkezdődött az egyeztetés a további feladatokról, a reggeli órákban ezért az MKFE ismét tájékoztatta a Gépjármű-közlekedési és Vasúti Szabályozási Főosztályt az aktuális állapotról, amely szerint a kamionsor a hétvégén a csapi termináltól 25 kilométerre, Ungvárig torlódott vissza.

Tv21 Ungvár adása a kárpátaljai egyeztetésről ITT» visszanézhető

Kapcsolódó korábbi cikkeink a záhonyi határról»

 
MKFE Kommunikáció

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.