Ma Alfréd napja van.

Hírek

Újabb kormányhatározat a fuvarozói versenyképesség érdekében

Újabb kormányhatározat a fuvarozói versenyképesség érdekében

A Magyar Közlöny 2024. február 22-én este megjelent 19. számában» kihirdették a hazai fuvarozói ágazat versenyképesebbé tétele érdekében szükséges intézkedésekről szóló 1033/2024. (II. 22.) Korm. határozatot. Ebben a kormányzat egyértelműen deklarálja, hogy a hazai logisztikai ágazat versenyképességének növelése egyaránt lényeges makrogazdasági szempontból annak gazdasági súlya, Magyarország kiemelt iparágainak kiszolgálása, valamint a kereskedelem zavartalansága fenntartása szempontjából. Továbbá a Kormány egyetért a fuvarozók piacvédelmének érdekében végzett közúti ellenőrzés hatékonyságának fokozásával. A Kormány a 2015-ben kihirdetett 1560-as kormányhatározathoz hasonlóan a fuvarozói versenyképességet elősegítő és piacvédelmet erősítő javaslatok kidolgozását várja az illetékes tárcáktól: a Nemzetgazdasági Minisztérium, a Pénzügyminisztérium, az Építési és Közlekedési Minisztérium, a Miniszterelnöki Kabinetiroda és a Közigazgatási és területfejlesztési miniszterektől.

MKFE tisztségviselő választás 2024. május 25. – jelöljön Ön is május 10-ig!

MKFE tisztségviselő választás 2024. május 25. – jelöljön Ön is május 10-ig!

Tisztelt Tagunk! Az MKFE Elnöksége 2024. május 25-re hívta össze az Egyesület éves Küldöttgyűlését, amelyen a tervezett napirend szerint tisztségviselő választásra is sor kerül. A küldöttek a Személyszállítási Tanács, az Etikai Bizottság, valamint a Jelölő és Mandátumvizsgáló Bizottság 1-1 tagját választják meg. Kérjük, hogy a mellékelt jelölőív beküldésével Ön is tegyen javaslatot, hogy kit látna szívesen ezekben a testületekben a 2026-ig tartó választási ciklusban.

MKFE-kezdeményezés a januári tengelyállítási mulasztások utólagos rendezésére

MKFE-kezdeményezés a januári tengelyállítási mulasztások utólagos rendezésére

A hazai útdíjrendszer 2024. január 1-jei egyik fontos változása, hogy az öt- vagy többtengelyes járművekre bevezették a „J5”-ös kategóriát. A korábbi „J4” kategória helyett az öttengelyes járműszerelvényeknél immár szükséges a „J5” kategóriára való átállítás; függetlenül attól, hogy a hány tengely érintkezik az úttesttel. Tagvállalkozásainktól érkező visszajelzések szerint a tengelyállítás számos bírságot okozott egy-egy vállalkozásnak, ugyanis a bírságriasztási funkció az év első hónapjában még nem állt a fuvarozók rendelkezésére, ezért a mulasztásról a vállalkozások csupán az első bírság megérkezésekor értesültek.

2024-es útdíjváltozások országonként — 14 ország egy helyen!

2024-es útdíjváltozások országonként — 14 ország egy helyen!

Múlt év vége óta folyamatosan közöljük a külföldi országokból érkező útdíjfizetéssel kapcsolatos híreket, a 2024-re irányadó díjváltozásokat és tarifatáblázatokat. Az áttekinthetőség kedvéért most egybegyűjtöttük híradásainkat és a főbb tudnivalókat!

Több hónapos pályazár az M30-ason

2024. február 17-én mindkét irányban lezárták az M30-as autópálya Szikszó és Miskolc-észak közötti szakaszát, mert a pályatest helyenként olyannyira megsüllyedt, hogy halaszthatatlanná vált a teljeskörű garanciális felújítás. A munka a tervek szerint 2024 augusztusáig tart. A járművek a 3-as főúton kerülhetnek.

Okos tachográffal való utólagos felszerelés — IRU monitoring

Ahogyan arra már fél éve figyelmeztetünk », a második verziójú okos tachográf (ST2 vagy Gen2v2) fokozatos bevezetése nemcsak az Európai Unióban elsőként forgalomba helyezett nehéz-haszongépjárműveket érinti (2023. augusztus 21-től), hanem 2024-2025-ben minden, az EU-ban nemzetközi forgalomban részt vevő, 3,5 tonna össztömeget meghaladó gépjárműben le kell cserélni a tachográfot. Autóbuszokban is, 9 fő fölött. Az átállás első hónapjaira jellemző készülékhiány ma már nem tapasztalható, a gyártók és a műhelyek az érdeklődés hiányára panaszkodnak. Az IRU a helyzet rendszeres monitoringozásába kezd.

