Ma Mária napja van.

Külföldi hírek

Információk a lengyel-ukrán határátkelőkről

Továbbra is folytatódik a lengyel fuvarozók és gazdák több hete tartó demonstrációja Lengyelországban. A főbb közúti teherforgalmi átkelőkön így a forgalom változatlanul korlátozott. A legutóbbi bejelentés szerint viszont egyes átkelőket megnyitottak 7,5 tonna feletti üres járművek előtt is.

Ausztriai határellenőrzések - frissülő tartalom

Ausztria úgy határozott, hogy további hat hónapra, 2024. május 11-ig fenntartja a határellenőrzéseket a szlovén és magyar határain. A cseh határszakaszon egyelőre 2023. december 6-ig tartanak az osztrák ellenőrzések, bár ezek meghosszabbítása is esélyes. Frissítve 2023. 12. 07.

Az okos tachográf 2. verziójával (Gen2v2) való utólagos felszerelés EU-s felmérés nemzetközi fuvarozók számára

Ahogyan arról korábban beszámoltunk», 2023. augusztus 21. után az unióban elsőként forgalomba helyezett nehéz-haszongépjárműveket már második verziójú okos tachográffal (ST2 vagy Gen2v2) kell felszerelni. A készülék elérhetőségi problémái miatt azonban az IRU — Európában egységes — türelmi idő bevezetését szorgalmazza» az Európai Bizottságnál. Erre tett javaslatot több alkalommal» az MKFE is a magyar hatóságoknál, sajnos eredménytelenül. Az ellátási probléma nemcsak az újonnan forgalomba helyezni kívánt haszongépjárműveket érinti, hanem azokat is, amelyeknél az első verziójú okos tachográf (ST1 vagy Gen2v1) meghibásodása miatt szükséges a csere, ugyanis az uniós szabályok alapján ilyenkor a műhelyeknek a legújabb típust kell már beszerelniük. Az Európai Unió most felmérést is végez a problémáról, kérjük töltse ki Ön is az alábbi linken található angol nyelvű kérdőívet (magyar nyelvű segédletet a cikkben talál). Köszönjük!

Az ukrán kérdésről tanácskoztak az EU közlekedési miniszterei

Az ukrán kérdésről tanácskoztak az EU közlekedési miniszterei

A november elején összeállt» – alapvetően – V4-es összefogásnak köszönhetően az EU közlekedési Tanácsának napirendjére került a közúti árufuvarozásról szóló EU–Ukrajna megállapodás működésének a szállítási ágazatra gyakorolt hatása. A napirendi pont keretében a lengyel, magyar, szlovák képviselők adtak tájékoztatást arról, hogy a megállapodás milyen fuvarpiaci hatásokat eredményezett. Magyarországot Csepreghy Nándor képviselte. Az ÉKM miniszterhelyettese – az MKFE álláspontját képviselve – felhívta a figyelmet arra, hogy az Unió ne hosszabbítsa meg az ukránokkal kötött kétoldalú megállapodást: az ukránokkal szemben újra lépjen életbe az engedélykötelezettség! A lengyel, magyar és szlovák felszólalók egyértelműen kiálltak az engedélyrendszer visszaállítása mellett.

IQ-kártyás gázolajárak Európa 20 országából

IQ-kártyás gázolajárak Európa 20 országából

Aktuális árközlés csak MKFE-tagoknak!

Együttműködő partnerünk, az osztrák IQ Card Vertriebs GmbH kedvező tankolási konstrukciók mellett biztosít üzemanyagkártyát. Az MKFE Szolgáltató Kft. egyedüli magyar képviselőként igyekszik összekötő kapocs lenni tagjaink és az IQ Card között. Az üzemanyag-felhasználó MKFE-tagoknak kedvező, hogy a jelenlegi bizonytalan világgazdasági helyzetben már egy hétre előre tudhatják, hogy milyen áron tankolhatnak Európa 20 országában.

Eurovignette: változatlan díjak 2024-ben is

Eurovignette: változatlan díjak 2024-ben is

Meghirdetették a 2024-re esedékes Eurovignette-díjakat, melyek az előző éves szinthez képest változatlanok maradnak. Az Eurovignette-rendszer Dánia, Luxemburg, Hollandia és Svédország útdíjainak kiegyenlítésére szolgál 12 tonna megengedett legnagyobb össztömeg felett. Részletek az alábbi táblázatban.

Kamionos útlezárásra készülnek Felsőnémetinél

Szlovák fuvarozók demonstrációt hirdettek 2023. december 1-jén (pénteken) 15:00 órától határozatlan időre. Blokád alá kívánják venni az ukrán-szlovák határon fekvő Felsőnémetit. Tervük szerint a határon óránként csupán négy kamiont engednének át. Az eleve túlterhelt határátkelőnél jelentős torlódásra kell számítani. A bejelentés hatására Záhonynál megnövekedhet a forgalom.

Német útdíjváltozás — 2023. december 1.

Németország díjköteles útjain 2023. december 1-jétől már az új, drasztikusan megemelt útdíjtételeket számlázzák. Mint novemberben beszámoltunk róla, a Toll Collect német útdíjszolgáltató közzétette útdíjkalkulátorát, mely 1 perc alatt képes megmutatni egy-egy járműkategóriára vonatkoztatva a német utakra irányadó új, kilométerenkénti díjtételeket.

2023 végéig adható be a 2020-21-es német útdíj-visszaigénylés

2023 végéig adható be a 2020-21-es német útdíj-visszaigénylés

 Mint a fuvarozók emlékezhetnek rá, bő két évvel ezelőtt, 2021 őszén az Európai Bíróság útdíjkorrekcióra szólította fel Németországot az úthasználók javára. A német állam erre díjkiigazítást hajtott végre, s egyúttal útdíjvisszatérítést helyezett kilátásba azon igénylőknek, akik a 2020. október 28-i uniós döntés és a 2021. szeptember 30. közötti egyéves időszakban Németországban díjköteles járművel közlekedtek. A visszaigénylési kérelmeket a német állam még 2023. december 31-ig fogadja! Akkori cikkünket visszaidézve felelevenítjük a tudnivalókat a magyar nyelvű tájékoztatókkal együtt.

1. oldal / 229

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.