Ma Bernát, Felícia napja van.

Külföldi hírek

Rendkívüli tilalom az olasz A22-es autópályán

Rendkívüli tilalom az olasz A22-es autópályán

Az osztrák és német ünnepnapokra való tekintettel a bolzanói tartomány közlekedési tilalmat rendelt el 2024. május 20-án (hétfő) és 30-án (csütörtök) 00-22 óra között. A tilalom a 7,5 tonna össztömeget meghaladó járművek északi irányú közlekedését érinti a Brenner autópálya (A22) Vipiteno és az osztrák határ közötti szakaszán.

Tavaszi kiegészítő korlátozások az osztrák A10-es (Tauern) pályán

2024. május 15-én kihirdetett rendeletével Ausztria váratlanul kamionos korlátozásokat foganatosított az A10-es (Tauern) autópálya egyes szakaszaira 2024. május 17-től nyár elejéig egyes pénteki és szombati napokra. A közlekedési tilalmak a 7,5 t legnagyobb megengedett össztömeg feletti tehergépjárművekre és járműszerelvényekre vonatkoznak.

Szigorú német határellenőrzés 2024 nyarán

2024. június 14. és július 14. között Németország ad otthont a 2024-es labdarúgó Európa-bajnokságnak, melynek mérkőzései tíz német nagyvárosban zajlanak majd. A biztonsági kockázatokra tekintettel erre az időre Németország valamennyi határátkelőjén bevezetik a személyek ellenőrzését.

Tájékoztató a tachográfcsere kötelezettségével kapcsolatban

Tájékoztató a tachográfcsere kötelezettségével kapcsolatban

Ahogyan arról több ízben is tájékoztatást tettünk közzé, a Mobilitási Csomaggal elfogadott szabályokkal az EU tachográfcserét ír elő az unióban nyilvántartásban lévő, EU-s nemzetközi forgalomban közlekedő haszonjárművekre. Az eszközcserére két határidőt jelölnek ki a 165/2014 EU rendelet 3. cikk (4) és (4a) bekezdései attól függően, hogy milyen típusú tachográfkészülékkel van a jármű felszerelve.

Teherautós kisiparosok útdíjmentessége Németországban

Mint már többször írtunk róla, 2024. július 1-jétől Németországban a 3,5 – 7,5 t legnagyobb megengedett össztömeg közötti tehergépjárművekre is kiterjesztik az úthasználati díjkötelezettséget. Hasznos tudnivaló azonban a saját számlás kishaszongépjármű-üzembentartóknak, hogy a német utakon a kisipari vállalkozások külön útdíjmentességet kérhetnek bizonyos esetekben.

Nincs türelmi idő az új, okos tachográf-cserére

Nincs türelmi idő az új, okos tachográf-cserére

Korábban már több tájékoztatást is adtunk az uniós szinten kötelezően előírt tachográf-cseréről, mely időrendjét tekintve több lépcsőben valósul meg az unió területén. Az EU-s nemzetközi forgalomban közlekedő hazai szállító-fuvarozó vállalkozásoknak fontos tudniuk, hogy a jogalkotók és ellenőrző hatóságok nem vetítettek előre türelmi időt, azaz a jármű-üzembentartóknak a szükséges tachográf-cserét annak esedékességi idejében el kell végeztetniük.

Svájc pillanatnyi forgalmi helyzete térképen

Svájc pillanatnyi forgalmi helyzete térképen

Svájcban folyamatosan fejlesztik a közúti forgalom pillanatnyi helyzetét mutató interaktív térképek informatikai hátterét. Az útlezárásokat és forgalmi torlódásokat is mutató internetes felületek hasznos segítségére lehetnek azoknak a fuvarozóknak, akik Svájcot rendszeresen járják.

Németországban jön a kisteherautók útdíja 3,5 t felett

2024. július 1-jétől a 7,5 t alatti járműveknek is megtett úttal arányosan kell fizetniük!

Korábbi német útdíjas tájékoztatásaink során említettük, hogy a 2023. december 1-jével bevezetett CO2-kibocsátási külsőköltségdíj utáni második lépcsőben 2024-ben további változásra is kell számítani. Az elfogadott útdíjtörvény ugyanis 2024. július 1-jétől díjkötelezetté fogja tenni a 3,5–7,5 tonna közötti tehergépjárműveket. A fizetendő díjmérték már ismert, amit a német Toll Collect honlapján megjelent tájékoztató alapján foglaltuk össze az alábbi táblázatban. A tarifák teherszállító járművekre vonatkoznak, buszoknak és személyszállító kisjárműveknek továbbra sem kell útdíjat fizetniük Németországban.

Utolsó igényérvényesítési lehetőség a kamionkartell ügyben

Utolsó igényérvényesítési lehetőség a kamionkartell ügyben

Emlékeztetjük tisztelt Tagjainkat, hogy a Scania pervesztes pere kapcsán még egy utolsó kárigény-érvényesítésre nyílik lehetőség a kamionkartell ügyben az 1997. január 1./17. és 2016. december 31. között vásárolt tehergépjárművekre vonatkozóan, a túlzottan magas áron történt értékesítés miatt.

Kezdeményezés a magyar-román határátkelők gyorsítása érdekében

Kezdeményezés a magyar-román határátkelők gyorsítása érdekében

Az MKFE újabb levélben fordult az ORFK határrendészeti főosztályvezetőjéhez a román-magyar határvárakozások csökkentése érdekében. Románia és Bulgária schengeni övezethez való csatlakozása csak részben valósult meg, hiszen márciustól megszűnt az ellenőrzés légi és tengeri határokon. A közúti átkelőhelyeken azonban továbbra is érvényben maradnak az előírások.

1. oldal / 243

Webhelyünkön sütiket használunk, melyek célja, hogy teljesebb körű szolgáltatást nyújtsunk látogatóink részére.