KÁSZ – a felelős és fenntartható üzletpolitika alapja a közúti fuvarozásban és szállítmányozásban

A közúti árutovábbítási szerződésekről szóló 120/2016. (VI. 7.) Korm. rendelet» (KÁSZ) célja és feladata, hogy segítse az alágazat működését, tiszta piaci körülményeket teremtsen a hazai közúti fuvarozó vállalkozások számára a megbízókkal kötött szerződéses viszonyaikban. A KÁSZ 2024. január 28-tól hatályos, a 686/2023. (XII. 29.) kormányrendeletben» kihirdetett módosításai is e célokat erősítik, kiemelt figyelemmel a fuvarozói költségek érvényesítésének támogatására.

Pénteken csökken a gázolaj ára

Pénteken csökken a gázolaj ára

Értesüléseink szerint 2024. február 23-án (pénteken) 00:00 órától literenként bruttó 4 forinttal csökken a gázolaj nagykereskedelmi ára Magyarországon. A benzinnél most nem várható változás — tudtuk meg piaci forrásokból.

Gazdatüntetés és határzárak Lengyelországban

2024. február 20-i jelentések szerint a lengyel gazdák demonstrációja miatt az összes határ le van zárva Lengyelország és Ukrajna között! Nem lehet használni Hrebenne, Medyka, Korczowa, Dorohusk és Dolgobuchuv átkelőket. Szerda reggelre 3 ezer kamion torlódott fel a határoknál.

Luxemburgi minimálbér hivatásos gépjárművezetőkre (2023. február, április, szeptember)

Luxemburgi minimálbér hivatásos gépjárművezetőkre (2023. február, április, szeptember)

Luxemburgban a gépjárművezetői bruttó havi munkabérek 2023. febuár 1-jétől, április 1-jétől és szeptember 1-jétől az alábbi három táblázat szerint emelkedtek. A közúti árufuvarozók Luxemburgban is kollektív szerződés hatálya alá tartoznak. 

Szerdán csak a benzin drágul

Szerdán csak a benzin drágul

Értesüléseink szerint 2024. február 21-én (szerdán) 00:00 órától nem változik a gázolaj nagykereskedelmi ára Magyarországon. A benzint előreláthatólag 4 forinttal kapják drágábban a hazai töltőállomások — tudtuk meg piaci forrásokból.

Ukrán fuvarozók engedélyliberalizációja: uniós felülvizsgálat kezdeményezése

Ukrán fuvarozók engedélyliberalizációja: uniós felülvizsgálat kezdeményezése

FOLYAMATOSAN FRISSÜLŐ TARTALOM — Mint ismeretes, az orosz-ukrán háború kitörése után az Európai Unió időszakos engedélymentességet biztosított Moldáviának és Ukrajnának, hogy ezzel segítse a harci cselekmények és annak gazdasági következményei miatt nehéz helyzetbe jutott két ország fuvarozóit. Néhány hónappal később Ukrajna tekintetében különösen szembetűnővé vált, hogy az ukrán fuvarozók ennek révén jelentős versenyelőnyre tehetnek szert az uniós fuvarpiacon. Az eredetileg 2023 nyaráig foganatosított engedélyliberalizációt az EU 2024. június 30-ig meghosszabbította. Egyesületünk a hazai fuvarozók piacvédelme érdekében tesz érdekképviseleti lépéseket az engedélyliberalizáció felülvizsgálatára, az ukrán fél számára egyoldalú előnyöket biztosító megállapodás kivezetésére.

Ügyelni kell a pontos — esetleg új — ügyszámra a folyamatban lévő ügyekben!

Ügyelni kell a pontos — esetleg új — ügyszámra a folyamatban lévő ügyekben!

Mint ismeretes, a turistabuszok budavári felhajtásával kapcsolatban a vállalkozók közül igen nagy számban kaptak kézhez elmarasztaló határozatot. A folyamatban lévő ügyekben keletkezett iratoknak a naptári évfordulóval a központi ügyszám-kezelő rendszer új ügyszámot ad, ezért nagyobb figyelem ajánlott az iratkezelésnél!

Üzemanyag: kormányzati intézkedéseket szorgalmazunk az ármérséklés érdekében

Üzemanyag: kormányzati intézkedéseket szorgalmazunk az ármérséklés érdekében

2024 év elejéhez képest február derekára már közel 70 forinttal emelkedett az üzemanyag ára, ezért az MKFE hivatalos levélben szorgalmazza Nagy Márton NGM tárcavezetőnél és Fábián Gergely NGM államtitkárnál az gázolajár mérséklését célzó intézkedések megtételét.

1. oldal / 333

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.