Ma Szilárda napja van.

Külföldi hírek

Mobilitási csomag — előzetes megállapodásra jutottak az uniós jogalkotók

Tisztelt Tagjaink!

Az ősz folyamán az EU Tanácsa és Parlamentje több fordulóban egyeztette saját korábban (2018 decemberében, ill. 2019 áprilisában) kialakított álláspontját a kiküldetési, a vezetési és pihenőidőre vonatkozó, valamint a piaci szabályok felülvizsgálatát illetően. A nem a nyilvánosság előtt zajló tárgyalássorozat (trilógus) csütörtökön reggelre lezárult. A két és fél éve tartó jogalkotási eljárás ezzel azonban még mindig nem ért véget, a jogszabályok pedig legkorábban tavasszal kerülhetnek kihirdetésre.

Egyszerűsített vámellenőrzést vezet be az ünnepi időszakban Szerbia és Magyarország

Pozitív eredményt hoztak a szerb-magyar határszakasz ügyében korábban megtartott MKFE egyeztetések. A röszkei határon egyszerűsítik a határ- és vámellenőrzést az ünnepi időszakban, december 15. és január 15. között. Ennek részleteiről egyeztetett ma a Horgos-Röszke határátkelőhelyen a szerb és a magyar fél - közölte az MTI-vel a vám- és pénzügyőrség.

Növényegészségügyi szigorítás az EU külső határain… buszos csoportoknak is!

Mint korábban jeleztük, 2019. december 14-től — néhány kivételtől eltekintve — már csakis növényegészségügyi bizonyítvánnyal lehet behozni az Európai Unióba bármilyen növényi szállítmányt, termést, fűszert, vetőmagot, szaporítóanyagot stb. Fontos tudni, hogy a szigorítás nemcsak az árufuvarozókat érinti! Ezentúl a buszos személyszállítóknak is tanácsos tájékoztatniuk utasaikat, hogy poggyászaikban nem szabad behozni bizonyítvány nélküli terméseket vagy magvakat az unió területére.

Szélvihar Dél-Németországban

Vörös, azaz legmagasabb fokozatú riasztást rendeltek el a német meteorológusok 2019. december 9-re (hétfőre) vonatkozóan Németország Baden-Württenberg tartományának délnyugati részén a viharos erejű szél miatt, mely helyenként a 120 km/h-s sebességet is elérheti.

Záhony: az ITM államtitkárainak is jelezte az MKFE a záhonyi határkatasztrófát

Újabb levélben tájékoztatta az MKFE főtitkára a NAV vámszakmai főigazgatóját a záhonyi határon kialakult helyzetről. Mai találkozójukon Ignácz József Péter és Karmos Gábor az ITM közlekedéspolitikáért felelős, valamint az iparági stratégiákért és szabályozásért felelős helyettes államtitkárainak is beszámolt a csopi 4-5 napos várakozási időkről, hozzátéve, hogy a déli átkelőkön is hasonló a helyzet. Az MKFE az ITM közbenjárását is kéri a nemzetgazdaság egészét hátrányosan érintő határhelyzet sürgős megoldásában.

1. oldal / 145

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.